In samenwerking met ECOhûs Fryslân 06:03 Bouw

Gezond, vitaal en energiezuinig bouwen met natuurlijke materialen: ECOhûs Fryslân doet het voor!

Siebe Baints en Jouke Abe Tilstra bouwen prefab houtskeletbouwwoningen waarbij het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen de basis vormt. Voorop staat een gezond binnenklimaat en als bijeffect een zeer energiezuinige woning. Siebe geeft aan dat het bouwen in hout oneindige mogelijkheden kent, het motto luidt dan ook “maximale vormvrijheid in het bouwen met hout”.

Zij bouwen maatwerkwoningen en begeleiden de opdrachtgevers van ontwerp tot aan oplevering. Hierbij gaan ze bij ECOhûs Fryslân een stap verder in het ontzorgen en begeleiden. Er moeten heel veel keuzes gemaakt worden en de materiaalkennis is ook bij de afwerking en aankleding belangrijk.


“Mensen hebben vaak het gevoel dat wij iets heel spannends en vernieuwends doen”, vertelt Siebe. “Maar wij doen niks nieuws. Wij vervangen gewoon alle chemische materialen voor natuurlijke producten.” Denk daarbij aan producten als hout voor de constructie, kurkisolatie, schapenwol, houtvezel, cellulose, hennep en leem. Veel van deze producten werden vóór de komst van chemische bouwmaterialen al veel gebruikt in de woningbouw. “Dat zijn we vergeten. In de afwerking van de woning ziet men geen verschil, maar voelt men dit wel door het aangename klimaat. Dit wordt dampopen bouwen genoemd”. Siebe en Jouke Abe geven aan dat de focus te veel op energiezuinigheid wordt gericht en een gezond binnenklimaat te weinig aandacht krijgt, “een gezond binnenklimaat is de basis voor een fijn comfort in de woning”


Dampopen betekent “ademen” Het verschil tussen een traditioneel gebouwd huis en een Ecohûs is dat een Ecohûs kan ademen en een traditioneel bouwsysteem niet. Een traditionele woning wordt luchtdicht en dampdicht gebouwd door middel van vochtremmende folies. Dit verhoogt de kans op schimmelvorming en een ongezond woonklimaat. Hoewel een Ecohûs ook luchtdicht wordt gebouwd, is de schil van de woning dampopen. Dat kan alleen door het gebruik van die natuurlijke materialen. Die kunnen zowel vocht opnemen als afgeven en op die manier dus ‘ademen’.


Energiezuinig

Naast het vochtregulerend en geluidsabsorberend vermogen van de natuurlijke materialen, bouwen ze zeer energiezuinige woningen. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd waardoor er heel weinig energie nodig is om de woningen te verwarmen en te koelen. “Wij bouwen energiezuinige woningen, zodat je woning geld oplevert in plaats van dat het geld kost. Ik heb nog nooit een energierekening gehad, ik krijg altijd geld terug”, besluit Siebe met een lach”.


Sneller bouwen

Wel is het zo dat natuurlijke materialen iets duurder zijn dan traditionele bouwmaterialen. Gelukkig hebben Siebe en Jouke Abe een manier gevonden waardoor de woningen die zij bouwen evenveel kosten als traditioneel gebouwde woningen: van de waterleidingen, ventilatie, riolering tot de elektra, alles wordt voor het bouwen in een uniek 3D-model getekend en opgenomen in het casco. Vervolgens worden alle onderdelen geprefabriceerd in de eigen werkplaats inclusief de installatie en op de bouwlocatie in elkaar gezet. Dit heeft veel invloed op de werkuren van de timmermannen en dit bespaart op die manier veel kosten, meent Siebe. Gemiddeld duurt het opzetten van een wind- en waterdicht casco zo’n twee tot vijf dagen.
Door de kosten op deze manier lager te houden, hopen Siebe en Jouke Abe ecologisch wonen mogelijk te maken voor iedereen. “Wij willen een product leveren voor elke laag van de bevolking”, vertellen zij. “concreet betekend dit voor ons huur, starters, mantelzorg, vakantiewoningen etc.


Flinke ambitie

Dat is een flinke ambitie. Om dat mogelijk te maken zal het bedrijf van Siebe en Jouke Abe verder moeten groeien. Daarom zijn zij dan ook op zoek naar enthousiaste vakmensen die zich kunnen vinden in de visie van Ecohûs. In het team is nog ruimte voor 3D-tekenaars, een werkvoorbereider, calculator en een timmerman of -vrouw. Los van goede vakmensen, zijn Siebe en Jouke Abe op zoek naar mensen die trots zijn op de woningen die gebouwd worden en met plezier werken. “Bouwen doen we samen met een geweldig team en fantastische opdrachtgevers, wij mogen dromen verwezenlijken!”


ecohusfryslan.nl
facebook.com/ecohusfryslan.nl
linkedin.com/company/ecohusfryslan
instagram.com/ecohusfryslan

(Visited 70 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten