In samenwerking met Faber 13:33 Agri & Food

Brood bakken op grote schaal,maar met gevoel

Sascia Kuiper is trots op het vakmanschap bij Bakkerij Faber.

Een industriële bakkerij verwacht je misschien niet in het centrum van een middelgrote plaats, maar in het geval van Bakkerij Faber kan gerust gezegd worden dat vestigingsplaats Hoogeveen om het 140 jaar oude bedrijf heen gegroeid is. Omwonenden en voorbijgangers willen de geur van versgebakken brood bovendien niet graag missen.

„Hoogeveners vinden dat Bakkerij Faber bij hen hoort en we hebben uitstekend contact met buurtbewoners”, zegt Sascia Kuiper, eindverantwoordelijke Bakkerij Faber in Hoogeveen en Apeldoorn. De bakkerij is in 2022 overgenomen door Market Food Group, onder meer bekend van ’t Stoepje. „Bakkerij Faber is een zelfstandig onderdeel van Market Food Group, die zelf ook twee locaties heeft. We delen afdelingen voor zaken als HR en marketing.” De overname bracht veel teweeg in het bedrijf, want algemeen directeur Sjoerd Jellema greep dit moment aan om het stokje over te dragen aan Sascia Kuiper, die toen operations manager was. Het leidde ook tot de verkoop van Bakkerij Smithuis in Oldenzaal. De meeste medewerkers van die bakkerij, die sinds 2014 eigendom was van Bakkerij Faber, werken inmiddels in Apeldoorn.

Aldi
Het kleine bakkerijtje dat zich ooit vestigde aan Het Haagje is inmiddels natuurlijk uitgegroeid tot een flinke fabriek, maar het bedrijf is nog steeds gevestigd op die locatie in het centrum van Hoogeveen. Hier vandaan vertrekken elke nacht zo’n 25 vrachtwagens met versgebakken brood, want elke dag wordt er nieuw dagvers brood geproduceerd. Bakkerij Faber bevoorraadt maar liefst 180 filialen van Aldi en de overige filialen van deze supermarkt worden beleverd door een andere industriële bakkerij. Sascia Kuiper: „Dat bedrijf is voor ons meer een collega dan een concurrent, want het is goed dat de bevoorrading verspreid is over twee bedrijven. Toen zij laatst technische problemen hadden, konden wij bijspringen en dat zouden zij ook voor ons doen. We hebben nauw contact om onze gezamenlijke klant zo goed mogelijk te bedienen.” Sascia Kuiper bekent dat het inmiddels grote bedrijf, met zo’n 130 medewerkers op twee locaties, wel eens verhuisplannen heeft gehad. „Nieuwbouw op een bedrijventerrein is natuurlijk wel eens overwogen, maar vergt een te grote investering. Vanwege ruimtegebrek in Hoogeveen hebben we een tweede productielocatie nodig. Dat was in Oldenzaal en nu in Apeldoorn. Verhuizen om de buurt te ontlasten is niet nodig, want de buurt omarmt het bedrijf. Wij doen er veel aan om dat zo te houden. Chauffeurs laden hun vrachtwagens ’s nachts en doen dat in stilte. De dolly’s hebben rubberen wielen. Verder doen we altijd mee met de jaarlijkse Open Bedrijvendag in Hoogeveen om zoveel mogelijk mensen te laten zien wat we doen en omwonenden worden daarbij niet vergeten.”

Elke dag worden er duizenden broden en broodjes geproduceerd voor Aldi.

Flinke productie
Er wordt op één lijn in twee ploegen gewerkt en op de andere in drie ploegen, waardoor Bakkerij Faber tussen de zestien en vierentwintig uur per etmaal brood produceert. Per uur worden er 2400 zogenaamde grote broden gebakken: het brood waar boterhammen van gesneden worden. Daarnaast worden er 10.000 kleine broodjes per uur gebakken: bolletjes en puntjes die dagvers zijn of bedoeld zijn om af te bakken. Omdat Bakkerij Faber produceert voor een discounter wordt met zo min mogelijk kosten een boterham van hoge kwaliteit geproduceerd. Om klanten zo breed mogelijk te kunnen bedienen, wordt binnenkort een nieuwe lijn voor zuurstofarm verpakken van afbakbroodjes in gebruik genomen. Dat gebeurde voorheen extern.

Sascia Kuiper: „Verder vinden we het belangrijk om een platte organisatie te blijven, met een goede werksfeer. Technici, bakkers, inpakkers, chauffeurs en ondersteunend personeel krijgen ruimte voor talentontwikkeling. Zo leidt Stevast Techniek in Beilen onze operators die daar behoefte aan hebben op tot toperators: medewerkers die eerstelijns storingen kunnen signaleren en oplossen, waardoor we niet voor elke kleinigheid een storingsmonteur hoeven te laten komen. Maar we hebben ook twee jonge medewerkers die een opleiding tot bakker volgen. Bakkers zijn een onmisbaar onderdeel van onze organisatie, ze beoordelen het deeg, het uiteindelijke product en werken mee aan de ontwikkeling van nieuwe producten.”

bakkerij-faber.nl
werkenbijbakkerijfaber.nl

(Visited 277 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten