In samenwerking met Otten Groep 14:53 Bouw

Otten Groep is met tweehonderd medewerkers tot ontzettend veel in staat

Henri en Renate Otten hebben hun Otten Groep uit Wapse net weer uitgebreid dankzij de overnames van straatmakersbedrijf d’Olde Smilde, AgraWerk uit Vledderveen dit jaar en op 1 oktober 2022 Loonbedrijf Leffers uit Havelte. Ze zijn daarmee de grens van de tweehonderd medewerkers gepasseerd. In achttien jaar tijd hebben ze het bedrijf opgebouwd dat staat als een huis op het gebied van infrastructurele werken, cultuurtechniek, handel en transport, loonwerk voor agrariërs en natuurbeheer voor natuurorganisaties.

Elke ochtend om kwart over vijf doen Henri (37) en Renate (36) de deuren open van hun hoofdvestiging in Wapse, om weer vol enthousiasme aan het werk te gaan. ,,Ik zoek altijd naar uitdagingen, dat vind ik mooi”, lacht Henri Otten als de veelzijdigheid van het bedrijf ter sprake komt.


Wat ook belangrijk is: ze doen veel, maar snappen ook dat ze het niet alleen kunnen. ,,We hebben goede mensen om ons heen verzameld die ons bedrijf verder brengen. We kiezen ook altijd voor het aanschaffen van goed materiaal, dat is ook belangrijk”, zegt Renate, die onder andere de financiële afdeling aanstuurt. ,,Als duizendpoot binnen het bedrijf”, zegt Henri. Wat betreft het zojuist genoemde materiaal: de aanschaf van de Tigerstone in 2012, waardoor het straatmaken lijkt op het leggen van een tapijt, is daarin heel belangrijk geweest.


Krachtige nieuwe tractor op waterstof
Hun nieuwste krachtige materieel betreft een tractor die op waterstof rijdt. ,,Wij zien dat elektrische ontwikkelingen nog niet zover zijn dat machines acht uur per dag achter elkaar full power kunnen meedraaien. De tractor op waterstof kan dat wel. We zijn er super trots op.”


Het vlakbij gelegen dorp Vledder heeft ook baat bij het echtpaar, want Henri en Renate hebben in 2018 de voormalige Rabobank gekocht en er zes appartementen van gemaakt. Toen dit project klaar was hebben ze in 2019 een winkelpand gekocht verderop in het centrum. ,,We hebben in onze vriendenploeg met zijn allen overlegd: wat zou Vledder nog nodig hebben? Een vriend was slager elders, maar kreeg direct te horen dat dit perfect voor hem zou zijn.” En zo geschiede het, hij is de bedrijfsleider van Slagerij ‘de Kei’. ,,Inmiddels werken er twaalf mensen”, zegt Renate.


Voor 22 gemeenten hoofdaannemer
Het werkgebied van het bedrijf behelst grofweg een cirkel van een uur rijden rond Wapse en Steenwijk. Van Leeuwarden en Groningen tot Apeldoorn. ,,Wij zijn gewoon begonnen als kleine onderaannemer en zijn nu inmiddels zover gegroeid dat we voor 22 gemeenten de hoofdaannemer zijn”, glimt Henri Otten. Het is een mooie beloning voor het harde werken, van iets wat ze zelf hebben opgebouwd.


,,Ik begon in 2006 in mijn eentje als straatmaker vanuit een starterswoning in Vledder, ik was net twintig geworden, met twee medewerkers via het uitzendbureau. Zij werken allebeide ook nog steeds in het bedrijf. Nu wel in loondienst, niet meer via het uitzendbureau”, lacht hij. Renate werkte vanaf het begin administratief mee en trad in 2008 in dienst waarbij de bedrijfsnaam Otten bestratingen werd gewijzigd in Otten Infra BV.


Kansen in plaats van bedreigingen
Economische crisissen hebben geen vat op het bedrijf. De Otten’s zien kansen in plaats van bedreigingen. Bij elke aanstaande klus wordt zo goed mogelijk gecalculeerd, om kans op het werk te maken. Henri is een type directeur die elk werkonderdeel ook zelf heeft uitgevoerd, van stratenmaker, kraanmachinist tot het besturen van een combine, zodat hij weet wat erbij komt kijken en hoeveel tijd en moeite zoiets kost.
,,Ik heb mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald zodat ik niet alleen precies weet wat de medewerkers kunnen, maar ook wat de apparatuur kan.” De nieuwste studie die hij volgt is de opleiding natuurondernemer. Samen met zijn vrouw overigens. ,,Wij leren nu alles over wel zestig verschillende grassoorten, om maar iets te noemen.”


Beheer van natuurgebieden
Voor natuurorganisaties en de dienst Domeinen beheren ze natuurgebieden en hebben ze in de eigen werkplaats een grote ski piste-bully omgebouwd tot maaimachine die in plaats van rupsbanden draaiende buizen aan de onderkant heeft, zodat het bodemleven van de natuurgebieden niet wordt beschadigd. ,,Wij zijn wel een paar maanden bezig geweest om de bully om te bouwen, het is geweldig dat het ons is gelukt.”


De Otten Groep doet ook aan biologische akkerbouw op een gebied van vijfhonderd hectare, maakt biologische stro en levert biologisch graan aan biologische boeren. Ze hebben ook nog eens tien hoveniers in dienst, de Otten’s zijn zeer veelzijdig. Voor hen is het logisch, voor een buitenstaander enorm complex en bijzonder wat zij met passie, inzet en kennis van zaken allemaal voor elkaar krijgen. ,,We gaan er ook nog wel even mee door, want we zijn nog lang niet klaar”, lacht Henri. Waar Renate aan toevoegt: ,, Nog uitdagingen genoeg, om ons heen.”


www.otteninfra.nl

(Visited 4.353 times, 40 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten