In samenwerking met Cvites 08:48 Business to Business

‘We moeten zuinig zijn met hulpbronnen of het nu om mensen gaat of om energie’

Duurzame inzetbaarheid van personeel is een hot item: in de techniek, het onderwijs, de zorg en de horeca is enorme behoefte aan personeel. Personeel werven is één ding. Mensen vasthouden, is vers twee. Geert Hoving van coachingsbureau Cvites in Emmen bepleit een aanpak die lijkt op de aanpak van de energiecrisis.

Geert Hoving is gespecialiseerd in arbeidsvraagstukken, vrijwel al zijn cliënten komen binnen via de werkgever. Of omdat ze vastgelopen zijn in hun werk, of omdat ze graag een andere kant op zouden willen. In een op maat gemaakt traject helpt Cvites deze medewerkers een stap verder.

Met inmiddels zes andere coaches heeft hij het sinds 2001 druk met coachvragen en krijgt hij veel mee van het reilen en zeilen binnen tal van bedrijven in het noorden. Zijn werk schommelt mee met de conjunctuur. ,,Is er een overvloed aan arbeidskrachten dan hebben werkgevers wel eens de neiging om medewerkers het zelf uit te laten zoeken als het niet meer zo lekker gaat. Maar nu er krapte op de arbeidsmarkt is, is de vraag van werkgevers steeds vaker hoe ze mensen, eventueel op een andere plek binnen het bedrijf, vast kunnen houden.”


Inmiddels zie hij veel paralellen tussen de aanpak van de energiecrisis en de crisis op de arbeidsmarkt. ,,Wat hebben we geleerd van de energiecrisis? Dat we ramen en deuren gesloten moeten houden. Nou, dat is een toepasselijke: je kunt wel zorgen dat je de deur wagenwijd openzet voor personeel, als ze er door de achterdeur net zo hard vandoor gaan, heb je niks bereikt.”


De tweede parallel die Hoving ziet, is isoleren. ,,Hoe zou dat kunnen op de werkvloer? Ga met je mensen om tafel en ga in gesprek over hoe zij denken dat het werk gedaan moet worden. Dat vergroot de betrokkenheid en je zult versteld staan wat voor goede ideeën er bovenkomen.”


Heb je eenmaal de kieren gedicht en de muren en het dak geïsoleerd, dan kun je eens gaan denken aan een warmtepomp, trekt Hoving de vergelijking door. ,,Dan zou je een medewerker extra scholing aan kunnen bieden of een coachingstraject.” De rol van de leidinggevende is daarbij cruciaal, aldus Hoving. ,,Het is volgens mij onderbelicht dat leidinggeven echt een vak is. Wat je in alle sectoren terugziet, dat ze degene die ergens het beste in is, de leiding geven. Maar lang niet altijd past die rol bij zo iemand. Daarom staat bij ons dit jaar de rol van de leidinggevende centraal.” Want duurzame inzetbaarheid gaat volgens Hoving niet alleen om de timmerman met de versleten rug, maar ook om de leidinggevenden die eraan bij kunnen dragen dat medewerkers lang en met plezier hun werk doen.

www.cvites.nl

(Visited 231 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten