De vraag naar vakkrachten in de bouw is onverminderd groot. SSPB Praktijkcentrum Bouw zet zich al sinds 1983 in om mensen op te leiden voor talloze beroepen in de bouw. Jong, oud, mannen, vrouwen, rechtstreeks vanaf het VMBO of als zij-instromer; alles is in die 40 jaar al voorbij gekomen. „Daarnaast bestaat een groot deel van ons werk uit het enthousiasmeren van potentiële nieuwe vakkrachten”, legt directeur Eddy Schreijer uit. „En dat begint vaak al op de basisschool.”
Maar, ook VMBO leerlingen komen naar het praktijkcentrum in Sappemeer, om kennis te maken met al het moois dat de bouw te bieden heeft. „Alle branches zijn op zoek naar nieuwe medewerkers, er is een enorme strijd om talent gaande. Wij ontzorgen de scholen door de leerlingen op te halen, rond te leiden en weer thuis te brengen. En ja, uiteindelijk hopen we dat ze kiezen voor een opleiding in de bouw.”
Zekerheid
Momenteel heeft SSPB 140 leerlingen in dienst. „Wij bieden leerlingen zekerheid en een arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding”, legt Schreijer uit. „Dus, ook bij ziekte of minder goede economische omstandigheden hebben deelnemers de zekerheid hun opleiding te kunnen afronden en zijn ze verzekerd van een inkomen.”
‘Er is een enorme strijd om talent gaande’
De leerlingen werken 4 dagen per week bij het SSPB of bij een bouwbedrijf en volgen 1 dag onderwijs op het Alfa College of Noorderpoortcollege. „We begeleiden ze in hun loopbaan als toekomstig vakkracht”, geeft Schreijer aan. “In de praktijk betekent dit dat ze bij één van onze 150 deelnemende bouwbedrijven aan het werk gaan.”
Zo heeft SSPB er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat zowel kleine als grote bouwbedrijven nieuwe vakkrachten konden instromen. „Uiteraard is er regelmatig overleg met de praktijk over de manier waarop we de opleidingen het beste kunnen invullen. Vernieuwingen volgen elkaar in snel tempo op, daar willen we zo goed mogelijk op inspelen. Zo zijn we onlangs gestart met de training Digitale Maatvoering, een extra aanvulling op de opleiding.”
Praktijk
Het doel is uiteraard dat leerlingen met een diploma het SSPB verlaten en als vakkracht instromen in de bouw. Schreijer: „Dat kan met een opleiding op BBL2, 3 of 4 niveau zijn, waarbij alle opleidingen twee jaar duren. De meeste deelnemers willen zo snel mogelijk in de praktijk aan de slag, maar volgen gemiddeld toch vier jaar onderwijs. Het mooie van het SSPB is dat ze bij meerdere bouwbedrijven kunnen werken en zo ontdekken wat hen het beste ligt. Bovendien kunnen de bedrijven dan zien of iemand geschikt is. Dat werkt goed.”
Voor zij-instromers heeft het SSPB een speciaal maatwerktraject, dat volgens Schreijer succesvol is. „We hebben mensen uit allerlei beroepen in opleiding. Zij stappen zeer bewust over naar de bouw en ontdekken in korte tijd hoe mooi deze branche is.” Momenteel leidt het SSPB 40 zij— instromers op. “Nee, dat is niet genoeg, als zich morgen 100 mensen melden, kunnen we ze meteen plaatsen.”