In Groningen vindt er een gezamenlijke inspanning plaats om de zorg beschikbaar te houden voor de mensen die het nodig hebben. Onder de vlag van ‘Gezonde Groningers, Gezonde Zorg’ hebben verschillende organisaties, waaronder lokale overheden, zorgverleners, en Coöperatie Menzis, de handen ineengeslagen. Samen vormen zij het netwerk ‘Gezond Groningen’, met als doel om gezondheid, zorg, welzijn, sport en beweging dichter bij elkaar te brengen en de gezondheid van alle Groningers centraal te stellen.
In de provincie Groningen is 86% van de inwoners tevreden met hun leven, maar dit percentage ligt onder het landelijk gemiddelde. Opvallend is ook dat inwoners van de gemeente Oldambt gemiddeld 7 jaar korter in goede gezondheid leven dan die van de gemeente Westerkwartier. „Dit is een uitdaging die we moeten aangaan”, zegt Manouska Molema, wethouder Jeugd, Zorg en Veiligheid, Gezondheid en Diversiteit in de gemeente Groningen. „Een groot aantal mensen in onze provincie leeft korter door verschillende omstandigheden, maar vraagt niet meer zorg. Dat is oneerlijk. Samenwerking is hier de sleutel tot verbetering.”
Betere gezondheid
Trudy Oldenhuis is huisarts en voorzitter van DokNoord. Als dokter ben je vaak het eerste aanspreekpunt. Ze ziet vaak mensen met medische vragen waarbij het probleem eigenlijk niet medisch is, maar bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door stress. Door deze mensen naar de juiste instanties door te verwijzen, kunnen ze zo snel en goed mogelijk geholpen worden. „We werken in Groningen al intensief samen, maar er is altijd ruimte voor verbetering,” voegt Wilja Strating toe. Zij is manager Zorg bij Menzis. „Het is belangrijk om mensen in Groningen optimaal te bereiken. Door zorgprofessionals en deskundigen uit verschillende domeinen dichter bij elkaar te brengen, kunnen we bijdragen aan een betere gezondheid en zorg voor alle mensen in Groningen.”
Arbeidsmarkt
In deze samenwerking ligt de focus ook op de arbeidsmarkt in de zorg, zegt Manouska. „Een eerlijke verdeling van zorgverleners is van belang. In sommige gebieden hebben mensen met mentale problemen onvoldoende toegang tot zorgprofessionals. Dit willen we rechtvaardiger verdelen over de provincie. “Preventie, zoals het programma Kansrijke Start, staat centraal. Hierbij worden kinderen in hun eerste 1000 dagen ondersteund voor een optimale ontwikkeling. „Elk kind verdient een kansrijke start, en als dit niet gebeurt, moeten we snel handelen,” benadrukt Manouska. Hierover zijn afspraken gemaakt met gemeenten, Coöperatie Menzis en huisartsen.
Onze regio
Een sterke zorgverzekeraar zoals Menzis vormt de ruggengraat van dit zorglandschap. Door lokaal aanwezig te zijn begrijpt Menzis de behoeften van de regio en kan het effectief samenwerken met regionale partners om de gezondheidsresultaten te verbeteren. „De basiszorg, zoals huisartsenzorg, moet in de regio behouden blijven,” benadrukt Trudy. Menzis denkt actief mee in oplossingen wanneer praktijken dreigen te verdwijnen en ondersteunt bij huisvestingsproblemen, wat uniek is voor deze regio. Er liggen uitdagingen voor de zorg in Groningen, van het beter verdelen van zorgverleners tot het stimuleren van zelfredzaamheid. De gezamenlijke inzet van alle partijen is gericht op het verbeteren van de zorg voor de inwoners. Dit alles moet resulteren in minder wachttijden en een gezonder Groningen. Het actieplan, vastgelegd in het Regioplan Groningen, wordt nog deze maand opgeleverd.
Wilt u meer weten? Ga naar: gezond-groningen.nl