Tijdens het interview noemt Joost de Boer ineens het woord ‘KIEK’, wat binnen NPAL staat voor ‘Kijken In Elkaars Keuken’. Dat is precies waar het bij deze community om draait. NPAL heeft tot doel de prestaties van fabrieken en hun belangrijkste partners te verbeteren door continuous improvement, educatie en kennisdeling tussen de 220 deelnemers uit 105 aangesloten bedrijven (~25.000 fte) te bevorderen.
Daarbij staan 4 productiefactoren centraal: Kapitaal, Arbeid, Natuur en Ondernemerschap (KANO). „Wat je binnen NPAL hoort, ziet en/of leert moet je de volgende dag binnen je eigen fabriek/bedrijf kunnen toepassen of in gang kunnen zetten”, geeft De Boer aan.
Van de IJssel tot aan het Wad, dat is de regio waar NPAL zich op richt. In een snel veranderende wereld komen er veel bedreigingen, maar ook veel kansen op de deelnemers af. Onlangs presenteerde NPAL het nieuwe NPAL Kompas 2025-2030, een routekaart voor de komende 5 jaar, gericht op het verbeteren van de productiviteit van de deelnemers. De Boer noemt NPAL een krachtige community die zich richt op kennisdeling en samenwerking om productiviteitsverbetering te realiseren, waardoor uiteindelijk een krachtige regio ontstaat. „Want”, zegt De Boer, „alleen door samen te werken, kennis te delen en elkaar te versterken, kunnen we als regio voorop lopen, kunnen we werken aan een sterkere concurrentiepositie van de regio.”
Hij vergelijkt NPAL graag met een sportclub met teams. „Je betaalt contributie, maar moet zelf ook trainen om resultaat te behalen. NPAL verbindt de deelnemende fabrieken/bedrijven, faciliteert samenwerking en zorgt ervoor dat goede ideeën worden omgezet in actie.” Zij doet dit vanuit het idee dat bedrijven die samenwerken en investeren in mensen, technologie en duurzaamheid de winnaars van morgen zijn. „Bedrijven die afwachten gaan het moeilijk krijgen.”
Clusters
Binnen NPAL zijn 11 clusters actief, waar de 220 deelnemers uit de 105 aangesloten fabrieken binnen hun vakgebied actief kunnen zijn. Voorbeelden van clusters zijn Factory Energy, Smart Factory, Health & Safety en Cyber Security. „Elk cluster vormt een zelfstandige coalitie waarbinnen deskundige medewerkers op een bepaald vakgebied samen willen werken aan een specifiek onderwerp. Kijken in elkaars keuken is daar onderdeel van, je leert van elkaar. Verder worden er best en worst practices besproken en kunnen er ook andere deskundige partijen gevraagd worden een bijdrage te leveren. Adviezen worden altijd in een vertrouwde sfeer gegeven, het verbaast ons hoe open deelnemers naar elkaar zijn. Door in elkaars keuken te kijken, krijg je kennis van processen bij andere bedrijven en kun je verbetertips uit de praktijk halen voor je eigen processen. Is informatie concurrentiegevoelig, dan deel je dat uiteraard niet, maar daar lopen we niet of nauwelijks tegenaan.”
NPAL App
Elk Cluster wordt begeleid door een Cluster Manager en een Expert, waarbij de manager coached en de expert traint op thema’s en inhoud. „Daarnaast faciliteren zij de samenwerking tussen de bedrijven, kennisinstellingen, onderwijs en overheden. Verder bewaken ze de voortgang, organiseren bijeenkomsten en stimuleren kennisdeling en continue verbetering. Zo werden er in 2024 69 bijeenkomsten georganiseerd.” Daarnaast is er de NPAL App, een afgeschermde omgeving waarbinnen deelnemers veelvuldig contact en overleg met elkaar hebben. De Boer:„ Op de NPAL App zien we heel veel traffic, wel 500 raadplegingen per week. Het is in feite de ultieme manier van kennisdeling tussen de bedrijven. Zo zien we bijvoorbeeld veel vragen voorbij komen, waar meestal snel op wordt gereageerd. Zie het als een lerende online omgeving die je in je broekzak hebt.”


Uitdagingen
Terug naar het NPAL Kompas dat onlangs werd gepresenteerd. De fabrieken en hun partners staan voor grote uitdagingen, zoals digitalisering, personeelstekorten en verduurzaming. In het Kompas zijn daarom 12 opgaven opgenomen waaraan in de komende 5 jaar gewerkt gaat worden. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten op automatisering en robotisering, aantrekken en behouden van talent, omgaan met schaarste van energie, water en grondstoffen en investeren in visie, lef en wendbaarheid. „We richten ons specifiek op de opgaven waar de komende jaren het grootste effect op de productiviteitsontwikkeling kan worden gerealiseerd. We streven ernaar dat alle Clusters in hun jaarplannen inzichtelijk gaan maken hoe ze willen bijdragen aan de verschillende opgaven. Het kompas geeft richting, prioriteiten en concrete handvatten.”
De Boer tenslotte: „Uiteindelijk moet dit leiden tot fitte fabrieken en hun partners, die zorgen voor goede banen, dus salarissen, een tevreden overheid in termen van compliance en belastingen en daarmee een grote bijdrage leveren aan de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. En dat alles is goed voor iedereen in onze hele regio!”