In samenwerking met Holiday Ice 10:22 Agri & Food, Werk

Zekerheid en ruimte voor kansen bij groeiende ijsmaker

Marcel Minkes

IJsmaker Holiday Ice in Sint Nyk groeit onverminderd door. Meer ijs betekent ook investeren in de vervanging van productielijnen. En in nieuwe collega’s. Ben jij dat? Jan Jonkman en Marcel Minkes vertellen je over afwisselend werk met fijne collega’s in een veelzijdig bedrijf.

Zestien jaar werkt hij inmiddels voor Holiday Ice. Jan Jonkman, monteur Technische Dienst, 59 jaar. Hij is handig met draadjes, zeggen z’n collega’s. „Daar ben ik altijd mee bezig, het leukste dat er is”, zegt Jan. „We groeien hard, gemiddeld met zo’n tien procent per jaar, we produceren continu en dus moeten de machines draaien. Ik vind het prachtig om problemen op te lossen. Dat doe ik al jaren, het verveelt nooit. Iedere dag is het anders. Kijk, ik ben van huis uit handig met draadjes, met de elektrotechniek, maar het mechanische heb ik allemaal hier geleerd. Gewoon in de praktijk, met en van collega’s. Dat heb je nodig, want we doen veel troubleshooting op de vloer. Ga maar na, we maken 180 soorten ijsjes en 400 verschillende producten, het is veel maatwerk en afwisseling. Is er ergens een probleem in de productie, stagneert er iets? Dan bellen ze ons en wij lossen het op. Heerlijk werk, iedere dag wat anders.”

Een hele puzzel
En hoe zit het met die nieuwe machine waar je nu mee bezig bent? Jan Jonkman: „Dat is echt een uitdaging hoor. We gaan een complete productielijn vervangen. We hebben nu de eerste machine staan en die pas ik aan aan onze standaard. Ik heb geen verstand van robots, maar ik kan wel vertellen wat de machine voor ons moet kunnen om ijsjes op stokjes perfect te kunnen maken. Vanuit een algemene basis, maken we een Holiday Ice-machine met hulp van de engineers en de fabrikant. Een hele puzzel, maar daar heb ik juist lol in. Na een voorbereiding van bijna twee jaar, is het bijna zover. Het wordt even spannend als we in week zes van het nieuwe jaar de stroom erop zetten, maar dat is de uitdaging.

“Het vak leer je hier wel”
Wat zeg jij tegen mensen die graag jouw nieuwe collega willen worden? „Als je er lol in hebt te weten hoe iets kan, dan heb je het hier prima. Heb je interesse, ben je nieuwsgierig, wil je weten waarom iets werkt of juist niet werkt? Je moet er gewoon zin in hebben, de lol zien van mechanica en elektrotechniek. Waar je nu werkt maakt ons niet uit, je leert het vak hier wel. We zijn gewend om mensen op te leiden, dus met een beetje technisch gevoel, zit je hier goed. Je moet het gewoon in je hebben!”

Jan Jonkman

“Voor mij viel het hier op z’n plek”
Na jaren eigen baas met een winkel, stopte Marcel Minkes (48 jaar) ermee. Nu werkt hij alweer zes jaar op de afdeling Verkoop binnendienst. „Door de onzekere tijden in de detailhandel was de lol er wel af, ik had een jong gezin en wilde graag weer zekerheid. Na enkele loopbaangesprekken kwam dit op mijn pad. Want verkoop vind ik leuk, met andere mensen werken ook. Holiday Ice is een heel stabiel en gezond bedrijf, ik heb hier de zekerheid gevonden die ik zocht. Goeie collega’s, fijne sfeer, werken in een leuk team met veel afwisseling. Voor mij is hier alles op z’n plek gevallen.”

„In de afgelopen zes jaar heb ik mezelf goed kunnen ontwikkelen. Doordat het bedrijf groeit, breiden functies zich uit en ik ben meegegroeid. Ik doe het klantcontact met verschillende grote klanten, onder meer in Engeland en Nederland. Vanaf het moment dat contracten met klanten zijn gesloten, ligt het bij ons. Wij waken over het voorraadbeheer, houden contact met productie en planning en zorgen ervoor dat onze klanten gedurende het seizoen voortdurend over voldoende ijsjes beschikken. Ik vind het mooi om mijn klanten te ontzorgen en ben als het ware hun ambassadeur binnen Holiday Ice.”

„In de loop der jaren is mijn werk steeds verder uitgebreid. Ik word bijvoorbeeld steeds meer betrokken bij het ontwikkelingsproces van nieuwe artikelen voor mijn klanten. Van het versturen van de monsters van de nieuw ontwikkelde ijsjes tot de uiteindelijke instroom in de winkels. „Als jij openstaat voor ontwikkeling, krijg je hier de kans om dat te doen. Jezelf laten zien. Als je dat doet, kun je bij Holiday Ice doorgroeien.”

holidayice.nl/

(Visited 45 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten