In samenwerking met Gasunie 15:14 Onderwijs, Innovatie / Onderzoek

Digitale Innovatiehub Gasunie: Bedrijven en studenten werken samen aan innovatieve oplossingen

Caro Jongert en Bregje Reitsma

Gasunie staat voor enorme uitdagingen in de energietransitie. Daarin wil het bedrijf haar medewerkers zo goed mogelijk ondersteunen met de meest geavanceerde tools. Dat was de reden om het project New Tech Lab, onderdeel van de Digitale Innovatie Hub van Gasunie, op te zetten. New Tech Lab zit in de learning community van de Digital Society Hub van de Hanze. Zo ontstaat een omgeving waarin studenten en medewerkers van Gasunie worden aangemoedigd om samen te werken en innovatieve oplossingen te bedenken.

„Op deze manier koppelen we vraagstukken uit onze business aan studenten. De eerste resultaten zijn veelbelovend”, zegt Bregje Reitsma, projectmanager en eindverantwoordelijk voor New Tech Lab. „We zijn anderhalf jaar geleden met New Tech Lab gestart, waarbij het draait om samen leren en experimenteren”, gaat ze verder. „Natuurlijk moest het idee eerst landen binnen de organisatie, maar al snel kwamen de eerste vragen binnen. Die worden vervolgens door ons in een opdracht omgezet, waarna studenten er mee aan de slag kunnen.”

Voorbeelden van vraagstukken die we onderzoeken zijn bijvoorbeeld: welke kansen er zijn voor VR en/of AR in de onboarding van technici? Een beginnend technicus bij Gasunie loopt zo’n vijf jaar met een ervaren technicus mee. Met behulp van een VR of AR bril kan de inwerktijd wellicht worden verkort.”

Verbinden

Andere vraagstukken zijn: Kan generatieve AI helpen met onze werkprocessen? Welke kansen biedt robotica en kunnen we misschien gamification inzetten? „We zien dat studenten vaak net even anders tegen vraagstukken aankijken, noem het creatiever, en vervolgens met verrassende oplossingen komen.” Verder worden er regelmatig congressen, hackatons en challenges georganiseerd. “Waar mogelijk willen we professionals en studenten verbinden.” Coördinator Caro Jongert zorgt dat de Digitale Innovatie Hub goed functioneert. „Zowel intern als extern probeer ik verbindingen te leggen. Dat was in het begin wel lastig. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt innoveren, de manier waarop wij het hebben georganiseerd is wel nieuw. We zijn op een gegeven moment gewoon begonnen en het ene project gaat ook beter dan het andere. Het heeft tijd nodig.”

Uitdaging

De energietransitie van aardgas naar toekomstige energiebronnen zorgt voor een grote uitdaging binnen Gasunie en een enorme hoeveelheid werk. „Met behulp van de Digitale Innovatie Hub van Gasunie willen we al het werk dat moet gebeuren behapbaar maken. De ideeën over hoe we dat moeten organiseren zijn er, maar de uitvoering is nog wel ingewikkeld. Innovatie hoeft niet per se iets nieuws te zijn. Soms is het een kwestie van het toepassen en/of combineren van technische ideeën en dat gaan uitvoeren. Kortom, we brengen het idee naar de realiteit, dat is wat we willen faciliteren.”

Veiligheid

Bij alles wat Gasunie doet blijft veiligheid voorop staan. „Dat willen we te allen tijde kunnen borgen”, zegt Caro. Dat is niet zo vreemd. Immers, Gasunie werkt met aardgas en inmiddels ook met waterstof. Dat brengt bij onjuist gebruik grote risico’s met zich mee. Het bedrijf wil incidenten, denk aan lekkages, explosies of schade aan het milieu voorkomen, voor de eigen medewerkers, maar zeker ook voor inwoners en de omgeving. „Daarom vormt veiligheid binnen Gasunie de basis voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening.” Ook daarbij speelt de Innovatie Hub een rol. Zo wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de inzet van een robothond die lekkages of andere afwijkingen kan opsporen.

Samenwerken

De roep en vraag om verbinding tussen allerlei organisaties op het gebied van innovatie neemt toe. „Om de energietransitie waar te maken, moeten we veel meer samenwerken”, gaat Caro verder. „Dat brengen we al in de praktijk. Zo hebben we onlangs een projectgroep met diverse netbeheerders en hogescholen opgezet. Die samenwerking zie je ook met collega bedrijven in Europa terug. We zijn veelal met dezelfde dingen bezig en het is niet verstandig om het wiel opnieuw uit te vinden.”

Dat er voor de energietransitie veel technici nodig zijn behoeft geen nader betoog. „Ook om die reden kan New Tech Hub van pas komen”, zegt Bregje. „Ten eerste omdat het aantal technici dat in de toekomst beschikbaar is relatief beperkt is, maar we willen het werkpakket voor de mensen die we wel beschikbaar zijn ook beheersbaar houden.”

„We leren van elkaar en zetten veel in beweging”, besluit Caro. „Dat is nodig, want er is veel te doen om de uitdagingen van de toekomst te kunnen tackelen. Dat willen we zoveel mogelijk samen doen, omdat de kans op succes dan het grootst is.”

www.gasunie.nl

(Visited 405 times, 36 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten