De ontwikkelingen binnen de kachelbranche staan centraal voor Thijs Jellema en Cor van Wieren van De Smidse in Sneek. Veiligheid en comfort gaan bij De Smidse hand in hand met innovaties voor rendement en efficiency. De eye- opener: de kachel kan helpen om van het gas af te gaan.
Stel nu dat je niet net een nieuwbouwhuis hebt betrokken, maar met plezier in een huis woont dat twintig jaar of ouder is. Misschien redelijk geïsoleerd, maar niet luchtdicht. Je volgt met belangstelling de discussies over gasloos, over vloerverwarming en warmtepompen. Je voelt aan dat dat deels misschien niet helemaal ideaal is voor jouw situatie. Wat zijn de opties om je huis wel efficient en comfortabel te verwarmen zonder kostbare ingrepen?
Voldoen aan wat mag, verhoogt plezier en rendement
Bij De Smidse in Sneek hebben ze daar antwoorden op. Van huis uit zijn Cor van Wieren en Thijs Jellema echte kachelmannen. Ze houden van de warmte, de techniek en de mogelijkheden. Als vakmannen zijn ze geinteresseerd in innovatie en ontwikkeling. Of het nu de wet- en regelgeving is waar we aan moeten voldoen, de kennis van veilig en efficient hout stoken of de mogelijkheden van de kachel als vervanger van een cv. „Blijven genieten van kachels is voor ons per definitie voldoen aan alle eisen. Als bedrijf betekent dat uiteraard voldoen aan de regelgeving Ecodesign, de erkenning Duurzame Energie (DE) en installatie door gecertificeerde vakmensen. En naar kacheleigenaren zeggen we altijd: hou je aan de vier pijlers die je vindt op beterstoken.nl. Zo voldoe je aan waar je aan moet voldoen volgens alle regels en wetten wat betreft uitstoot sinds 2022. Samengevat: zorg voor een goed Ecodesign toestel, zorg voor een door de vakman correct aangesloten installatie, kies de juiste brandstof of dat nu het hout is of de pellets en hou je aan de regels voor goed stookgedrag.”
„Het verhoogt niet alleen je plezier: je stookt door die bewustwording veel zuiniger en effectiever. Om het met cijfers duidelijk te maken: als je zonder enige techniek buiten een vuurtje stookt, heb je een uitstoot van 900 milligram fijnstof per kubieke meter. Je Ecodesign kachel heeft een uitstoot van maximaal 40 milligram per kuub. En nu al is aangekondigd dat dat in de nabije toekomst nog wat minder gaat worden, die ontwikkelingen gaan door. Behalve de wettelijke eisen aan uitstoot, is er sinds vorig jaar (en verplicht vanaf januari dit jaar) een eis gesteld aan het rendement: kachels moeten een rendement hebben van minimaal 75 procent. Dat betekent dat wij het altijd over kachels hebben die vanaf de ontwerpfase daarop ontworpen zijn. Het verbeteren van luchtkwaliteit is belangrijk en dat gaat hand in hand met rendement”, stellen Jellema en Van Wieren.
De houtkachel als vervanger van de cv- ketel
„De efficiency van de kachel wordt steeds beter. Dat komt vooral door gebruikmaking van meer techniek en technologie in het apparaat. De kachel van nu stuurt op basis van meetwaarden van temperatuur en hoeveelheid zuurstof. Waar voorheen vaak meerdere schuiven in de kachel zaten om alles te regelen, is er nu nog maar een schuif voor zuurstoftoevoer en die werkt steeds vaker automatisch. De volgende stap is dat we nu kachels hebben die zelf al vragen om bijgevuld te worden met hout”, legt Cor van Wieren de technische ontwikkelingen uit. „Het effect van het verminderen van het menselijk ingrijpen in de kachel, is dat de efficiency verbetert, dat stoken veel gelijkmatiger gebeurt, het rendement enorm toeneemt en de uitstoot verder omlaag gaat.”
Met die technologische ontwikkeling op kachelgebied ontstaan nieuwe mogelijkheden. Thijs Jellema: „Hier staat bijvoorbeeld een houtvergasser kachel die je ook kunt aansluiten op je cv- installatie. De kachel bestaat uit twee kamers. In de bovenste kamer ligt een voorraad hout en onderin deze kamer vindt de verbranding plaats. Hierbij ontstaat „houtgas” dat naar de andere kamer (onderste) wordt geleid. In de onderste kamer wordt dit gas verbrand onder toevoeging van extra zuurstof. Door dit principe van houtvergassing ontstaat een enorm hoog rendement van 93 procent. Het grootste gedeelte van de geproduceerde warmte word afgegeven aan het cv- systeem. Het is een kachel waarbij je niet alleen volop geniet van sfeer, maar de warmte omzet naar je hele huis. Om nog een stap verder te gaan: met het aansluiten van een buffervat is het ook mogelijk een zonneboiler op het systeem aan te sluiten.”
De houtkachel in beeld bij het vervangen van de cv- ketel
„De combinatie van een warmtepomp en een houtkachel biedt veel mogelijkheden voor het verwarmen van woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Met een hoge temperatuur warmtepomp en de houtkachel samen kun je in veel situaties prima de hele woning verwarmen met de bestaande radiatoren. Een hybride oplossing, maar dan met een houtkachel in plaats van een gasketel. Wij leveren en installeren hoge temperatuur warmtepompen. Deze werken met een nieuw koudemiddel, namelijk propaangas. Dit is beter voor het milieu (veel minder giftig) en je kunt er hogere temperaturen mee halen. Zet daar een houtkachel bij of koppel deze aan dit systeem, en je hebt een hele mooie oplossing. Die combinatie maakt het mogelijk om een goed rendement te halen wat betreft warmte en comfort in bestaande woningen, die te weinig hebben aan een lage temperatuur warmtepomp. Dit systeem gaat uit van een temperatuur van zo’n zestig tot zeventig graden”, zegt Thijs Jellema. „Zo zijn er dus diverse moderne, technologische gestuurde en fluisterstille oplossingen om de houtkachel in te zetten in energietransitie.”
De Smidse in Sneek is een state-of-art kachelzaak waar u terecht kunt voor deskundig advies, levering en veilige installatie van hout- en pelletkachels tot complete verwarmingssystemen inclusief een (hoge temperatuur) warmtepomp.
Zorgeloos blijven genieten van de behaaglijke warmte die de kachel nu eenmaal biedt. Omdat de vakman weet hoe het zit met de mogelijkheden en met de veiligheid, kwaliteit en het rendement. Thijs Jellema en Cor van Wieren: „Het moet kloppen.”