In samenwerking met De Zorg van Toen 07:45 Zorg, Life Sciences & Health

De Zorg van Toen opent in Drachten: gelukkig ouder worden

Zorg moet gaan over mensen, over aandacht en warmte. Met dat idee richten oud- verpleegkundigen Hans Zethoven en Ingrid Burgstede 2,5 jaar geleden De Zorg van Toen op. In Drachten openen ze hun zevende locatie met levensloopbestendige appartementen. Met zorg of zonder.

Jaren stonden ze aan het bed, zorgden ze voor clienten. In ziekenhuizen, verpleeghuizen, bij mensen thuis. ,,Tot we bijna drie jaar geleden zeiden, het moet echt beter. Dat betekent dat we het zelf gaan doen.” Het moest laagdrempelig, de omgeving moest er bij worden betrokken, de mens moest weer centraal staan. Mensen moeten goed kunnen wonen, samen gezond kunnen eten, met aandacht verzorgd worden als dat nodig is. Iedereen, zeggen Hans en Ingrid, kan bij De Zorg van Toen zichzelf zijn. Of het de mensen zijn die je huisvesting en zorg biedt, of dat het je collega’s zijn. Inmiddels zijn werken ze met 250 collega’s. Hun locaties staan in hun thuisbasis De Bilt, maar ook in Oss, Tienray, Wijk aan Zee en Beneden-Leeuwen. En in het Drentse Donderen en nu in Drachten.


Pal om de hoek van ziekenhuis Nij Smellinge staat ZorgThuis Drachten. Op de tiende en elfde verdieping van het voormalige Servotel komen de eerste appartementen met prachtig uitzicht over de stad. Later wordt dat aantal uitgebreid tot in totaal zestig zelfstandige appartementen, allemaal levensloopbestendig. Het gebouw is langzamerhand volledig vernieuwd. De Zorg van Toen- appartementen zijn 65 vierkante meter groot, met woonkamer, slaapkamer, een royale badkamer en een pantry. ,,Op de begane grond hebben we ons restaurant annex huiskamer, waar iedereen samenkomt. Ook om te eten. Dat heeft meerdere redenen: het is een kwestie van veiligheid, omdat we mensen met bijvoorbeeld dementie niet alleen willen laten koken. Eten is een sociaal verhaal: dat doe je bij voorkeur met anderen. Niet alleen met je buren uit andere appartementen, maar ook met mensen uit de buurt. Het restaurant, waar ook een terras bij komt, wordt het hart waar iedereen welkom is, of je nu bij ons woont of niet. Dat maakt De Zorg van Toen tot wat het is. Goed wonen, goed eten, sociale omgang, gezelligheid, warmte. Welzijn en zorg gaan hier hand in hand. Op het zorg en serviceniveau zoals jij dat wenst.”


Alle appartementen van ZorgThuis Drachten zijn speciaal ingericht voor ouderen, die willen wonen met of zonder zorg. Dat kan beginnende zorg zijn, of in een vergevorderd stadium. Voor mensen met dementie is een hele etage ingericht, uiteraard met de juiste zorg en aandacht. Omdat De Zorg van Toen mensen gelukkig oud wil laten worden.


dezorgvantoen.nl

(Visited 263 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten