In samenwerking met Bioclearearth 08:23 Duurzaam / Circulaire economie

Biobeton! Wie durft het aan?

De bouw moet duurzamer worden om de klimaatdoelstellingen te halen en mede om die reden is de zoektocht naar klimaatvriendelijke bouwmaterialen in volle gang. Maar, aan de realisatie van een innovatief product gaat vaak een lange tijd vooraf. Neem nu biobeton, waarmee innovatie- en adviesbureau Bioclear earth uit Groningen, inmiddels sinds 2018 intensief aan de slag is.

Na jaren van testen is het bureau nu klaar voor de next step, zoals projectleider Dick Specht het noemt. „Daarom zoeken we de samenwerking met marktpartijen, onder andere via het programma ‘Noord-Nederland verdient Circulair’.”


Alternatief
De ontwikkeling van een nieuw innovatief product steunt op drie pijlers: het moet commercieel haalbaar zijn, duurzaam en er wordt gekeken naar de technische kansen. „We hebben nog niet op alle vragen een antwoord”, legt Specht uit. „De markt vraagt bijvoorbeeld hoe sterk het is, wat het kost en wat de levensduur is. Dat weten we nog niet precies. Maar, duidelijk is wel dat biobeton een alternatief voor diverse toepassingen kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan niet-dragende muren, gevelbekleding, vloeistof remmende bodemlagen, maar ook een fiets- of wandelpad van halfverharding.”


Architecten
„Traditionele bouwbedrijven zijn afwachtend bij het toepassen van biobeton en ik begrijp dat”, vervolgt Specht. „Om die reden richten we ons nu ook op bijvoorbeeld architecten. Zij kijken anders naar nieuwe producten en kunnen het gebruiken in hun ontwerp. De kans dat het wordt voorgeschreven en toegepast, neemt dan toe.” Specht doet verder een beroep op overheden, die het in hun aanbesteding kunnen meenemen. „Zij bieden ons met subsidie de kans om biobeton te ontwikkelen, geef het dan ook de kans om het in de praktijk te testen.”


‘Gezocht: ketenpartners die mee willen denken & doen’


Het principe van biobeton is relatief eenvoudig. Er wordt voor de productie gebruik gemaakt van zand, water, in beperkte mate chemicaliën en bacteriën doen de rest. „De bacteriën zorgen ervoor dat de zandkorrels aan elkaar worden gehecht, waardoor uiteindelijk biobeton ontstaat. Omdat we geen cement meer gebruiken is de CO2-footprint aanzienlijk lager.” Omdat het traditionele cementbeton vanwege de CO2 beprijzing steeds duurder wordt, verwacht Specht dat biobeton steeds aantrekkelijker zal worden om toe te passen.


Naar buiten
De samenwerking met ketenpartners en marktpartijen, zoals inmiddels met Strukton Civiel Start-up & Innovation centre, noemt Specht belangrijk voor de verdere ontwikkeling van biobeton. „Ze kunnen helpen om de markt inzichtelijk te maken, toepassingen te identificeren en uit te proberen. Daarmee zetten we de stap vanuit het laboratorium naar buiten, naar de praktijk. Van daaruit kunnen we verder schakelen naar productie en dan kan het snel gaan.”


De Romeinen waren al met beton bezig en in Nederland bestaat het nu 150 jaar. Specht heeft daarom niet de illusie dat biobeton in 5 jaar al klaar is voor de markt. „Maar, dat biobeton straks toegepast gaat worden en veel mogelijkheden biedt, staat voor mij vast.”

www.bioclearearth.nl

(Visited 93 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten