Daniëlle Kootstra
Frisia Zout in Harlingen produceert ieder jaar 1,2 miljoen kilo hoogwaardig zout. Er werken 135 mensen in uiteenlopende processen. Het is een bedrijf waar mensen zich kunnen ontwikkelen. Dat ervaart ook Daniëlle Kootstra. Na twee jaar maakt ze de stap van procesoperator naar veiligheidskundige.
Het zijn indrukwekkende hoeveelheden zout en machines bij Frisia Zout in Harlingen. Jaarlijks produceert deze modernste fabriek van Europa 1,2 miljoen zout. Het zout wordt gewonnen uit de aarde drie kilometer verderop. De fabriek in de Harlinger haven verwerkt dat voor verschillende hoogwaardige doeleinden. Naast zout voor de voedings- en chemische industrie, wordt er zout in blokken geproduceerd voor waterontharding. En als de nood aan de man is, wordt een klein deel van de productie ingezet voor strooizout. Bij Frisia Zout werken 135 mensen, in de vijfploegendienst als operator of heftruckchauffeur of in dagdienst bij de technische dient of op kantoor. De meeste van hen wonen in de omgeving, in Harlingen, Waadhoeke of Leeuwarden. Daniëlle Kootstra (26 jaar) is een van hen. Ze woont in Leeuwarden, werkt twee jaar bij Frisia Zout en is net begonnen in haar nieuwe functie.
Daniëlle begon na haar middelbare school aan de opleiding fysiotherapie in Groningen, maar zag zichzelf niet haar leven in dat vak en stopte met studeren. Dan maar eerst aan het werk, dacht ze, en ging in Drachten aan de slag als mechanisch operator, want techniek leek haar wel wat. Dat was thuis al zo, ze hielp regelmatig haar vader, die in de installatietechniek werkt. Toen ze in Drachten als uitzendkracht fors terug moest in uren, werd het tijd voor wat anders. Het uitzendburo hielp haar snel verder. „Zij waren enthousiast over me en belden met Frisia Zout, en zij waren blij dat ik aan de slag wilde als operator. Sjonge, wat een andere wereld, dacht ik toen ik hier voor het eerst rondliep, zo groot en indrukwekkend. Ik ben meteen via Frisia met de opleiding procesoperator begonnen. In het begin moest ik wel even wennen hoor, vooral het op hoogte werken vond ik in het begin wel een beetje eng.”
Een heerlijke baan
„Al snel had ik het hier naar mijn zin en leerde ik mijn weg te ontdekken binnen het bedrijf en onze processen. Als operator bewaakte ik met m’n collega’s de verschillende productieprocessen, deed inspecties en zorgde voor klein onderhoud en schoonmaak. We werken er in een vijfploegendienst en die is hier zo georganiseerd dat je lekker veel tijd hebt voor jezelf. De afgelopen twee jaar heb ik zo heel veel geleerd over ons productieproces. Ik ontdekte ook dat er veel ruimte was voor mijn invulling van het werk. Naast alles wat er gewoon iedere dag moet gebeuren, leerde ik om me heen kijken naar wat er misschien anders kon. Konden we in de processen misschien dingen verbeteren, eenvoudiger maken, zorgen voor een schonere werkomgeving, voor minder afval? Zo zijn we steeds meer dingen gaan vastleggen, gaan standaardiseren, controlelijsten gaan maken. Er was aandacht voor wat ik zag en bedacht en zo ben ik gegroeid in de verbreding van mijn rol als procesoperator. Juist die vrijheid, de ruimte die je hebt om je werk op jouw manier in te vullen, het heerlijk buiten zijn een deel van je tijd, ik vond het echt geweldig.”
En toch ben je net begonnen in een nieuwe functie? Daniëlle straalt: „Ik was gewoon heel enthousiast over wat ik allemaal zag aan mogelijkheden in onze processen. Mijn collega die over veiligheid gaat kon wel iemand erbij gebruiken, en toen hebben ze me gevraagd of ik dat wilde doen. Ik ben net twee weken geleden begonnen, dus het is nu nog nieuw, ik moet zelfs weer even wennen aan de dagdiensten. In het nieuwe jaar begin ik weer met een opleiding, Middelbare Veiligheidskunde. Die is gericht op het inventariseren en zorgvuldig aanpakken van risico’s, het zorgen voor gezondheid en een optimale veiligheid. Dat vind ik leuk, juist omdat ik zie er de afgelopen paar jaar binnen Frisia Zout meer aandacht is gekomen voor het verbeteren van processen en een veilige werkomgeving.”
Ruimte voor ontwikkeling
„Ik ben begonnen met de aanpak van incidentmeldingen. Dan kun je denken aan kleine of bijna- ongelukken met bijvoorbeeld heftrucks in de werkomgeving. We kijken zorgvuldig wat het incident is en wat we direct of op termijn kunnen verbeteren. Dat kan gaan over bewustwording of opleiding, maar ook verbetering van de rij- of rijbaanvoorschriften of bewegwijzering. Ik merk nu al dat ik heel veel heb aan mijn twee jaar als procesoperator. Ik ken de mensen, begrijp de processen en zie waar we iets kunnen verbeteren. Veiligheid is enorm belangrijk en ik vind het fijn als ik daaraan kan bijdragen. Als er bijvoorbeeld op werkvloeren teveel zout achterblijft wordt het sneller glad. Daar met elkaar iets aan doen, is heel leuk.”
De ruimte en vrijheid hebben om mogelijkheden binnen je functie en binnen Frisia Zout te ontdekken. Samen kijken welke mogelijkheden er voor jou zijn. Daniëlle groeide na twee jaar door van procesoperator naar veiligheidskundige. „Ik heb sterk het gevoel dat dat bij Frisia Zout hoort: eigenaarschap bij het bedrijf. Straks begin ik in twee jaar aan mijn tweede opleiding. Als je begint als operator, kun je ontdekken wat hier kan. Veel collega’s van me zijn net als ik als operator begonnen. Zo leer je het bedrijf kennen en ontdekken hoe jij je binnen Frisia Zout kunt ontwikkelen.”