Als accountant maak je van alles mee, zeker wanneer je regelmatig bij (potentiële) klanten over de vloer komt. Het is van belang om ogen en oren dan goed open te houden. Bedrijfsbezoeken bieden waardevolle informatie waar potentiële klanten hun voordeel mee kunnen doen en dat hoeft niet altijd tijdens een officieel bezoek te gebeuren.
Zo kwam Hennie van Braak van Van Braak Accountants tijdens één van zijn werkbezoeken toevallig langs een horecagelegenheid in Friesland. Het was lunchtijd en hij besloot een hapje te gaan eten. „Het bedrijf zag er gelikt uit, het eten was goed en ik besloot na afloop de eigenaar op te bellen. Niet veel later zaten we geheel vrijblijvend rond de tafel en al tijdens dat eerste gesprek gaf hij aan dat ze, het is een VOF, klant bij Van Braak Accountants wilden worden.”
Advies
De VOF bestond uit vier vennoten en er werkten daarnaast nog twee partners van de vennoten in de zaak. „Ik heb hen meteen geadviseerd om tot de VOF toe te treden, omdat dit fiscaal voordeel oplevert. Eén van de partners besloot dit meteen te doen, de andere moest daar om persoonlijke redenen over nadenken.”
Verder had het bedrijf fors geïnvesteerd in onder andere zonnepanelen. „De eerste vraag die dan bij mij opkomt is of men de brandverzekering heeft aangepast. Ze dachten van wel, maar moesten dit nakijken.”
Van de nood en deugd maken
Vervolgens ging het over de goodwill en inventaris, die circa 500.000 euro waard is, maar voor slechts 50.000 euro in de boeken stond. „Vandaag verkopen betekent in dit geval dat je over de stille reserve van 450.000 euro belasting moet betalen. Tel dat op bij de FOR van 130.000 euro en je weet dat er wat moet gebeuren. Het is dan onze taak om van de nood een deugd te maken.”
Het advies van Van Braak Accountants was om van de vier zittende vennoten vier BV’s te maken, die gezamenlijk weer een VOF gaan vormen. Dat is op 1 oktober vorig jaar gebeurd. „Over de 580.000 euro, meerwaarde goodwill, inventaris en FOR bij elkaar opgeteld, moet wel belasting worden betaald, en die hebben we op de juiste wijze geregeld. Dat betekent dat de belasting in termijnen kan worden betaald, te beginnen vanaf 72-jarige leeftijd van diverse vennoten. En dan mag er in 15 jaar worden terugbetaald. Maar, daarmee zijn we er nog niet. Er zijn nog meer fiscale voordelen te behalen. Zo kan de partner die tot de VOF toetreedt een deel van de inventaris kopen, waardoor deze vennoot in de jaren die gaan komen willekeurige afschrijving kan opvoeren.”
„Kortom, de belasting over de 580.000 euro die betaald moet worden, verlagen we hiermee en we verschuiven het tijdstip van betalen. Door het kopen van een deel van de inventaris en de goodwill ontstaan er tevens meer afschrijvingsfaciliteiten bij de BV, waardoor de winst gedrukt wordt.”
Spreekbeurt
Het gezelschap praatte in een klein zaaltje verder en er kwam nog veel meer aan het licht. Bijvoorbeeld het ontbreken van een levenstestament, de vraag of het bedrijf meer zou kunnen bereiken in de regio. „Ze zijn lid van de ondernemersvereniging, maar daar gebeurt niet zoveel mee. Daarom gaan we binnenkort een spreekbeurt houden in dit bedrijf, waarvoor we alle ondernemers in de regio uitnodigen.”
Ook personeelszaken kwam aan de orde. „Ze hebben een probleem met het vinden van nieuwe medewerkers en ik heb uitgelegd hoe wij dat aanpakken. Ik ben voetbalscheidsrechter en nadat de wedstrijd is afgelopen ga ik altijd de kleedkamer in met de vraag wie er accountant is of het vak wil leren. Vervolgens zit ik regelmatig na afloop in de kantine in gesprek met kandidaten. Dat werkt echt, actie geeft reactie.”
Tenslotte, dit was nog maar het eerste gesprek van een willekeurige dag en zo gaat het de hele dag door. Het adviseren behoort tot de core business en dat hebben ze bij Van Braak Accountants goed begrepen. „Het gaat er bij elke klant om te zoeken naar fiscale optimalisatie. Een kwestie van net even anders aanpakken door middel van pro actief advies, waardoor je echt onderscheidend kunt zijn. Als dat lukt, dan denk je daadwerkelijk met de klant mee.”
www.vanbraakaccountants.nl