In samenwerking met Prodak Archief & Datavernietiging 08:57 Business to Business, Energietransitie

Duurzame verwerking van archieven, boeken en medicijnverpakking

Prodak Archief & Datavernietiging in Drachten is specialist in duurzame vernietiging en recycling. Social return is er gekoppeld aan gecertificeerde zorg voor de klant. „Privacywetgeving wordt steeds belangrijker, net als waarde toevoegen.” Van baxterverpakking tot boekenvoorraden, voor zzp’ers tot en met verzekeraars en zorginstellingen: Prodak ontzorgt.

Aan De Roef in Drachten heerst rust, er wordt ontspannen en aandachtig gewerkt door circa 25 mensen. Iedereen heeft de rol die bij hem past in de vernietiging en recycling van datadragers, archieven, boeken en medicijnverpakkingen. Social return is de basis van Prodak. In 2016 werd het voormalige Talant-bedrijf, onderdeel van Zorggroep Alliade, overgenomen door Jeen Holwerda. Hij gaf het bedrijf een goed onderkomen in Drachten en bracht het waar het nu is. Een bedrijf dat bijdraagt in recycling, dat waarde toevoegt aan afvalstromen en mensen een goede werkplek biedt. „De basis is gebleven, onze mensen komen binnen via Zorggroep Alliade en worden door hen begeleid. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier doen ze het werk dat ze kunnen, leren ze vaardigheden. Sommigen gaan na een jaar verder omdat ze hebben bijgeleerd, anderen blijven langer en worden vast onderdeel van Prodak”, vertellen bedrijfsleider Jordi de Jong en buitendienstman Peet de Wit.


Het werkgebied van Prodak strekt zich uit van Friesland en Groningen tot de kop van Overijssel. „We halen alles wat archief, medicijnverpakking en datadrager is, op bij de klant. Voor kleinverbruiker en grootverbruikers, zelfs voor particulieren staat Prodak klaar voor verantwoorde verwerking. Met de steeds strenger wordende privacywetgeving (AVG) is het met name voor bedrijven belangrijk geworden zeker te weten dat hun archieven en data volkomen veilig en gecertificeerd vernietigd worden. Dat is waar wij voor zorgen, we zijn een van de zestien CA+ gecertificeerde bedrijven in Nederland. Alles wordt volledig gecontroleerd verwerkt in afgesloten ruimten en onder cameratoezicht, binnen 24 uur. De klant krijgt daarna het garantiecertificaat, zodat hij of zij weet dat er volledig aan de wettelijke vereisten is voldaan.”


Waardevolle werkomgeving voor waardevolle reststromen
Naast archief en datavernietiging is Prodak gespecialiseerd in het vernietigen van medische gegevensdragers. „De zogeheten baxterverpakkingen van geneesmiddelen bevatten allemaal privacygevoelige informatie. Wij hebben voor het inzamelen speciale goed afsluitbare kleine boxen ontwikkeld, die binnen bij de zorginstellingen staan. Alle verpakkingen van geneesmiddelen gaan daarin, worden door ons opgehaald in de instelling en in Drachten zorgvuldig volgens protocol vernietigd. Zo weet de klant dat hij aan de wettelijke eisen heeft voldaan, wij dragen zorg voor het veilig en kundig afvoeren.”


Hergebruik van materialen wordt steeds belangrijker, zeggen De Jong en De Wit. „Wij zorgen voor afvalstromen die waardevol zijn: ordners bijvoorbeeld worden gescheiden in karton, papier en metaal. En zo hebben we een boekmachine ontwikkeld, die boeken scheidt in papier, karton en een rug met lijmresten. Dan ontstaan reststromen die weer waardevol zijn. Niet voor niets zijn we lid van Circulair Friesland. We willen duurzame data & archiefvernietiging stimuleren, een waardevolle werkomgeving zijn waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met plezier kunnen werken en veilig en verantwoord de klant ontzorgen en verantwoord de klant ontzorgen en bijdragen aan zo waardevol mogelijke reststromen.”

www.prodak.frl

(Visited 107 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten