In samenwerking met Bureau Land 13:30 Business to Business, Onderwijs, Werk

Geen contact betekent uiteindelijk doodgaan

Internationaal Instituut Toepasbare Psychologie – Bureau Land bestaat bijna dertig jaar. In 2023 is het een jubileumjaar. IITP – Bureau Land verzorgt NLP-opleidingen: Systemisch Werk-opleidingen, Organisatie-opleidingen, Teamtrainingen en Interim-management. Contact maken is niet voor de lol. Contact maken is om te overleven. De eenzaamheid in de maatschappij heeft te maken met contact en geen contact. Uit onderzoek blijkt: negatief contact is beter dan helemaal geen contact.

Wij zijn niet alleen.

Op het vliegveld van Dublin zit een grote groep mensen te wachten. Het vliegtuig heeft vertraging. Een oudere man staat alleen voor de incheckbalie. De grondstewardess vraagt hem vriendelijk om weer te gaan zitten. Hij barst los. Hij scheldt haar uit.

Ze vraagt het hem nog een keer vriendelijk. Hij beticht haar van onbeschoft handelen. Niemand helpt haar. De man praat hard en probeert omstanders mee te trekken in zijn tirade. Niemand zegt wat. De stewardess voelt zich duidelijk ongemakkelijk. De man roept haar na.

Ik loop naar de man. Ik voel me niet fijn, zeg ik, de stewardess doet gewoon haar werk, het voelt niet fijn voor mij als u haar zo uitscheldt. De man kijkt me verbluft aan. Hij begint te schelden en ik zeg opnieuw: Dit voelt ook niet goed, dit is niet fijn. Iemand naast mij zegt opeens: Dat geldt ook voor mij! De man valt stil. Wij zijn niet alleen, zeg ik, wij zijn verbonden met elkaar en als u scheldt tegen haar, dan doet mij dat ook wat en alle anderen om u heen. Hij kijkt me aan.

Wij zijn ons er vaak niet van bewust dat wij in een sociaal veld leven. Acties tegen anderen raken iedereen. Zo kunnen we als eenling veel invloed hebben op het gemoed van velen. De olievlek. We willen geen olievlekken hebben die zich verspreiden. Liever hebben we vriendelijkheid, die ons verwarmt. Wij zijn niet alleen.

Bij het verlaten van het vliegtuig knikt de man opeens naar mij. Hij loopt naast mij en maakt contact. Mijn excuus, zegt hij dan, ik heb in Ierland mijn beste vriend moeten begraven. Ik knik en hij vervolgt: Het was degene die het langst met mij heeft opgetrokken in mijn leven. Een schoolvriend, een dierbaar iemand.

Ik luister en knik, er is een relatie ontstaan. Deze man is een contact verloren, voor eeuwig. Ik hoop dat hij nog meer relaties heeft die hem dierbaar zijn. Onze wegen scheiden.

Een doorleefd voorbeeld van iemand die weet dat hij niet meer in de spiegeling van dit contact kan kijken en nooit meer zo weerspiegeld zal worden. Wat een indringend verlies… Weerspiegeling is wat wij nodig hebben.

Weerspiegeling is wat wij nodig hebben, dan ervaren we dat wij bestaan. Dat mensen knikken naar elkaar is een vorm van weerspiegeling. Dat mensen praten en het met elkaar eens of oneens zijn, is een weerspiegeling. Wanneer je niet weerspiegeld wordt, besta je niet. Gelukkig kun je in de spiegel kijken en met jezelf praten, maar dat is niet de weerspiegeling waardoor je bestaat. Ouderen in onze maatschappij ervaren soms dat ze niet meer bestaan, omdat ze dagenlang alleen zijn. Praat met ze! Knik naar ze!

Gevangen worden in comfortabel zijn.

Als je jezelf anders wilt weerspiegelen, heb je nieuwe dingen te leren en te ontwikkelen. Veel mensen vinden het niet comfortabel om te veranderen. Dat komt omdat wij wennen aan de weerspiegeling die wij hebben met anderen, in de patronen waarin wij werken en wonen en leven. Wij worden comfortabel met onze weerspiegeling en het wordt een imprint die wij steeds weer herkennen en die ons ook een identiteit geeft en vastigheid en zekerheid. Niet meer veranderen, zegt ons onbewuste, wij overleven het zo heel goed.

Ontwikkeling betekent een nieuwe weerspiegeling kiezen in de wereld.

Wil jij iets anders in je leven? Wil jij iets nieuws leren? Moet je samenwerken in een team en lukt dat niet zo goed? Dan heb je iets nieuws te leren. Dat betekent dat ook jouw weerspiegeling gaat veranderen. Dat je nieuwe contacten aangaat met nieuwe anderen of juist nieuwe contacten aangaat met mensen die je al heel lang kent of met wie je samenwerkt.

Zorg voor jongeren en ouderen.

De snelle wereld van de digitale snelweg geeft jongeren minder kans om weerspiegeld te worden door werkelijke mensen. Zij spiegelen zich aan mensen die op het scherm zijn, die er perfect uitzien, die perfecte kleren dragen. Van deze onwerkelijke weerspiegeling zien wij de gevolgen in onze maatschappij. Willen zijn wie we niet zijn, ‘ontwerkeling’, komt onze wereld meer en meer binnen. Houd contact met de kinderen, de jongeren, zorg ook voor weerspiegeling met de natuur. De kikker in een kinderhand, de hond, de kat, het zijn belangrijke zintuiglijke ervaringen. Weerspiegeling is niet alleen visueel, het is ook de zintuiglijkheid die we moeten bewaken.

Kunst zien, ervaren, voelen is een belangrijke factor hierin. Kunst geeft altijd een extra dimensie, omdat je je eigen weerspiegeling moet kiezen in relatie met kunst. Het scherpt de verbeelding. LET OP: Nieuwe NLP-training 2023: NLP en Kunst, creatief vermogen ontwikkelen.

Ouderen.

Houd onze ouderen erbij! Blijf in contact met hen, praat, zing, dans, loop met jouw moeder of vader. Weerspiegel dat zij bestaan. Heb je nog iets uit te zoeken met jouw ouder? Volg dan een systemische opleiding waardoor je het contact met jouw ouder kunt vernieuwen. Het herzien van het contact met jouw familie betekent een nieuwe weerspiegeling, die de liefde meer kan laten stromen. Elk vastgeroest patroon krijgt een vervormde weerspiegeling. Een spiegel die vervormd en lelijk wordt. Vernieuw, en doe dat door jezelf te ontwikkelen. De basisopleiding Systemisch Werk is zeer boeiend en geeft een andere, diepere onderstroom prijs. Ook zeer goed professioneel toe te passen in je werk.

Van baan veranderen? Relatievragen?

Gezinsproblematiek? Zelfvertrouwen vergroten? NLP-opleidingen zijn bij uitstek trainingen en opleidingen waarin je de ontwikkeling opzoekt die jij nodig hebt om te groeien. En waarin je waarschijnlijk wat oncomfortabel wordt, omdat je je ontwikkelt. NLP-opleidingen geven je een uitbreiding van mogelijkheden in jouw doen en laten. Waardoor je een nieuwe vorm van uiten krijgt, waarin je contact krijgt met wat jij wel en niet wilt.

IITP – Bureau Land voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Sinds 1993, dan zullen we wel iets goed doen, op een deskundige, betrouwbare en inspirerende manier.

Wilt u informatie? BEL ons 085-1307484 of info@bureauland.nl

Bureauland.nl

(Visited 5 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten