In samenwerking met V.O. Patents & Trademarks 06:50 Zorg, Life Sciences & Health, Business to Business, Innovatie / Onderzoek

Hooggespannen verwachtingen van coating voor medische hulpmiddelen

Een coating die bacteriën op medische hulpmiddelen zoals katheters, implantaten en infusen doodt en daarmee een belangrijke bijdrage kan leveren aan het voorkomen van de jaarlijkse 4 miljoen ziekenhuisinfecties in Europa. Welkom bij Bioprex Medical BV, startup te Groningen. Het werkingsprincipe van de coating is inmiddels bewezen, nu volgt de ontwikkeling richting een eerste klinische toepassing. „De verwachtingen bij Bioprex Medical zijn hooggespannen”, zegt operationeel directeur Jurr van Ramshorst.

Samenwerking met octrooigemachtigde

Het succes van Bioprex Medical is deels te danken aan een goede octrooistrategie. We moeten terug naar 2014, het jaar waarin Ton Loontjens, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, de coating uitvond en aanklopte bij Annemiek Tepper, octrooigemachtigde chemie/life sciences en partner van V.O. Patents & Trademarks in Groningen. Het basisprincipe van de coating werd in een octrooiaanvrage vastgelegd. „Een belangrijk proces, omdat je een uniek idee nauwgezet en tegelijkertijd zo breed mogelijk wilt vastleggen”, zegt Tepper. „We willen immers exclusiviteit van de uitvinding zeker stellen. Een octrooi is een negatief recht; het kan verhinderen dat concurrenten met jouw vinding aan de haal gaan. Dat geeft een startup enorme voorsprong bij financiering”.

In 2022 volgde de oprichting van Bioprex Medical. Onderzoekers in het laboratorium van Loontjens, inmiddels aangesteld als CTO, ontdekten dat met behulp van een zoutoplossing de coating veel simpeler, sneller en goedkoper kon worden aangebracht; erg belangrijk voor de commerciële toepasbaarheid!

Op advies van V.O. werden ook andere zouten getest. Daaruit bleek dat meerdere zoutoplossingen goed presteerden en dat deze innovatie breed kon worden afgedekt. Deze tweede octrooiaanvrage is inmiddels in meerdere landen verleend. „Hiermee geeft de octrooigemachtigde ook een belangrijke sturing aan onze R&D activiteiten”, aldus Van Ramshorst.

Samen met onder andere het UMCG en Amsterdam UMC wordt nu gekeken of de coating in levende cellen inderdaad werkt zoals voorspeld. Voorlopig ziet alles er zeer veelbelovend uit. Ook in deze fase blijft Bioprex nauw afstemmen met V.O. „Het is cruciaal om vooraf goede afspraken te maken met onderzoekpartners. Daarnaast kijken we in elke fase van de ontwikkeling naar mogelijkheden om bescherming te krijgen voor nieuwe vindingen”, aldus Tepper.

Naar de markt

Hoewel de ontwikkelingen snel gaan, kan het volgens Van Ramshorst nog wel een aantal jaren duren voordat de coating op de markt komt. „Er gaat nog een heel traject van testen en evalueren aan vooraf voordat de coating in mensen gebruikt mag worden.” De strategie van Bioprex Medical is om een samenwerkingsdeal te sluiten met een producent van medische hulpmiddelen en samen het verdere traject naar de markt af te leggen. „Er is veel belangstelling voor onze coating en we zijn in gesprek met meerdere producenten van medische hulpmiddelen. We verwachten dat de eerste samenwerking ergens in het komende jaar wordt opgezet.

www.vo.eu/nl

(Visited 192 times, 2 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten