In samenwerking met Ausnutria 08:35 Agri & Food

Ausnutria nodigt je uit: geef onze nieuwe fabriek vorm en inhoud

Het projectteam met (van links naar rechts) Miranda Spijker – QA/QC manager, Jelte Smits – Project Manager, Eric Platje – Maintenance Engineer, Martin Hoogeveen – Plant Manager, Joost Voskuil – Proces Supervisor

In Heerenveen wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe fabriek van Ausnutria. State-of-art. Geen gasaansluiting, maar volledig elektrisch. Zo duurzaam mogelijk produceren van baby- en kindervoeding op het hoogste niveau. Jelte Smits en Martin Hoogeveen over een fascinerende nieuwe werkplek met nieuwe collega’s in zelforganiserende teams.

„Deze fabriek is uniek in Nederland en mogelijk wereldwijd.” De lat ligt hoog in Heerenveen bij de nieuwe fabriek van Ausnutria. „In 2020 zijn we gestart met het concept en de engineering. In de tweede helft van 2021 is de fysieke bouw gestart en eind dit jaar verwachten we de eerste producten te kunnen produceren”, zegt Projectmanager Jelte Smits.

Een compleet gasloze fabriek voor de productie van baby- en kindervoeding. Volledig elektrisch en zonder CO2- en stikstof uitstoot. „De besparing van energie bedraagt zo’n 40% ten opzichte van traditionele productieprocessen op gas”, vertelt Jelte Smits, „en kan mogelijk met nieuwe technieken de komende jaren verhoogd worden naar zo’n 55%”. Alles is in het werk gesteld om het totale verbruik van energie, water en het verlies van grondstoffen zo laag mogelijk te houden. Warmtepomptechniek maakt energiereductie mogelijk omdat alle restwarmte teruggewonnen kan worden en weer opnieuw wordt gebruikt in het proces. „Hiermee zijn we voorloper in het behalen van de klimaatdoelstellingen”. Het tekent de ambities van de producent van baby- en kindervoeding, niet alleen als het gaat om klimaatambities maar ook in het realiseren van de hoogste kwaliteit- en hygiëne standaard. „We kennen daarom in deze nieuwe fabriek de allerhoogste standaard. Dat betekent dat de volledige procesinstallatie daaraan moet voldoen”, licht Jelte Smits toe.

Uitdagingen in een nieuwe omgeving
Ausnutria zet met deze nieuwe fabriek echter nóg een belangrijke stap, vertelt Jelte Smits. „We sturen op nul storingen en dus een zo efficiënt mogelijke productie. Natuurlijk heb je gepland onderhoud maar we proberen het moment van onderhoud te voorspellen. Waarbij we aan de hand van de gegevens uit het productieproces en data uit analysemetingen kunnen voorspellen wanneer onderhoud nodig is óf dat er een afwijking is in de basiscondities. Hoe eerder je in staat bent om te begrijpen wat er in een procesinstallatie gebeurt, hoe beter je in staat bent fouten, storingen en mogelijke uitval te voorkomen. Wat het spannend en uitdagend maakt, is dat het een heel andere mindset vereist van iedereen die hier werkt: niet wachten tot er iets gebeurt, maar continu monitoren, gegevens onderzoeken, leren interpreteren om te voorkomen dat iets gebeurt. Zeker in de eerste fase moeten we de fabriek met al haar processen gaan begrijpen. In een later stadium zullen we technologie zoals A.I. toevoegen om die werkwijze te ondersteunen.”

Eigenaarschap
Collega Martin Hoogeveen schuift aan. Hij is net gestart als Plant Manager van deze nieuwe fabriek. „Inderdaad”, voegt hij toe, „daar hebben we mensen voor nodig die dat als uitdaging en als een volgende stap in hun carrière beschouwen. We zijn gestart met de testfase en werken daarna in stappen naar de eerste commerciële productie toe. Dat doen we met het huidige projectteam en stapsgewijs met steeds meer nieuwe collega’s. Het uitgangspunt is werken met zelforganiserende teams die de fabriek zelfstandig kunnen bedrijven, een werkwijze waar we op basis van eerdere ervaringen ook hier veel van verwachten. De kern is vrijheid van handelen, verantwoordelijkheid en een hoge mate van eigenaarschap. De collega’s die we zoeken, krijgen dus niet alleen de kans in een volledig nieuwe fabriek te werken, maar vooral ook die fabriek met elkaar te bedrijven. Geen top-down- benadering vanuit het management maar verschillende teams om het hele proces en de productie in te richten en te optimaliseren. Met daarbij de uitgangspunten zoals Jelte die net schetst: de fabriek en al haar processen leren kennen, interpreteren en sturen op het voorkomen van de kleinste storing of uitval dan ook. De collega’s die we zoeken, noemen we daarom Processupervisors. Het is de samenvoeging van Procesoperator en Supervisor, omdat dat naar ons idee de lading dekt. Het gaat om de kwaliteiten en competenties die we vragen en we gebruiken assessments om die vast te stellen. De mensen die hier met elkaar aan de slag gaan, trainen we in eigen huis, op deze locatie. Zijn de teams daarna aan de slag, dan blijven we ze coachen in de manier waarop ze samenwerken binnen de teams en als teams onderling.”

De uitnodiging
Uitdaging genoeg die anders is dan veruit de meeste zuivelproducenten in Nederland. Jelte Smits: „Het produceren van baby- en kindervoeding op basis van geitenmelk is niet alledaags. Ausnutria heeft zo’n dertig procent van de wereldwijde productie in handen met geitenmelk uit heel Nederland. We voegen met deze fabriek een bijzondere locatie toe aan onze productie. Het draait om kwaliteit, voedselveiligheid en een nieuwe manier van werken in een zo duurzaam mogelijke fabriek met geoptimaliseerde processen. We nodigen mensen van harte uit die enthousiast worden van een dergelijke rol als Processupervisor en/of Onderhoudstechnicus om met ons in contact te komen en onze nieuwe fabriek samen vorm en inhoud te geven.”

Van links naar rechts: Joep Oldenburger – Constructie Manager,
Wessel Wijnja – Proces Engineer, Joost Voskuil – Proces Supervisor

Kijk voor onze actuele vacatures op
werkenbij-ausnutria.nl

(Visited 291 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten