Wachttijden zijn er niet, klanten worden snel en vakkundig geholpen aan de balie, de telefoon en online. Dagelijks doet het team van Sneek Recycling zijn best om de particuliere en bedrijfsmatige klanten uit voornamelijk gemeente Súdwest-Fryslân goed en efficiënt te helpen en het afval in allerlei soorten en maten aan te nemen en te verwerken.
Je kunt er terecht voor het huren van afvalcontainers en het zelf langsbrengen van je afval in de milieustraat aan de Touwslagerstraat 20 in Sneek. Hiervoor betaal je als particulier of bedrijf een kleine vergoeding. „Een afspraak maken is niet nodig, door ons efficiënte werkproces hebben we geen wachttijden”, zegt mede-eigenaar Evelien Reinsma.
Zes dagen per week geopend
De milieustraat van Sneek Recycling heeft ruime openingstijden, van maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag is de milieustraat open van 8.00 tot 12.00 uur. Als je een container huurt wordt hij op jouw adres afgeleverd en weer opgehaald, dat kan zelfs al binnen één dag.
„Op die website zijn wij best trots”, zegt Evelien Reinsma. „We hebben hem zelf bedacht en hebben hem zo klantvriendelijk mogelijk ingericht, zodat je als klant alles eenvoudig online kunt regelen. Bovendien zijn wij telefonisch ook makkelijk te bereiken en word je als klant snel en goed te woord gestaan. Wij hebben korte lijnen en kunnen daardoor snel schakelen.”
Nuchtere aanpakkers
De Friese nuchterheid en aanpakkersmentaliteit is ook echt een onderdeel waar groot belang aan wordt gehecht. „Wij nemen alleen personeel aan dat binnen de mentaliteit en de nuchtere sfeer van ons bedrijf past. Opleidingsniveau vinden we daarin niet het allerbelangrijkste.”
Reinsma heeft – om haar als voorbeeld te nemen – zelf ook geen achtergrond in de recycling. Ze werd door toenmalig directeur/eigenaar Catharinus Sandstra in 2018 benaderd voor een rol in het bedrijf. „Ik heb eerst verschillende functies in het bedrijf uitgeoefend zodat ik Sneek Recycling goed leerde kennen, inmiddels ben ik mede-eigenaar.”
Directeur met vrachtwagenrijbewijs
„Ik heb ook mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald, zodat ik – ook nu nog – gewoon mee kan helpen in het bedrijf als dat nodig is. Ik breng nog steeds af en toe met de vrachtwagen afvalcontainers naar klanten of ik haal de containers op. Zo hou ik gevoel met de werkvloer en weet ik wat er speelt. Bovendien ben ik altijd bezig met hoe alles beter kan, dus dat geeft mij ook weer inzicht in het werkproces.”
Ze houdt bovendien wel van een uitdaging en als jonge vrouw directeur worden in een ‘mannenwereld’, is een grote uitdaging, heeft ze gemerkt. „Je moet je echt bewijzen voordat mensen van je aannemen dat je verstand van zaken hebt en dat ze naar je luisteren. Je moet je als vrouw meer bewijzen dan een man dat hoeft, vind ik. Daarom is mijn motto ook: ‘Zonder strijd geen overwinning’. Want het ziet er heel mooi waar we nu staan als bedrijf maar we hebben er hard voor moeten werken.”
Website steeds klantvriendelijker
Ook aan de website is hard gewerkt. „We blijven daarin luisteren naar onze klanten. Daarom komt er binnenkort weer een nieuwe versie van onze website die nog gebruikersvriendelijker is.”
De naam Sneek Recycling geeft het al aan: het overgrote deel van het afval dat binnenkomt wordt gerecycled. Om een voorbeeld te noemen: van het afvalhout worden houten klosjes in pallets van gemaakt. „We brengen het afvalhout naar een bedrijf dat er de klosjes van maakt en weer verkoopt.”
Sneek Recycling doet ook aan afval overslag, oftewel dat het afval opslaat op het eigen terrein totdat er genoeg is om het rendabel te kunnen vervoeren. Onder andere voor de gemeente Súdwest-Fryslân slaat het bedrijf afval op, om één keer in de zoveel tijd weg te brengen naar een bedrijf dat er een nieuw product van maakt. En wat ook belangrijk is: „Wij denken niet in problemen, maar in oplossingen. Er is bij ons geen dag hetzelfde en dat vind ik ook het mooie aan dit werk. En aan het eind van de dag de planning halen, dat blijft gaaf.”