Ze weet het al van kleins af aan: Jade Koffeman (17) van Urk wil iets doen bij de marine. Haar droom werd werkelijkheid toen ze dit schooljaar begon aan de opleiding marine technicus, die Firda met de marine gezamenlijk aanbiedt in haar woonplaats. Vooral de weken die we doorbrengen op de marinebasis in Den Helder, vind ik heel leuk.’
Jade zit al jaren bij het Zeekadetkorps, een maritieme jeugdvereniging waar jongeren tussen de 11 en 18 jaar oud van alles leren over het leven aan boord van een schip. ‘Elke zaterdag ben ik daar te vinden in de haven van Urk. We doen van alles; zeilen, roeien, knopen en ook klusjes bij de technische dienst.’
De jonge Urkse wil er haar beroep van maken en begon aan de opleiding Koopvaardij van Firda. ‘Mijn broer deed die opleiding ook, het leek me interessant. Maar toen ging de opleiding marine technicus van start. ‘Die paste nog beter bij wat ik wilde, dus ik ben dit schooljaar overgestapt. En met deze opleiding heb je nóg meer kansen op de arbeidsmarkt straks.’
De opleiding is in grote lijnen hetzelfde als de Koopvaardij-opleiding, maar er zijn extra vakken aan toegevoegd. Jade: “Naast de normale lessen heb ik nu ook militaire vorming en krijg ik extra lessen in specifieke technieken aan boord van marineschepen.
‘Hoe gedraagt een militair zich?’
In de lessen militaire vorming leert ze over de geschiedenis van de marine, de Nederlandse wetgeving en hoe ze zich als militair moet gedragen. ‘Bijvoorbeeld bij digitale techniek gaat het vooral om hoe je met computers moet werken en de speciale technieken die bij de marine worden gebruikt.
Vijf dagen per week zit de studente op school op Urk. In het eerste jaar zijn zij en haar medestudenten ook vier weken te vinden op de marinebasis in Den Helder. ‘Dat vind ik de leukste momenten. We verblijven daar op de kazerne en worden echt gevormd tot militair. We leren marsen lopen, in het gelid staan, hoe we onze kamer moeten onderhouden, sporten veel en ook hier leer ik bij over de digitale technieken bij de marine.’”
Na het tweede jaar krijgt Jade de keuze om bij de marine in dienst te gaan.
Als zij daarvoor kiest, ontvangt ze een salaris en worden de gemaakte studiekosten vergoed. In dienst van de marine, zal Jade de opleiding op een zeevaartschool bij een marinebasis in de buurt afmaken. Ze kan er echter te allen tijde ook voor kiezen om haar opleiding bij Firda te vervolgen en af te studeren als maritiem officier alle schepen, technisch.
Vooralsnog vindt Jade dat ze prima op haar plek zit. Ze zou het wel leuk vinden om dan ook andere meisjes op haar opleiding te hebben. ‘Ik ben nu de enige en dat is op zich prima. Ik kan het goed vinden met de jongens. Maar ik slaap alleen in de kazerne en zou het gezellig vinden om een maatje te hebben op mijn kamer.
‘Saamhorigheid aan boord’
Uiteindelijk wil Jade terechtkomen bij de technische dienst van de marine en op een schip te varen. ‘Ik droom ervan om de hele wereld te zien, dat varen trekt me enorm en ook het leven aan boord vind ik mooi. Omdat je lange tijd bij elkaar zit op zo’n schip. Die saamhorigheid is fijn.”
Haar ouders waren niet meteen enthousiast toen ze vertelde dat ze bij de marine wilde. ‘Mijn moeder dacht dat ik kanonnenvoer zou worden in tijden van oorlog. Maar inmiddels zijn ze er wel aan gewend. Ze zien gewoon dat ik dit graag wil.”
Firda maritieme campus
De maritieme campus van Firda, met locaties op Urk en in Sneek, is de beste plek om je voor te bereiden op een maritieme toekomst. Hier leer je het vak in een omgeving waar bedrijven, onderzoeksinstellingen en onderwijs hun krachten bundelen. Wij bieden opleidingen en bijscholing voor jongeren en volwassenen in verschillende maritieme disciplines; van visserij tot koopvaardij, van binnenvaart tot maritieme techniek. Kijk voor meer informatie op onze website: www.firda.nl of bezoek ons op onze Open Dagen:
Sneek
Donderdag 23 januari 2025 15.00-20.00 uur
Urk
- Vrijdag 24 januari 2025 15.00 uur 20.00 uur
- Zaterdag 25 januari 2025 9.30 uur 12.30 uur