Kim Huiting en Anna Rispens
Dat TSN Zorg al jarenlang actief is in de wijkverpleging is wel bekend. Nieuw is het Volledig Pakket Thuis, kortweg VPT. Het grootste voordeel van VPT is dat de cliënt, met ondersteuning van mantelzorg en TSN Zorg, zelfstandig kan blijven wonen. Cliënten kunnen bijna alle zorg thuis ontvangen, vergelijkbaar met de zorg die in een verpleeghuis wordt georganiseerd.
Daarnaast wordt er vanuit maatschappelijk belang bijgedragen aan het ontlasten van wachtlijsten en de hoge druk op verpleeghuizen, gezien de toenemende vergrijzing met de bijbehorende zorgvragen. Zoals bijvoorbeeld gebeurt in Oosterparkheem in de Oosterparkwijk te Groningen. Mensen wonen daar zelfstandig in een appartement en kunnen gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals eten en drinken, verpleging en verzorging, medische zorg, huishoudelijke zorg, het verzorgen van wasgoed en bovenal welzijn en begeleiding.
„Veel mensen voelen zich eenzaam, met VPT zit je niet meer alleen in je appartement, maar kun je aan allerlei activiteiten deelnemen”, zegt Anna Rispens, regisserend wijkverpleegkundige team Oosterpark bij TSN Zorg. Zij doet de intake van nieuwe cliënten in de wijkzorg en kijkt welke zorg nodig is. „Daarbij staat altijd het leveren van kwalitatief goede zorg voorop.”
Afwisseling
Ze noemt het werken in de wijkverpleging leuk en aantrekkelijk. „Het is een uitdagende baan, waarbij je ernaar streeft dat iemand zolang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen, dat doe je samen met de cliënt. Elke werkdag is anders, er is veel afwisseling.
Als het zelfstandig thuis wonen echt niet meer gaat, is er dus de mogelijkheid om over te stappen naar VPT. „De cliënt krijgt dan meer begeleiding en ondersteuning en er wordt meer aandacht besteed aan het welzijn.” Cliënten kunnen deelnemen aan dagbesteding in een huiskamer van TSN of begeleiding thuis ontvangen. Daarnaast kunnen cliënten thuis een verse maaltijd ontvangen van wijkrestaurant de Merel of wijkrestaurant Gabriël.
Persoonlijke aandacht
„Met name de aandacht voor het welzijn van de cliënt doet mensen goed”, vult Kim Huiting, coördinerend verzorgende IG in Oosterparkheem, aan. „Mede dankzij de persoonlijke aandacht, zie je mensen echt groeien. In de wijkverpleging creëer je een band met de cliënten, maar bij VPT gaat dat nog net even verder. Dat wordt door mensen als prettig ervaren.”
In Oosterparkheem beschikken de cliënten over een eigen appartement, waar men de eigen regie over het leven kan houden, maar waar nodig hulp kan inschakelen. „We leveren zorg naar de behoefte en vraag”, legt Kim uit. „De focus ligt verder dus op welzijn. Zo starten we ’s morgens na de gebruikelijke ronde bijvoorbeeld met samen koffie drinken. En de activiteitenbegeleidster kan vervolgens allerlei activiteiten organiseren, van spelletjes tot sport en van de duofiets tot en met een bezoekje aan de winkel.” Tussen de middag gaan de cliënten naar het wijkrestaurant de Merel in Oosterparkheem en eten daar een heerlijk vers gekookte maaltijd.
Band opbouwen
Het werken binnen Oosterparkheem vindt Kim leuk. „Het is anders dan werken in de wijkverpleging. Je bouwt veel meer een band met iemand op. Zo ga ik binnenkort met een mevrouw naar een meubelzaak voor het uitzoeken van nieuwe meubels. Ze wilde graag dat ik meeging, dat kan dan worden geregeld. Kortom, net als in de wijk kun je echt iets voor mensen betekenen. Dat is precies waar we als TSN Zorg voor staan.”
In Oosterparkheem beschikt TSN Zorg over 44 appartementen, waarvan er nog enkele vacant zijn. „De verwachting is dat VPT in de toekomst sterk gaat groeien. Het biedt mensen de mogelijkheid om ondanks mogelijke beperkingen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en toch ook weer niet. Je kunt immers allerlei dingen samen doen, als je daar behoefte aan hebt.
Kortom, TSN Zorg biedt met VPT de kans om de regie op je oude dag zoveel mogelijk in eigen hand te houden.”