Scherjon Dairy Equipment in Surhuisterveen is ontwerper, ontwikkelaar en producent van state-of-art zuivelapparatuur voor kleine en middelgrote kaasmakerijen. Perspectief door innovatie op eigen erf. Kansen voor ondernemende boeren in het noorden.
Vader Hielke en zoon Johannes Scherjon zijn professionals in het ontwikkelen en produceren van kleinschalige zuivelapparatuur. Voor de individuele boer of een samenwerking van lokale ondernemers die graag regie nemen en meewillen in de duurzame verwerking van melk. Verwar de Scherjon’s niet met het romantische beeld dat nog wel eens getoond wordt in ambachtelijke melkveehouderij.
„We komen uit de industrie, denken in techniek, technologie, besturing, rendement en 3D ontwerpsoftware. Onze producten voldoen aan normering, certificering en HACCP-, GMP- en EHEDG-richtlijnen. Het uitgangspunt is productiezekerheid en voedselveiligheid. We kennen de zuivelindustrie van binnenuit en maken diezelfde state-of-art kwaliteitsapparatuur, maar dan als kleinschalige en schaalbare maatwerkoplossingen op eigen erf”, licht Hielke Scherjon toe. „Met andere woorden, wat we bedenken kan meegroeien met het volume. Dus als je door samenwerking groeit, kunnen we je huidige machine opschalen.”
Kansen voor de boer
Scherjon Dairy Equipment is internationaal actief in zo’n twintig landen in (Oost-)Europa, Afrika en Noord-Amerika. De inzet: zuivel maken waar de koe is. De Scherjon’ s zijn ontwerpers en ontwikkelaars, die samenwerken met lokale partners voor de productie van hun zuivelapparatuur. In het huidige sombere klimaat en gebrek aan perspectief liggen ook voor Noord- Nederlandse boeren kansen, meent Hielke Scherjon: „Je kunt als boer je verdienmodel op eigen erf uitbreiden door van eigen melk zuivelproducten en nog beter kaas te maken. Of dat te doen met collega’s die ook graag een stap zetten naar regie en verduurzaming. De grote zuivelfabrieken blijven bestaan, die richten zich op grote volumes en massaproducten. Daartussen ligt perspectief voor de individuele boer.” „Want als je bijzondere en duurzamer geproduceerde kaas wilt hebben, dan zul je het zelf moeten maken. Dat is niet alleen smaakvoller, omdat je met volle melk kunt produceren, maar ook duurzamer omdat je dichtbij de koe produceert waardoor je veel minder transport hebt. Daarnaast investeer je in een extra verdienmodel naast de huidige melkstroom die wordt geleverd aan de grote coöperaties. Het biedt ook een herkenbaar en eerlijk verhaal voor betrokken consumenten, die jou als lokale boer graag wat gunnen. Denken in korte ketens loont. Met het proces van kaasmaken voeg je waarde en innovatie toe. En het biedt je mogelijkheden om verder te verduurzamen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de terugwinning van restwarmte. Het is de ideale combinatie van de passie voor ambacht met technologische innovatie.”
Uniek: wei-ricotta van Terschelling
Een voorbeeld van een lokale kaasmaker die kwaliteitszuivel produceert met Scherjon’s Dairy Equipment is Kaasboerderij De Deelen bij het gelijknamige natuurgebied bij Tijnje. En op Terschelling wordt inmiddels druk gewerkt aan een hypermoderne nieuwe kaasmakerij voor de twee biologische boeren van het eiland, met daarnaast een deel van de melk van de gangbare boeren. „Het afvoeren van de wei als overtollig afval werd een knellend probleem, omdat het met vrachtwagens per boot van het eiland naar de vaste wal moet. Een kostbare zaak en feitelijk zonde, want je gooit waarde weg. Ik ben er trots op dat we erin zijn geslaagd om een machine te ontwikkelen die de grondstof wei kan omzetten naar een ricotta. Alle vaste stoffen worden gefiltreerd waardoor er water overblijft. Hiermee maken we de kaasmakerij circulair en dragen we bij aan duurzaamheid en efficiëntie. Een uniek proces en een primeur in zuivelland. Het water dat je daarbij overhoudt, kunnen we dankzij een proces van reversed osmose hergebruiken, dus het is ook een stap richting circulariteit. Zo maken ze straks een bijzonder product op hun eigen Terschelling. Het versterkt hun verdienmodel, de kaasmakerij draagt bij aan de leefbaarheid en recreatie op het eiland en het scheelt een enorme afvalstroom en veel geld. Het project is opgezet met steun van het Waddenfonds en de provincie Fryslân. Dit najaar gaan we testen en komend jaar is de ricotta-kaasmakerij in productie.”
Je eigen kazen en smaken
„Op wie richten jullie je met zo’n kaasmakerij of een andere vorm van zuivelproductie in eigen beheer?” Johannes Scherjon: „Onze maatwerkoplossingen zijn bedoeld voor een volume van 2000 tot 100.000 liter, dus voor kleine en middelgrote bedrijven of een samenwerking van een aantal lokale boeren. Daarmee is het een heel geschikte oplossing voor bedrijven in het noorden, zoals de recent geplaatste machinelijn bij de agrarische ondernemer van Kaasmakerij De Kiefte in Holtheme. We kennen het boerenerf, we snappen wat er nodig is om te komen van koe tot zuivel. Samen met de boer kijken we welke productiemogelijkheden er zijn die passen in zijn of haar situatie en ontwerpen een maatwerkoplossing met gewenste apparatuur. Elke boer en elke kaasmakerij kan daarmee zijn eigen draai aan het proces geven, om eigen unieke kazen en smaken te creëren. Wij faciliteren dat, van idee en ontwerp tot maatwerkapparatuur, de ingebruikname en volledige service.”
Scherjon Dairy Equipment: innovatieve techneuten die het proces van zuivel en kaas maken op het eigen erf of in eigen beheer steeds verder perfectioneren. De vraag hoe het wel kan, leidt tot perfectie in maatwerk. Maak zuivelproductie in eigen beheer zo kwalitatief, efficiënt en duurzaam mogelijk, zodat het past bij de boer en bijdraagt aan een duurzaam verdienmodel.