In samenwerking met Greenwise Campus 14:52 Onderwijs, Duurzaam / Circulaire economie

Emmen in november het kloppende hart van de noordelijke chemie

Groene chemie en circulaire plastics staan in Emmen centraal tijdens de Sustainable Innovation Week van 14 tot en met 17 november. Met een aantrekkelijk programma voor ondernemers, studenten, wetenschappers en bestuurders. Er worden in totaal meer dan 300 deelnemers verwacht.

De Sustainable Innovation Week is een internationaal podium voor innovaties, zorgt voor versnelling van circulair ondernemen en stimuleert (internationale) samenwerking. Chemport Europe en Greenwise Campus hebben samen het initiatief genomen voor deze inspirerende week. Zij hebben een glasheldere ambitie: het Noorden als eerste chemiecluster in Nederland (en misschien wel in Europa) zonder CO2 -uitstoot en met minimale milieubelasting. Emmen is gastheer tijdens deze Sustainable Innovation Week en de Kennispoort van NHL Stenden (deze week) aan de Van Schaikweg 94 het kloppende hart van de noordelijke chemie.


‘Het Noorden als eerste chemiecluster in Nederland
(en misschien wel in Europa) zonder CO2 -uitstoot en met minimale milieubelasting’


Inzicht en innovatie
Met trots kijken we samen terug op het project Chemport Industry Campus Emmen (CICE). Dit project heeft maar liefst 13 concrete, zichtbare open innovaties voortgebracht. Dit project wordt feestelijk afgesloten en gaat door als Greenwise Circulaire Plastics. Het CICE congresprogramma omvat onder meer een ronde tafelgesprek met ondernemers Joost Paques, onderzoeker Vincent Voet, wethouder Guido Rink van Emmen en projectleider Ineke Ganzeveld van Greenwise Circulaire Plastics. Daarnaast zijn er kennissessies over ondernemerschap, over de plannen voor het nieuwe Innovatiecentrum en over drie projecten: circulaire badkamers, 3-d printen met ziekenhuisafval en Biologisch afbreekbare garens. Tot slot deelt Gert-Jan Grüter, CTO van Avantium

Gert-Jan Grüter
Gerard Nijhoving

en professor Industriële Duurzame Chemie aan de Universiteit van Amsterdam de laatste inzichten over de groene chemie en biokunststoffen wereldwijd en regionaal.


Deals en uitdagingen
De Sustainable Industry Challenge is een uniek initiatief dat bedoeld is om wereldwijde initiatiefnemers zoals startups en scale-ups kansen te bieden op het gebied van groene chemie, energietransitie en recycling. Door deze nieuwkomers te koppelen aan het bedrijfsleven en kenniscentra kunnen deals worden gesloten en industriële uitdagingen worden opgelost. De start is op 14 november, de finale is op 16 november in Emmen.

Vergroenen begint met kennismaken
Tijdens de Study Visit ontmoeten de delegaties uit het Noorse Stavangergebied en het Franse Loiregebied elkaar om om kennis op te doen van innovatieprojecten uit Noord- Nederland te delen. Er staan bedrijfsbezoeken en netwerkdiners gepland en tijdens de Chemport Expo zijn er matchmakingsactiviteiten. Die Chemport Expo op 16 november is een beurs voor startups en gevestigde bedrijven, kennisinstellingen en organisaties in en rond de groene chemie om te laten zien hoe zij bijdragen aan het vergroenen van de chemie.
32 studenten, 5 steden, 4 teams, 8 challenges, 1 winnaar
Gedurende een kleine week reist een groep van 32 internationale studenten door vijf verschillende steden in de noordelijke regio van Nederland en Duitsland. In teams van vier proberen ze één van de acht verschillende Challenges op te lossen, die zijn aangeleverd door bedrijven en organisaties uit de regio. Het wordt hard werken tijdens deze Green Business Challenge: actie, zichtbaarheid en kennisdeling zijn leidend om impact te kunnen maken. Passie, ondernemerschap en kennis zijn nodig om te komen tot resultaatgerichte gamechangers. Deze derde editie van de Green Business Challenge staat in het teken van de circulaire economie met speciale aandacht voor ‘circulaire kunststoffen’.


‘Passie, ondernemerschap en kennis zijn nodig om te komen tot resultaatgerichte gamechangers’


Innovaties en investeringen
Gerard Nijhoving, managing director van Senbis Polymer Innovation in Emmen: ,,De Sustainable Innovation Week is voor mij een efficiënte manier om up-to-date te blijven over wat er speelt qua ontwikkelingen en innovaties rondom circulaire plastics. Ik verwacht veel partijen te ontmoeten waarmee ik kan samenwerken of kennis kan delen. Van MKB- bedrijven tot multinationals, kennisinstellingen en overheden werken samen als ecosysteem voor Circulaire Plastics in Noord-Nederland. En dat is hard nodig gezien de transitie en snel veranderende wereld waar we in zitten. Met deze Innovation Week versterken partijen elkaar, hier komen innovaties en investeringen uit voort en dan krijg je een positieve spiraal.”


greenwisecampus.nl
sustainableinnovationweek.nl

(Visited 45 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten