In samenwerking met Baas B.V. 13:15 Bouw, Energietransitie

Bouwen aan de duurzame energie-infrastructuur van morgen

In een snel veranderende wereld waarin elektrische auto’s, zonne-energie, en warmtepompen steeds meer terrein winnen, staan onze energie-infrastructuurnetwerken voor immense uitdagingen. Johan Visser, operationeel manager van Baas B.V., drukt dit treffend uit: „Wat gedurende een periode van dertig jaar is opgebouwd, moet nu in slechts drie jaar worden verdubbeld.” In die energietransitie speelt een infrabedrijf als Baas een belangrijke rol. Onopvallend bijna, want het werk van de zeshonderd medewerkers ligt grotendeels ‘verborgen’ onder de grond.

Baas is een van de aannemers die de infrastructuur voor energie, water en dataverkeer in ons land toekomstbestendig maakt. Een monsterklus. Netbeheerders kunnen nu al amper aan de vraag voldoen, met ‘netcongestie’ ofwel overbelasting als gevolg. Jaarlijks investeren netbeheerders gezamenlijk bijna vier miljard euro om regionale en lokale netwerken te upgraden. Dit bedrag zal in de nabije toekomst aanzienlijk stijgen, maar het blijft onzeker of deze investeringen voldoende zijn om tijdig op te schalen. Zeker is wel dat aannemers veel – heel veel – extra capaciteit nodig hebben om in drie jaar tijd tweemaal zoveel kabels en leidingen aan te leggen.


Vakmensen keihard nodig
Vakmensen in de techniek zijn keihard nodig, maar liggen niet voor het oprapen. De krapte op de arbeidsmarkt is een grote uitdaging. De mouwen opstropen is een bedrijf als Baas gelukkig niet vreemd. En in de ‘war on talent’ heeft het bedrijf een paar streepjes voor, zegt Johan Visser. „We hebben een fijne werkomgeving waarbij mensen tellen, gewaardeerd worden en carrièrekansen hebben. Je komt hier in een warm bad. Dat zorgt ervoor dat mensen graag komen én blijven.”


Eigen mbo- en hbo opleiding
Opmerkelijk is dat er weinig gespecialiseerde opleidingen zijn voor de infrasector. Om deze reden heeft Baas zijn eigen vakschool opgericht, die een erkend mbo-diploma oplevert als eerste monteur Gas, Water, Warmte en Laagspanningsdistributie. In samenwerking met het opleidingsinstituut TVVL biedt Baas nu ook een hbo-opleiding aan in Ondergrondse Infratechniek. Dit opent de deur voor nieuwkomers om snel in te stromen, afkomstig uit een heel andere sector of schoolverlaters. „Voor Baas zijn competenties belangrijker dan diploma’s, waardoor mensen met uiteenlopende achtergronden bij ons kunnen starten. Mensen uit de horeca bijvoorbeeld nemen een hoge mate van stressbestendigheid mee en een mentaliteit van aanpakken. Zet daar een dosis enthousiasme bij en je bent geschikt om bij ons te werken.”


Werk dat er toe doet
Ook al is het werk – na afronding – amper meer zichtbaar, aantrekkingskracht hééft het. Wie bij Baas werkt, doet ertoe, door bij te dragen aan een grote maatschappelijke behoefte. Johan: „Werken aan kabels met een enorm vermogen terwijl de spanning erop staat vraagt om specifieke kennis van het product en van veiligheid. Dat geldt ook voor de gasnetwerken en dataverkeer. Dat betekent dat scholing gaat over protocollen en dat je als bedrijf moet aantonen dat je veilig werkt om de vergunningen en keurmerken te verdienen. We hebben de basis op orde bij Baas. Dat komt door onze scholing en het navolgen van de juiste protocollen, maar ook door de wijze waarop wij met elkaar dit bedrijf vorm geven.’


‘Je komt hier in een warm bad. Dat zorgt ervoor dat mensen graag komen én blijven’


Een familie met zeshonderd leden
Met die laatste zin wijst hij op het karakter van Baas. Inmiddels meer dan zeshonderd medewerkers groot, maar nog altijd een sterk familiebedrijf. „We hebben oog voor elkaar en klaren de klus samen. Juist nu er in de energietransitie veel in korte tijd moet gebeuren, moeten we daar op toezien. Om in Baas-stijl af te sluiten: Het is veel, maar we kunnen het.”


baasbv.nl

(Visited 54 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten