V.l.n.r. Michelle Moret, Akke Groenewoud, Kees Tuin, Marlies Molenkamp.
Foto: Ronald Zijlstra
Het mkb in de provincie Groningen is verantwoordelijk voor een groot deel van de werkgelegenheid en is daarmee een belangrijke drager van de Groningse economie. Het mkb zorgt voor dynamiek en ontwikkeling en is de drijver voor een leefbare en vitale omgeving. We gaan in gesprek met Economic Board Groningen over het Groningse mkb. Akke Groenewoud, Marlies Molenkamp, Kees Tuin en Michelle Moret vertellen over het optimisme dat zij zien. De provincie Groningen heeft 63.210 mkb bedrijven waarvan 59.955 bedrijven minder dan 10 medewerkers hebben (MKB-StatLine, CBS, 2023). Economic Board Groningen stelt het mkb centraal en zorgt voor economische structuurversterking door het mkb te verbinden, inspireren, activeren, mobiliseren en transformeren. Als aandeelhouder van het ” Groninger Groeifonds ondersteunen zij met financieringen. „Een aantrekkelijk ondernemings- en vestigingsklimaat voor het Groningse mkb daar dragen we aan bij. Zodat onze provincie een leefbare en vitale plek is om in te werken, wonen en recreëren”, vertelt Akke Groenewoud, bestuurder bij Economic Board Groningen.
Oorsprong Economic Board Groningen
Economic Board Groningen is in 2015 door het Rijk, de provincie Groningen, de
gemeenten in Groningen en de NAM opgericht om de economie in Groningen
(specifiek het aardbevingsgebied) een impuls te geven. Marlies Molenkamp,
bestuursadviseur: „De oprichting van Economic Board Groningen was onderdeel
van een pakket compenserende maatregelen. Van 2015 tot en met 2020 gaven wij de economie en leefbaarheid in het aardbevingsgebied extra impuls in lijn met die maatregelen. Sinds 2021 zit Economic Board Groningen in een nieuwe periode: metsamenwerkingspartners (zoals provincie Groningen, Groningse gemeenten,
Noordelijke onderwijsinstellingen, SNN, NOM en het Nationaal Programma
Groningen) werken wij programma- en projectmatig in opdracht aan de versterkingvan de Groningse economie, specifiek het mkb.
Vestigingsklimaat en brede welvaart
De afgelopen 10 jaar heeft Economic Board Groningen een variëteit aan programma’s en projecten uitgevoerd in verbinding met het mkb. Groenewoud: „Wij ondersteunen bedrijven bij vraagstukken op het gebied van bedrijfsvoering, jagen transities aan -bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering en energie-, stimuleren ontwikkelingen gericht op groei en continuïteit en moedigen stappen zoals innovatie en internationalisering aan. Belangrijk bij alles wat wij doen, is de verbinding opzetten of versterken tussen ondernemers, onderwijs en overheid. Op deze manier dragen we heel doelgericht bij aan een aantrekkelijk ondernemingsklimaat. Dit lukt ons goed doordat wij de mindset van het mkb omarmen: optimistisch en pragmatisch. Die ondernemersgeest kenmerkt de cultuur bij Economic Board Groningen en dat maakt dat wij goed aansluiting bij het mkb hebben en houden. We focussen niet op wat niet kan, maar kijken vooral naar hoe het wel kan.”
Winstgevendheid onder druk
Economic Board Groningen heeft de afgelopen jaren een goed beeld gekregen van het Groningse mkb door de gesprekken met ruim 2.800 ondernemers. Programmamanager Kees Tuin: „We hebben in beeld wat de kansen voor en
wensen van het mkb zijn, ook kennen we de uitdagingen en hiaten. De winstgevendheid binnen het mkb staat onder druk en investeringen worden uitgesteld. Veel ondernemers hebben te maken met complexe vraagstukken, personeelstekorten of hebben gewoonweg te weinig tijd om nieuwe ideeën te overdenken en tot uitvoering te brengen. Om uit deze impasse te komen, is het nodig dat ondernemers actief worden geholpen op een manier waardoor ze wél in staat zijn hun onderneming verder te ontwikkelen. We zien dat dergelijke ondersteuning voor het brede mkb vraagt om een visie voor lange termijn. Zodat deze belangrijke drager van de Groningse economie behouden blijft, verder groeit en gereed is voor de toekomst.”
‘De winstgevendheid binnen het mkb staat onder druk en investeringen worden uitgesteld.’
Continuïteit en groei
In de basis helpt Economic Board Groningen het mkb verder in alle facetten van het ondernemerschap, gericht op continuïteit en groei. De eerstelijns dienstverlening aan ondernemers (GroBusiness), de impulslening en het Groninger Groeifonds zijn activiteiten die ondernemers helpen slagen te maken. Tuin: „Vanuit het ondernemersloket helpen wij ondernemers een stap verder. Door te luisteren, te sparren en de vraag achter de vraag te formuleren, kunnen wij hen heel doelgericht doorverwijzen naar tweedelijns dienstverleners in ons brede netwerk. We inspireren en activeren. Bijvoorbeeld, we linken hen aan projecten waar wij aan deelnemen zoals Trade and Innovate (NOM), KONNECT (met Noordelijke onderwijsinstellingen), Regiodeals, Noord Nederland Verdient Circulair en European Digital Innovation Hub Northern Netherlands. Dit zijn allemaal projecten op thema’s die het mkb in staat stelt om continuïteit en groei te realiseren. De eerstelijns dienstverlening heeft een scharnierfunctie als het gaat om het scherp krijgen van de uitdaging van de ondernemer en het verbinden van het mkb als onderdeel van de triple helix.”
Sectoraal verbinden
Naast de brede ondernemersondersteuning heeft Economic Board Groningen ook focus op thema’s en sectoren. De vrijetijdssector is zo’n focusgebied, vanuit een paraplu van programma’s en projecten wordt er gebouwd aan sectorale netwerken om samen te werken aan meer en beter ondernemerschap én leefbaarheid. Programmamanager Michelle Moret: „De vrijetijdseconomie in de provincie Groningen heeft de afgelopen decennia onvoldoende aandacht gehad. Als we kijken naar de Noordelijke potentie op dit gebied blijft Groningen achter ten opzichte van Friesland en Drenthe.
‘We hebben in beeld wat de kansen voor en wensen van het
mkb zijn, ook kennen we de uitdagingen en hiaten’
Inmiddels zijn veel partijen het er over eens dat de vrijetijdseconomie veel oplevert voor zowel de economie als de samenleving. Daarom is er behoefte aan een ambitieuze aanpak. Dit betekent investeren in recreatieve voorzieningen,
samenwerken binnen de sector, het ondersteunen van kleine en middelgrote bedrijven en het aantrekkelijk maken voor investeerders. In het kader hiervan voeren wij in opdracht van de provincie Groningen een deel uit van het provinciale uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie 2024-2027, we voeren het
Groningse deel uit van nieuwe internationale Waddenprogramma’s (INTERREG e
Waddenfonds) en we werken actief mee aan de baanbrekende ambities die de provincie Groningen op het gebied van vrijetijdseconomie ontwikkelt.”
Focus op het mkb-peloton
Ondernemers laten ondernemen en hen ondersteunen om daadwerkelijk stappen te zetten, dat is waar Economic Board Groningen aan werkt. Akke Groenewoud besluit: „Het is van belang om het beleid niet alleen op de koplopers te richten, maar ook op het mkb-peloton. Daar zit het grootste deel van het bedrijfsleven en daar kan de grootste impact op het groeivermogen worden gerealiseerd. Dit wordt door economen en politici breed onderkend. Door ondersteunend te zijn aan de beleidskeuzes van overheden dragen we bij aan het vestigingsklimaat voor het mkb en daarmee aan de economie van Groningen. Dat doen we op een voor ons kenmerkende manier vanuit optimisme en met ondernemersgeest.”