In samenwerking met Menzis 15:15 Zorg, Life Sciences & Health

‘Samen de zorg toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar houden in Groningen’

Gezonde Groningers, Gezonde Zorg; dat is de ambitie waar een netwerk van partners uit het sociale domein, gemeenten, kennisinstellingen, onderwijs, zorgpartijen en Coöperatie Menzis voor gaat. Om de uitdagingen waar de zorg voor staat te lijf te gaan, hebben alle gemeenten in de provincie Groningen, de zorgpartijen (DokNoord, de ziekenhuizen, wijkverpleging, GGZ- en Wlz- aanbieders), welzijn en de kennisinstituten met Menzis de handen ineen geslagen en vormen zij samen het netwerk Gezond Groningen. Doel is om zorg, gezondheid, welzijn, sport en bewegen dichter bij elkaar te brengen, waarbij de gezondheid van alle Groningers centraal staat.

Als voorbeeld 2 cijfers die aangeven hoe de situatie in de provincie Groningen op dit moment is. Uit onderzoek blijkt dat de meeste Groningers tevreden zijn met hun eigen leven, namelijk 86%. Dit cijfer ligt echter lager dan het landelijk gemiddelde. En binnen de provincie zelf blijkt uit cijfers dat inwoners van de gemeente Oldambt gemiddeld 7 jaar korter in goede gezondheid leven dan inwoners van de gemeente Westerkwartier. “De levensverwachting van de Groninger ligt onder het gemiddelde van Nederland”, zegt Manouska Molema, wethouder Jeugd, Zorg en Veiligheid, Gezondheid en Diversiteit in de gemeente Groningen. “Een grote groep mensen in de provincie Groningen is best gezond, maar een forse groep leidt door allerlei omstandigheden een korter leven, terwijl zij niet per se meer zorg vragen. Dat is onrechtvaardig. We willen deze groep beter gaan ondersteunen, zonder dat meteen medische zorg nodig is. Dat kan alleen door samenwerking.”


Eerste aanspreekpunt
Trudy Oldenhuis is huisarts in de stad Groningen en voorzitter van DokNoord:” Als dokter ben je vaak het eerste aanspreekpunt. Ik zie regelmatig mensen die een vraag medisch maken, terwijl het probleem niet medisch is, maar vaak een gevolg van bijvoorbeeld stress of zorgen. Het is dan van groot belang dat deze mensen naar de juiste organisatie worden doorverwezen, waarbij ze zo goed en zo snel mogelijk kunnen worden geholpen.”


“We doen al heel veel samen”, gaat Wilja Strating, manager Zorg in onder andere Groningen bij Menzis, verder. “Maar, het kan altijd beter. Vinden we de juiste interventies waardoor we inwoners zo goed mogelijk kunnen bereiken en dragen deze interventies voldoende bij aan de gezondheid of juiste zorg voor de inwoners? Zorgprofessionals en deskundigen uit het sociale domein: onderwijs, werk, welzijn en wonen, moeten nog dichter bij elkaar worden gebracht.”


Arbeidsmarkt
Als we het over zorg hebben dan wordt er vaak over geld gepraat, maar volgens Manouska wordt het probleem van de arbeidsmarkt het belangrijkste vraagstuk in de zorg, nu en in de toekomst. “In de stad Groningen zien we dit probleem wat minder dan in de rest van de provincie. We willen het beschikbare arbeidspotentieel daarom beter verdelen over stad en provincie. Daarin zijn we solidair met elkaar. Uit cijfers blijkt bijvoorbeeld dat er in het Noordoosten van de provincie voor inwoners met mentale problemen onvoldoende professionals beschikbaar zijn Dat is niet rechtvaardig. We willen er op sturen dat er een betere verdeling komt van GGZ-zorg over de provincie.”


Ook wordt er veel gedaan aan preventie, zoals bijvoorbeeld Kansrijke Start, waarbij de ontwikkeling van kinderen in hun eerste 1000 dagen centraal staat. “Waar je ook geboren wordt, het is van belang dat ieder kind een kansrijke start kan maken. En dus moeten we snel reageren wanneer dat niet het geval is”, vertelt Manouska. “Met alle gemeenten in de provincie, Coöperatie Menzis en de huisartsen zijn daar afspraken over gemaakt.” Wilja:” Er was best lef voor nodig om daar met elkaar keuzes in te maken, maar we zien het grote belang voor de inwoners van de provincie Groningen, waardoor we met elkaar stappen konden zetten. Een sterke zorgverzekeraar in de regio vormt de ruggengraat van een gedegen zorglandschap. Door lokaal verankerd te zijn, begrijpt Menzis de specifieke behoeften van de regio en kennen we de regionale partners goed. Dit inzicht in de regio stelt ons in staat om doelgericht te handelen en nauw samen te werken met alle regionale partners. De schaal en reikwijdte maken het mogelijk om een betekenisvolle impact te hebben op de gezondheidsresultaten van de Provincie Groningen. Veel verzekerden in Groningen biedt naast financiële stabiliteit ook de mogelijkheid om gericht te investeren in preventie, innovatie en goede zorg.”


Basiszorg
“Als huisartsen hebben we een bijzondere positie in de provincie”, gaat Trudy verder. “We vinden met elkaar dat de basiszorg in de regio op peil moet blijven. En dat lukt, daarvoor werken we veelvuldig met elkaar samen. Als er een praktijk dreigt te verdwijnen, dan helpt Menzis actief mee in het meedenken in oplossingen. Wanneer er huisvestingsproblemen zijn bij huisartsenpraktijken, dan ondersteunt de provincie bij het vinden van oplossingen. Dat willen we met elkaar en daarin staan we niet alleen.” Wilja noemt die aanpak bijzonder en uniek voor deze regio. “Ik ken regio’s waar de opvolging een probleem is, dat speelt in Groningen nu veel minder.”


Motivatie
Het beheersen van de vraag naar zorg, meer doen met de beschikbare middelen, een goede verdeling van de beperkte menskracht, meer preventie, keuzes op basis van data, anders kijken naar zorg. Maar ook het stimuleren van zelfredzaamheid en zelfregie van inwoners en zorgzame gemeenschappen; het moet uiteindelijk leiden tot het verlagen van wachtlijsten, verkleinen van de gezondheidsverschillen en minder instroom in de zorg. “Het is een zoektocht, maar alle deelnemende partijen hebben hetzelfde streven om de zorg nog verder te verbeteren voor onze inwoners. Zorg en welzijn zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daar denken en hopen we veel winst te kunnen behalen, zodat onze ambitie Gezonde Groningers, Gezonde Zorg, daadwerkelijk kan worden gerealiseerd.” Het actieplan voor de komende jaren is vastgelegd in een Regioplan Groningen dat nog eind dit jaar wordt opgeleverd.

Meer weten? Ga naar: gezond-groningen.nl

(Visited 57 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten