In samenwerking met Waard 09:49 Bouw, Business to Business

Discriminatiemeldpunt Groningen heet nu Waard

Op 10 juni jl. kreeg het Discriminatiemeldpunt Groningen een nieuwe naam: Waard. Met klachten kan men in Groningen sinds 1 januari 2024 terecht bij discriminatie.nl/Groningen. Maar, die naam dekte niet de lading van de activiteiten waarmee het Discriminatiemeldpunt Groningen zich bezighoudt. „Wij bezoeken regelmatig scholen, instellingen en bedrijven om gastlessen en trainingen te verzorgen”, legt Niek Peters uit. „En daarin komen allerlei thema’s rondom ongelijke behandeling aan de orde. Om die reden hebben wij ervoor gekozen voortaan onder een nieuwe naam door het leven te gaan, namelijk Waard.

„We hebben er lang over gedaan om een nieuwe naam te vinden”, legt Niek uit. „De naam moest niet te lang zijn, maar wel kort en krachtig. Waar wij aandacht voor vragen is werken vanuit gelijkwaardigheid, op welk terrein dan ook. Uiteindelijk zijn we bij Waard uitgekomen. Dat dekt volgens ons veel beter de lading van datgene waar wij mee bezig zijn.”


Bewustwording
Educatie en preventie zijn belangrijke onderdelen binnen de werkzaamheden van Waard. Niek:” Bewustwording, (h)erkenning en verbinding staan volgens ons aan de basis van een goede aanpak om discriminatie en ongelijkheid te bestrijden. Mensen mogen anders zijn, maar is daar overal ruimte voor? We zien dat bedrijven aan diversiteit werken, maar als je niet werkt aan inclusiviteit, dan haken mensen af. Het gaat erom dat mannen en vrouwen kunnen samenwerken, jong en oud, enzovoort.”
Tijdens de gastlessen ziet men bij Waard dat er in klassen minder weerstand is tegen inclusiviteit dan bij professionele organisaties. „Hoe dat komt? In professionele organisaties werken mensen vaak langer met elkaar samen en is er sprake van geschreven en ongeschreven wetten. Dat is de groepsdynamiek, die vaak maar moeilijk te veranderen is. Dat kunnen wij ook niet in drie uur. We gaan in gesprek en proberen bepaalde situaties vanuit een verschillend perspectief te benaderen. De stille meerderheid kan daarin een rol pakken.”


Als voorbeeld neemt hij de bouwsector. „Er moet veel gebouwd worden in Nederland en het werk moet gedaan worden. Veel nieuwe medewerkers zijn afkomstig uit Oost-Europa, ze werken hard en doen goed werk, maar hoewel excessen niet de norm zijn, gaat het op veel plekken toch mis. Uitbuiting, slechte huisvesting, ongelijke behandeling, het komt helaas voor. Daar vragen wij aandacht voor.”


Inclusief bouwen
„Iets heel anders is inclusief bouwen. Dan heb je het bijvoorbeeld over de toegankelijkheid van een woning. Dat hebben we hier vlakbij aan den lijve ondervonden. Een man met een beperking meldde zich bij ons. Hij had een appartement gekocht en had de zekerheid dat daarin noodzakelijke aanpassingen werden gedaan, waardoor hij daar zonder problemen zou kunnen wonen. Toen de bouwopdracht in handen kwam van een andere aannemer begonnen de problemen. Dat zorgde voor heel veel stress bij hem en zijn familie.”


Er volgde intensief contact met de architect, de projectontwikkelaar en de aannemer. Niek:” Ik realiseerde me voor de eerste keer wat dit met iemand doet die niet mobiel is. En de projectontwikkelaar zei hetzelfde. Het is uiteindelijk goed gekomen, maar het was een lastig proces. Belangrijk is dat aan de voorkant van een project zaken goed geregeld worden, dan kunnen er achteraf ook geen problemen ontstaan. Immers, is de bouw al gestart en er moet dan nog iets worden aangepast, dan is dat vaak lastig. Inclusie in de bouw begint al voordat de eerste steen wordt gelegd. Zelfs al in het traject daarvoor, zo kan de gemeente bijvoorbeeld tijdens het vergunningsproces dat gesprek aangaan. Sterker nog, sinds het VN Verdrag dat in 2015 werd getekend zijn overheden verplicht dat openbare gebouwen, perrons, maar ook woningen toegankelijk moeten zijn voor alle inwoners.”


Gelijkwaardig
Er zijn tussen de 1 en 2 miljoen mensen in Nederland die een toegankelijksheidsvraagstuk hebben. „Als je nu iets bouwt, heb je nu de kans om het goed te doen. Wij hebben het idee dat de realiteitszin in de bouwsector begint in te dalen. Dat is een positieve ontwikkeling. Wij willen vooral niet met het vingertje wijzen, maar wel werken aan bewustwording. Door aan de voorkant bepaalde zaken duidelijk te maken, kun je achteraf veel voorkomen. Zo zijn we elke dag bezig om de wereld iets gelijkwaardiger te maken. Dat is ons doel en als we daar allemaal naar streven, is er veel te bereiken.”


www.wijzijnwaard.nl

(Visited 20 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten