In samenwerking met AI-InfraSolutions 14:38 Innovatie / Onderzoek, Transport, Logistiek & Mobiliteit

‘Dit is wat de wereld nodig heeft’

De energietransitie zorgt voor een gigantische uitdaging. Eén van de gevolgen is dat voor 2050 1 op de 3 straten opengebroken moet worden om de noodzakelijke bekabeling aan te leggen. In totaal gaat het om 60.000 tot 80.000 kilometer aan kabels. Daarnaast moeten er nog eens 50.000 extra elektriciteitshuisjes geplaatst worden. Dat dit voor overlast gaat zorgen behoeft geen nader betoog. Maar, die overlast kan tot een minimum worden beperkt, met dank aan de data en AI gedreven totaaloplossing van AI-InfraSolutions. Dit zorgt voor meer inzicht maar daarnaast ook voor een meer veilige, duurzame en kostenefficiënte manier van werken.

AI-InfraSolutions, gevestigd in Eelde, maakt gebruik van AI om maximale waarde uit geodata te halen. Het bedrijf heeft het hele proces in eigen huis. Dat begint met de Mobile Mapping auto’s, die dag in dag uit alle infrastructuur in Nederland in kaart brengen. De verzamelde data worden vervolgens verrijkt met AI, waarbij informatie vanuit de lucht, drones en satellieten wordt toegevoegd, inclusief historische data. Vervolgens kunnen klanten vanuit een 3D studio de voor hen geschikte informatie halen. „Overheden, domeinexperts, aannemers en ingenieursbureaus, hebben zo alles bij de hand om tot de beste beslissingen te komen”, zegt directeur Jeroen Zanen. „Dat kunnen ze niet alleen gebruiken bij de aanleg van kabels, maar bijvoorbeeld ook bij het onderhoud van bovengrondse infrastructuur, waarbij je veel betere informatie tot je beschikking hebt en op basis daarvan de juiste beslissingen kunt nemen.”

Effectief

Bij de aanleg van bijvoorbeeld elektriciteitskabels, maar ook van andere ondergrondse infrastructuur, is de beste aanlegroute van belang. Het is belangrijk om dit van tevoren zo goed mogelijk in beeld te hebben, dat kan met de geodata van AI-InfraSolutions. „Elke onvoorziene obstakel, zoals bijvoorbeeld boomwortels, een lichtmast, gasleidingen, een niet verwachte grondsoort, veel stenen in de grond of andere kabels die al in de grond liggen, kan zorgen voor een vertraagde planning en uitvoering en dus meer kosten”, legt Zanen uit. „Bovendien leidt vertraging tot meer overlast voor de buurt. Allemaal zaken die je als opdrachtgever niet wilt. Onze oplossing is effectief en voorkomt onaangename verrassingen. Onvoorziene omstandigheden, ongelukken tijdens het graven, faalkosten en claims behoren daarmee tot het verleden. De klant is altijd verzekerd van actuele, betrouwbare en verifieerbare informatie voor vele toepassingen.”

Draagkracht

De geodata van AI-InfraSolutions kan daarnaast voor beter omgevingsmanagement zorgen. Als voorbeeld noemt Zanen de 50.000 transformatorhuisjes die geplaatst moeten worden. „Nu al hoor je dat mensen ontevreden zijn over de plaats waar de eerste huisjes zijn neergezet. Goed overleg tussen de lokale overheid, aannemer en lokale bewoners is van groot belang voor de gewenste draagkracht. Met behulp van onze geodata visualiseren wij in onze 3D studio de impact van de plek waar een huisje wordt geplaatst. Bewoners kunnen meerdere locaties beoordelen en de in hun ogen beste plek als gewenst aangeven. Daar kan bij de aanleg dan rekening mee worden gehouden, wat leidt tot tevreden omwonenden.”

Actualiseren

Tot nu toe werd bij de aanleg van kabels, leidingen en dergelijke gebruik gemaakt van tekeningen, die meestal niet actueel zijn. Zanen: „Uit onderzoek blijkt dat in 70 procent van de gevallen de eerste ontwerpen ergens afwijken van de actuele situatie. Je begrijpt dat dit tot vervelende situaties kan leiden. Je wilt als uitvoerder geen eigen interpretatie, want dan maak je fouten en/of krijg je graafschade. Het actualiseren van de informatie tussen ontwerp en de daadwerkelijke aanleg is daarom van essentieel belang en onze aanpak gaat daarbij helpen.”

Opslag

Alle gegevens die worden verzameld liggen opgeslagen in Nederlandse datacentra, waar niemand bij kan. „Dat vinden we van essentieel belang, data die cruciaal is voor ons land moet je niet in het buitenland opslaan. Je ziet dat overheden, maar ook het bedrijfsleven daar steeds meer van overtuigd raakt. De keuze van AI-InfraSolutions om deze cruciale data in Nederland op te slaan, was dan ook snel genomen. Zo hoort Nederlandse data in Nederland te staan, Duitse data in Duitsland, enzovoort. Daarnaast worden personen en voertuigen altijd geautomatiseerd geblurd.”

Milieu

Bij alles wat AI-InfraSolutions doet staat het milieu voorop. „Elke keer als er een auto gaat rijden en dat zijn er dagelijks vele, planten we een boom in Nederland”, geeft Zanen als voorbeeld. „We zijn niet voor niets ISO14001 gecertificeerd, waarin is vastgelegd dat we de invloed die we op het milieu en de impact daarvan hebben, elke dag verder willen optimaliseren. Daarbij hoort ook hoe we de data bewaren. Dat vraagt veel energie, maar dat willen we tot een minimum beperken. Data die niet meer nodig is, wordt weggegooid.”

„Met onze geodata oplossing brengen we de professional naar een nieuw niveau”, besluit Zanen. „Ze kunnen veel meer kwaliteit leveren en de vaak complexe besluitvorming beter aan mensen uitleggen op basis van inzichten die kloppen. Daardoor wordt de beleving heel anders en kan dit bijdragen aan meer begrip, waarbij er minder misgaat. Uiteindelijk leidt onze geodata tot minder verspilling, duurzamer werken, data gedreven onderhoud en een veiligere leefomgeving.”

Meer informatie is te vinden op: www.ai-infrasolutions.com

(Visited 29 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten