Bas van Damme
In het vlakke land van Oosterbierum in de Friese gemeente Waadhoeke, is de aardappelverwerkende fabriek van Lamb Weston een vaste waarde. Al decennialang worden hier aardappels verwerkt tot bevroren aardappelproducten en aardappelvlokken. Scheidend plantmanager Bas van Damme en senior director agriculture Jan Willem Sepers lichten het groeiende succes toe.
„ De aardappel heeft een enorme voedingswaarde, dat is simpel gezegd waar het om draait. En daar maken wij producten van. Hier in Oosterbierum verwerken we aardappels uit Noord Nederland tot hoogwaardige frietproducten en aardappelvlokken, een grondstof voor de productie van bijvoorbeeld chips, aardappelkroketjes, gnocchi of als basis voor soep en broodmix. ‘Oosterbierum’ is al decennia een vaste waarde voor Lamb Weston dat in Nederland vier fabrieken en haar Europese hoofdkantoor heeft. We groeien wereldwijd, omdat aardappelproducten populair zijn in een toenemend aantal regio’s, zoals het MiddenOosten en Azie.”, vertelt Jan Willem Sepers, die verantwoordelijk is binnen Lamb Weston voor de inkoop van aardappelen in Europa.
„Dat biedt ook deze fabriek z’n toekomst. Ik heb de afgelopen zeven jaar met veel plezier in Oosterbierum mogen werken en begrijp meer dan ooit de betekenis van deze fabriek binnen het bedrijf: ze is geworteld in een omgeving waar de aardappel onlosmakelijk is verbonden met historie en toekomst. En met de 125 mensen die hier werken; zij zijn trots op wat hier wordt geproduceerd, het is hun fabriek. Ze vormen met elkaar een mooie mix van loyaliteit, ervaring, kennis, passie, vakmanschap en innovatie. Van alle leeftijden en gedreven. We zijn er de afgelopen jaren in geslaagd door samenwerking met het onderwijs een groeiend aantal nieuwe en jonge mensen aan ons te binden. Hun intrinsieke motivatie om hier te willen werken toont niet alleen de ontwikkelingspotentie van deze locatie, maar ook haar blijvende waarde binnen het bedrijf. Ik ga voor Lamb Weston terug naar mijn geboortestreek Zeeland, maar neem met trots en plezier afscheid. Hier staat een stabiele fabriek met een hoge mate van eigenaarschap van de mensen die er werken. Een locatie met een positieve toekomst als aantrekkelijk werkgever die blijvend investeert in haar mensen en hun mogelijkheden”, zegt Bas van Damme, die als plantmanager na zeven jaar wordt opgevolgd door Wiebe Jongsma.
Rust en zekerheid als basis
Lamb Weston is groot in de verwerking van de aardappel tot diepgevroren aardappelproducten, zoals bijvoorbeeld de Twister Fries en Potato Dippers en hecht daarom grote waarde aan de aardappel en z’n teler. „We verwerken met Lamb Weston zo’n 1,7 miljoen ton aardappelen, dat is een rij vrachtwagens van Groningen tot Marseille, oftewel een oppervlakte van 35.000 voetbalvelden. Dat met name Noord-West Europa die positie heeft, is mede te danken aan de rijke grond, haar ligging en de infrastructuur met havens als Rotterdam en Antwerpen. De kracht van de aardappel zit in de eenvoud: het is een van de meest duurzame natuurlijke voedselproducten, waar je een grote diversiteit van andere producten van kunt maken. De vraag naar aardappel en aardappelproduct neemt toe en dat zal voorlopig zo blijven. De samenwerking met onze belangrijkste partners, de telers van de aardappels, was en is voor ons daarom zo wezenlijk. Je hebt elkaar over lengte van jaren nodig. Je wilt weten wat je aan elkaar hebt, vertrouwen op elkaar in goede en in slechte tijden. Het is je willen inspannen voor elkaar, omdat je de passie voor het product deelt en elkaar op korte en lange termijn nodig hebt om de keten duurzaam te laten functioneren. We werken samen vanuit een eerlijke en open houding over prijs en productieproces en investeren in hulpmiddelen en software om telers blijvend te ondersteunen. Het creëren van rust en zekerheden voor onze partners is voor ons een kernwaarde. Daarnaast luisteren we scherp naar ontwikkelingen en vragen uit de maatschappij en de markt en investeren we in vernieuwing en verduurzaming van productie en producten”, licht Jan Willem Sepers het groeiende succes toe.
Bijdragen aan duurzame teelt, productie en levering
Hij vervolgt: „We zien niet alleen een aardappel. We zien vooral de mogelijkheden van die bekende en vertrouwde aardappel. Het helpt enorm dat we weten waar we vandaan komen; ons dna wordt gekenmerkt door boerenkomaf en bijbehorend ondernemerschap. Vertrouwen in elkaar hoort daarbij, net als eerlijk zijn over wat er om je heen gebeurt. Dat betekent dat we ons er zeer van bewust zijn dat we leven in een wereld van schaarste aan natuurlijke hulpbronnen. De vraag die we ons stellen is wat Lamb Weston kan bijdragen om de druk op onze aarde en haar natuurlijke hulpbronnen te verlagen. Juist daarom is het van blijvend belang om bij te dragen aan duurzame teelt, productie en levering. Dat begint met de manier waarop je met elkaar om wilt gaan. Dat is de basis van Lamb Weston en het fundament van samenwerking met onze telers om ervoor te zorgen dat er in lengte van jaren goede en gezonde aardappels beschikbaar zijn om er heerlijke voedzame producten van te maken.”