„Wij bouwen met hart voor traditie en met oog voor de toekomst”, zeggen Betty Swart en haar man Taeke Offringa, de vierde generatie directeur/eigenaar van bouwbedrijf Swart uit Eastermar. Zij staan samen sinds 2011 samen aan het roer van het bouwbedrijf dat dit jaar zijn 125-jarig jubileum viert.
„Al sinds 1899 werken we aan prachtige bouwprojecten. Ooit begonnen als eenmans timmerbedrijf, zijn we inmiddels uitgegroeid tot een allround bouwbedrijf met vijftig vaklieden. We realiseren duurzame nieuwbouwwoningen en utiliteitsbouw, en zijn een veelgevraagde partner voor restauraties van historische kerken, boerderijen en ander Noordelijk erfgoed. Daarnaast doen we veel grootschalige renovatie- en onderhoudsprojecten voor onder meer woningcorporaties”, zeggen ze enthousiast.
Vakmanschap zoals vroeger zo gewoon was Wie ‘duurzaam’ zegt, heeft aan Betty en Taeke geëngageerde gesprekspartners. „Het succes achter onze lange geschiedenis is vakmanschap. Onze timmerlieden, metselaars, monteurs en schilders verstaan hun vak nog zoals dat vroeger zo gewoon was.
Dit is ook de reden dat we veel complexe restauraties mogen doen. Maar vergis je niet, als 125-jarige zijn we helemaal bij de tijd. Vandaag de dag staan duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en energiezuinigheid voorop bij vrijwel al onze projecten. Of het nu om nieuwbouw gaat of om onderhoud, renovatie en verbouw.”
‘Hart voor traditie én oog voor de toekomst’
Meester-gezel constructie
Echt vakmanschap is vandaag de dag een schaars goed. Toch is dat waar Bouwbedrijf Swart prat op gaat. Hoe komt het bedrijf aan zoveel kundige en door de wol geverfde vaklieden? „Net als alle generaties Swart voor ons, geven wij onze bouwkennis en -ervaring door aan de jonge garde. We leiden ons personeel zoveel mogelijk intern op, vergelijkbaar met de meester-gezel constructie zoals in vroeger tijden.”
„Ook werken we samen met leerwerkbedrijven, praktijkopleidingen en restauratieopleidingen. Dat vinden we belangrijk, het ambacht doorgeven aan de jonge jongens en meiden. En minstens zo belangrijk: zo geven we hen de liefde mee voor het vak.”
Omvang zegt ook niet alles
Met vijftig mannelijke en vrouwelijke personeelsleden behoort Swart niet per se tot de allergrootste Noordelijke bouwbedrijven. Maar omvang zegt niet alles, blijkt eens te meer. Zo is het bouwbedrijf ook actief met eigen planontwikkeling. „Een mooi voorbeeld is het volledig gasloze appartementencomplex Sminiabosk met 18 appartementen, dat we in Burgum gerealiseerd hebben. Ondertussen werken we ook aan een nieuwbouwplan voor 25 woningen in Eastermar. We hebben precies de juiste omvang om grote projecten te kunnen dragen en ondertussen ook nog de particuliere woningbezitter te helpen met een kleinschalige verbouwing.”
Persoonlijke touch
„De taal van onze klanten spreken, van bewoners en gebruikers, dat vinden wij niet alleen belangrijk, het maakt ons werk ook mooi, levendig en persoonlijk. Trouwens, wie tegenwoordig in de bouwwereld niet die taal van de klant spreekt, krijgt het moeilijk. Zeker bij grootschalige renovaties, waar huurders soms langdurig te maken krijgen met overlast. In zulke gevallen sturen we altijd allround vakmensen naar de huurders. Zodat zij te maken hebben hebben met maar één persoon voor alle leidingwerk, betegeling, elektriciteit en wat er zoal komt kijken bij de renovatie.”
„Sowieso hebben onze opdrachtgevers altijd te maken met één vaste contactpersoon. En ook bij grotere, langdurige projecten bestaat ons bouwteam zoveel mogelijk uit dezelfde vaklieden. Dat vinden we wel zo overzichtelijk, wel zo persoonlijk richting onze opdrachtgevers.”
Duurzaam doen wat je belooft
„Eigenlijk is het niet zo ons ding om onszelf te profileren”, bekennen Betty en Taeke lachend. „Als bouwers spreken we liever met onze handen. Dit is één van weinige keren dat we een interview geven. Maar het moest toch maar eens gebeuren. Want al die duurzame aspecten van ons vak waarmee ook wij als bescheiden speler ons bezighouden, die mogen best weleens worden genoemd.”
„Het gasloos en energiepositief maken van gebouwen, in het bijzonder huurwoningen, is zo langzamerhand een van onze belangrijkste activiteiten. Daarbij schuwen we geen onalledaagse oplossingen. Zo gebruiken we behalve natuurlijke isolatiematerialen ook gerecyclede isolatiematerialen, bijvoorbeeld van oude spijkerbroeken.”
„Hoe meer je als bouwbedrijf actief bent in duurzame bouwoplossingen, hoe meer je ook zelf het goede voorbeeld moet geven. Tenminste, zo kijken wij er tegenaan. Dus draait onze nieuwe timmerwerkplaats die we momenteel bouwen, straks volledig op zonne-energie. Doe wat je belooft, dat zit bij ons van oudsher in het bloed.”