In samenwerking met Flynth Bouw & Vastgoed 10:58 Bouw, Business to Business

Bouw & Vastgoed van Flynth: schakelen tussen bouwhelm en bedrijfskundige pet

Verduurzamen van bedrijfsmatig vastgoed is het dagelijks werk van Nico Boer en Bram Scheurwater van Flynth. Hun advies: denk niet in kostprijs, maar leg de lat juist hoog. De komende jaren loont het om uw vastgoed te verduurzamen.

Flynth is al bijna honderd jaar de vertrouwde businesspartner voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Met de overname van Accon avm een jaar geleden is Flynth verder gegroeid. De adviseurs en accountants werken in het hele land, vanuit 60 vestigingen. Van oudsher is Flynth sterk vertegenwoordigd in de agrarische sector (met name melkvee, pluimvee en tuinbouw), de retail en in bouw en vastgoed. Die laatste sector werd in 2017 versterkt door de volledige overname van de experts in ruimtelijke ordening en bouwzaken van Rombou, het ‘ingenieursbureau van Flynth’. In 2021 nam Flynth ook Bosch & van Rijn over, adviseurs in duurzame energie. In dat jaar zetten Flynth en Bosch & van Rijn samen ook de Energieboer in de markt, dat zich richt op energieproductie voor agrarisch ondernemers. Met het binnenhalen van al die kennis rond ruimtelijke ordening, bouwen, groene energie en vergunningszaken heeft Flynth een forse stap gezet als expert in verduurzaming van vastgoed, zowel voor de agrarische sector als voor het midden- en klein bedrijf.


“Mijn vastgoed voldoet niet meer”
„In de ontwikkeling van de komende jaren staan een aantal thema’s centraal: het woningtekort, stikstof en Pfas, verduurzaming, de klimaat- en energietransitie en de stap naar een circulaire economie. Door tekorten aan personeel en kennis, onvoorspelbare ’stijgende’ prijzen, tekorten van bouwmaterialen en klimaat en stikstof beperkingen neemt voor veel ondernemers de druk op hun rendement verder toe. Het centrale woord van deze tijd is eigenlijk transitie: een term die veelal aangevoeld wordt als ‘probleem’. Ons verhaal is dat in het geval van verduurzaming van vastgoed het totaal anders kan zijn. Met het juiste plan van aanpak wordt je als ondernemer juist beloond voor de keuzes die je nu kunt maken.”


Nico Boer en Bram Scheurwater vormen met een aantal collega’s vanuit Zwolle het landelijke team Bouw & Vastgoed. Sectorleider Nico Boer vanuit bedrijfskundig advies met de focus op ondernemers in de Bouw sector denk dan aan Aannemers, Installatiebedrijven en GWW en Bram Scheurwater als adviseur Vastgoedontwikkeling vanuit de technische hoek. Ze richten zich met name op het verduurzamen van bedrijfsmatig vastgoed. Bram Scheurwater: „Ondernemers die naar ons komen hebben een vraag vanuit hun vastgoed, dat naar hun idee niet meer voldoet. Omdat het te klein of juist te groot is, te duur, niet energiezuinig, het kan van alles zijn. En of dat nu gaat om een akkerbouw of tuinbouwbedrijf, om een franchisewinkel, supermarkt of productiebedrijf maakt niet uit. Hun vraag is voor ons het moment om vanuit diverse disciplines naar mogelijkheden te kijken. Niet direct met de oplossing aankomen, eerst goed luisteren.” Nico Boer: „Vastgoed gaat per definitie over de lange termijn en het maakt vaak deel uit van het pensioen van de ondernemer en bij veel van onze klanten betreft het ook vaak familiebedrijven. De afwegingen moeten altijd heel zorgvuldig zijn. Maar de mogelijkheden om vastgoed te verduurzamen zijn groot, juist nu.”


Koplopers worden beloond
„Wij geloven in het koppelen van technische plannen aan fiscaal en financieel advies, dan kun je voor elke klant enorme meerwaarde creëren.”, vult Bram Scheurwater aan. „Vaak zien we dat keuzes voor verandering, vernieuwing of aanpassing van vastgoed gemaakt worden vanuit kostprijs. Dat klinkt aannemelijk, want wat je kunt besparen, hoef je niet uit te geven. Wij zijn echter van mening dat als je werkelijk wilt verduurzamen, je het beste kunt kiezen voor de waarde op de lange termijn. Anders gezegd: leg de lat van verduurzaming van je vastgoed hoog, doe het beste dat je kunt doen in dat opzicht en je wordt er voor beloond. Met andere woorden: het lijkt of je duurder uit bent door verduurzaming, maar feitelijk krijg je geld terug en wordt je beloond omdat je graag voorop loopt.”


Dat heeft alles te maken, stellen ze, met de beschikbare subsidies voor verduurzaming vanuit het rijk, zoals bijvoorbeeld de MIA-regeling, de milieu-investeringsregeling. Bram Scheurwater: „Bij elkaar is er een bedrag van 250 miljoen euro beschikbaar aan diverse subsidies voor verduurzaming. Dat klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk en is het ook, maar maatwerk is geboden. Wat is de behoefte van de ondernemer en zijn bedrijf, welke mogelijkheden zijn er technisch, fiscaal en financieel? Het gaat om de integrale afweging en die verschilt per bedrijf, per ondernemer. Hoe past dat voor jouw bedrijf, wat is je verdienmodel nu, hoe zit dat straks, wat betekent dat voor je vastgoed? Wat voor de een profijtelijk is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Wat is voor een specifieke ondernemer de beste stap die hij of zij kan zetten? Het helpen bij en het vinden van die optimale balans is het leukste dat er is. Voor de ondernemer is het geweldig als hij financieel of fiscaal beloond wordt voor het maken van zijn duurzame keuzes. En voor het klimaat is het prachtig dat er meer vastgoed verduurzaamd wordt.”


Na 2030 neemt subsidie waarschijnlijk af
Nico Boer: „Het verduurzamen van vastgoed is een kwestie van het vinden van synergievoordeel. Dat is de meerwaarde van ons kernteam Bouw & Vastgoed met al haar expertise. Naast ruimtelijke ordening en Vastgoed ontwikkeling, hebben we experts op fiscaal, accountancy, HR, juridisch, bedrijfskundig, subsidie en auditgebied: ons advies is dan ook integraal advies. De komende jaren loont het om dat gesprek over verduurzamen van vastgoed met ons aan te gaan. Want hoe meer de transitie op gang is geholpen door de overheid, hoe minder subsidie er beschikbaar zal zijn. Na 2030 ligt die stimulering waarschijnlijk voor een groot deel achter ons. Dus zeggen we, geef de ondernemer nu een verrekijker, zodat hij verder kan kijken om zijn keuzes te maken. Verduurzamen van bedrijfsmatig vastgoed begint met inzicht. En dat is waar we als adviseurs van Flynth graag mee helpen.”


flynth.nl

(Visited 259 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten