In samenwerking met Cosis 13:12 Zorg, Life Sciences & Health

‘Erbij horen is het belangrijkst’

Cosis helpt mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking.
De groep mensen die hulp krijgt van Cosis is zeer gevarieerd. Van jong tot oud, met eenzeer breed scala aan hulpvragen. Mensen zoals wij allemaal, met behoeften, wensen en dromen. Maar er is één wens die we allemaal delen. We willen er bij horen. We willen er toe doen, meetellen, geaccepteerd en gerespecteerd worden. We willen een volwaardig onderdeel van de samenleving zijn. Cosis begrijpt dit heel goed en is voortdurend bezig de deur naar buiten toe open te zetten. We zien en creëren dagelijks kansen om iedereen mee te laten tellen. Met prachtige en hartverwarmende resultaten.

Brugwachter Bernard
In het hele gebied rond Kiel-Windeweer en Annerveenschekanaal liggen niet minder dan 33 bruggen en 2 sluizen in de vaarten. Deze worden bediend door een team van brugwachters. Een van hen is Bernard Bruinsma (56), een zeer sympathieke bewoner van Cosis woonlocatie Ferdinand Bol in Hoogezand.
Bernard: ,,Ik doe dit werk al sinds 2006. Ik zag in de krant staan dat ze een brugwachter vroegen en dat leek me wel wat. Ik ben toen eerst met iemand van de provincie Groningen op pad geweest om te kijken of ik wel geschikt zou zijn voor die baan. Nou, dat was ik, dus werd ik aangenomen. En tot op de dag van vandaag vind ik het een prachtige baan. Ik heb leuke collega’s, het is belangrijk werk en je bent het grootste gedeelte van de dag buiten. Je hebt ook veel contact met de mensen op de boten. Ze zijn allemaal in een goede bui omdat ze vakantie hebben. Geen stress dus.” Rustig laat Bernard zien hoe de sluis functioneert. Als de sluis volloopt doet Bernard de sluisdeuren open voor een Duitse dame op een plezierjacht. Met een mix van Duits, Nederlands en Gronings maakt hij op vriendelijke en rustige wijze de dame duidelijk dat ze aan moet meren aan de rechterkant. En natuurlijk helpt Bernard er bij. Het is prachtig om te zien hoe hij zelfstandig zijn werk vol zelfvertrouwen uitvoert. Brugwachter Bernard mag trots zijn op zijn werk. Of zoals de Duitse dame het verwoordt: ,,Sie haben ein sehr wichtigen Job!” Dat verstaat Bernard wel.

Peuters kijken niet naar ‘anders’.
In januari 2021 openden Plus Kinderopvang en Cosis in Meppel een bijzondere vorm van dagopvang. Peuters met een achterstand in hun ontwikkeling en peuters uit de reguliere kinderopvang samen in één gebouw met één gezamenlijke centrale ruimte en één gezamenlijke buitenspeelplaats. ,,Wij denken dat dit een prachtige kans is om de hele jonge kinderen, waarvan nog niet bekend is wat het perspectief is, in een zo gewoon mogelijke omgeving onder te brengen en ook op die manier in contact te brengen met andere leeftijdsgenootjes . Ook voor de ouders hopen we dat dit de drempel, die nu vaak wordt ervaren bij het Expertisecentrum voor kinderen met een verstandelijke beperking, wat lager zal maken”, zei Cosis locatiehoofd Jerry Stoker bij de opening.


‘Sie haben ein sehr wichtigen
Job!’


Nu, ruim twee jaar verder, is het samengaan een hele goede en waardevolle stap gebleken. Als vanzelfsprekend spelen de kinderen met elkaar. Het onderscheid tussen de verschillende kinderen lijkt voor de peuters niet te bestaan en als vanzelfsprekend wordt er samen gespeeld. Zo gewoon mogelijk waar het kan en bijzonder waar
het nodig is.

‘Als je geen geduld hebt, kun je dit werk niet doen’ Wabe en Hennie Schaper wonen in Hoogeveen op korte afstand van Cosis woonlocatie Schoonvelde. Elke week gaan ze een avond naar de locatie toe om verschillende activiteiten met de bewoners te ondernemen. De bewoners hebben allemaal een ernstige meervoudige beperking.
Hennie: ,,Op een bepaald moment zagen we een oproep voor vrijwilligers bij Schoonvelde. We zijn gaan kijken en waren verrast dat we een groep ernstig meervoudig beperkte mensen troffen. Onze eerste reactie was: ‘als we dat maar kunnen!’.”


Wabe: ,,We hebben toen met de begeleiding de afspraak gemaakt dat we het eerst drie maanden zouden proberen. We hebben erg goed naar de begeleiding gekeken hoe zij met de mensen omgingen. In het begin hebben we veel gewandeld. Maar op een gegeven moment werd het duwen van de rolstoelen wat zwaar. Nu komen we elke week een avond van zeven tot negen spelletjes doen zoals rummikub en sjoelen.
Een aantal doet actief mee, maar voor anderen is het genoeg om erbij te zitten en de sfeer en de geluiden op te pikken.” Hennie: ,,We vinden het geweldig om te doen, maar je moet wel veel geduld hebben. Soms is het genoeg om een tijdje iemands hand vast te houden en licht te bewegen. Als je een haastig persoon bent is dit geen geschikte doelgroep voor je.”

Emmen is trost op de straatvuilbrigade
Emmen is een redelijk schoon dorp, maar één gebied in de Emmer wijk Angelslo spant wat netheid betreft de kroon. De straatvuilbrigade van Cosis de Holtstee zorgt er drie dagen per week voor dat de wijk schoon en netjes blijft. Elke maandag, dinsdag en woensdag maken Hans, Bert, Ilona, Geert, Greet, Hans, Henk, Ab, Beate en Denny zich klaar om, samen met hun begeleider op pad te gaan om zwerfvuil in de buurt te verzamelen. De straatvuilbrigade is een groep cliënten met een verstandelijke beperking van Cosis die hun dagbesteding bij de Holtstee aan de Wendeling in Emmen heeft. De groep sloot een overeenkomst met de gemeente Emmen dat ze er voor zorgt dat hun buurt in de Emmer wijk Angelslo netjes en schoon blijft. De gemeente op haar beurt is erg blij met de groep en zorgde er voor dat de mensen van de Holtstee konden beschikken over grijpstokken om zwerfvuil van de straat te rapen. Ook is er een bolderkar voor het vervoer van zwerfafval beschikbaar gesteld. ,,We worden op straat wel eens aangesproken door andere mensen”, zegt Ab. ,,Dan geven ze een compliment dat we goed werk doen. Dat is wel leuk om te horen natuurlijk. Los van dat iedereen zich verantwoordelijk gaat voelen voor de wijde woonomgeving is het ook nog eens zeer gezond om zo vaak een flinke ronde buiten te lopen.”

‘Ik doe er weer toe’

Iedereen is welkom in het Inloophuis van Cosis in Meppel. Onder het genot van een kop koffie of thee kunnen bezoekers de krant lezen, een spelletje doen of andere bezoekers spreken. Veel mensen kiezen er voor om hier hun sociale isolement te doorbreken en contacten op te doen.


Er is begeleiding aanwezig die goed oplet hoe het met bezoekers gaat. Ze kennen de verhalen en de wensen, maar ook hun kwetsbaarheden en proberen daar op in te spelen. ‘Ik kon mijn oude vak weer gaan uitoefenen door in de Inloop voor anderen te koken’ Léon kookt vandaag voor de bezoekers die tegen een kleine vergoeding een warme maaltijd komen nuttigen. Léon: ,,De Inloop betekent heel veel voor me. Ik was kok in een Italiaans restaurant en ik heb daarna nog gewerkt als chauffeur en magazijnmedewerker, maar ik kwam thuis te zitten met een burn-out. Ik werd mantelzorger van mijn zieke moeder en raakte meer en meer in een isolement. Het ging niet zo goed met me. Via horen zeggen kwam ik bij de Inloop terecht. Dat was een van de beste acties die ik ooit heb ondernomen. Ik kon mijn oude vak weer gaan uitoefenen door in de Inloop voor anderen te koken. De waardering daarvoor heeft me erg goed gedaan. Ik deed er weer toe. Inmiddels ben ik een regelmatig bezoeker en ben hier verdere talenten aan het ontdekken. Ik kwam van ver en heb hard moeten werken om weer wat vertrouwen in de buitenwereld te krijgen. Ik vraag me vaak af wat er van me was geworden als het Inloophuis er niet voor me was geweest.” Meer informatie over Cosis? Ben jij opzoek naar hulp of ondersteuning? Ben je een ouder of verwant? Of ben je professional? Neem contact met ons, we helpen je graag verder:


Telefoon: 088 839 3000
Info@cosis.nu
cosis.nu

(Visited 20 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten