Bouwen is het mooiste dat er is, zegt Helena Spits. Al 35 jaar met de poten in de klei, op de bouw, aan de tekentafel en achter het bureau. In Bouwzorg Fryslân komen passie, wens en oplossing bij elkaar. Een gesprek over weerstand en samenwerken. “Wij zijn de verbindende schakel tussen de mensen die het werk doen en de mensen om wie het gaat.”
Er is weinig conventioneels aan Helena Spits. Vrouw in de bouw. Bouwkundige. Een open boek, hart op de tong. Ze houdt vast aan het geluk uit haar jeugd in Leeuwarden. Mogen spelen, creatief zijn in de achtertuin van het ouderlijk huis. Werk bracht haar naar het westen, maar nu woont ze er al weer jaren met plezier in de buurt waar ze opgroeide. De HTS maakte ze niet af, ze botste met het systeem. Een MTS- diploma was een goede start. Ze ging aan de slag, trots en gedreven. Tekende en ontwierp, voerde projecten uit. Mooie huizen maken. Ze werd er niet gelukkig van.
Ze greep terug op haar jeugd. Barbies aankleden was niet haar ding. Het meisje van toen knutselde en bouwde het liefste een mooi huis voor ze, omdat in een mooi huis mensen gelukkig zijn. En dat wilde ze graag, mensen gelukkig maken. ,,Daarom begon ik met mijnhuismijnverbouwing.nl, een online programma. Ik wil mensen helpen om tot dat fijne huis te komen waar ze gelukkig in worden. Als ik mijn huis laat verbouwen, dan weet ik wat ik wil, hoe de planning eruitziet en hoe ik tot het gewenste resultaat kom. Ik hou van de bouw en begrijp hoe het werkt. Voor veel mensen is bouw en verbouw een doemscenario en leiden alle inspanningen niet tot het gewenste resultaat. De particuliere markt bleek lastig, het was te vroeg voor een online programma. Op hetzelfde moment zes jaar geleden ontdekte ik wat ik kon betekenen voor aannemers en woningbouwcorporaties in het begeleiden van renovatieprojecten.”
Bewoners juist niet centraal stellen
Zo wordt ze met Bouwzorg Fryslân een schakel in bouwprocessen. Begeleid ze met haar tien collega’s mensen zo goed en zorgvuldig mogelijk tijdens een bouwtechnisch proces van veel hectiek en dynamiek. Ze worden ingeschakeld voor bouwbegeleiding bij renovatie en langdurige bouwprojecten, bij sloop-nieuwbouw, bij schadeherstel in het aardbevingsgebied en voor crisismanagement. Bouwzorg helpt mee mensen gelukkig te houden of te maken, zorgt dat ze meegaan in het grote verhaal waarom er gerenoveerd, gesloopt en gebouwd wordt. Ze ontzorgt bouwers en dankzij soepele processen dalen de faalkosten. De essentie? ,,Wij stellen de bewoners niet centraal, maar juist voorop. Want als je de mensen waar het om gaat centraal stelt, dan ziet niemand ze meer staan en kunnen zijzelf geen kant meer op. Zet ze vooraan, zodat iedereen ze ziet en zij zicht houden op wat er gebeurt en op ze afkomt.”
Balans door de female touch
Het helpt enorm dat ze de kracht van marketing heeft ontdekt, vertelt Helena Spits. Na jaren in de bouw en aan de tekentafel, volgt ze een NIMA- B cursus en studeert daarna commerciële economie aan NHL Stenden in Leeuwarden. Wensen en behoeften van mens en bedrijf leert ze omzetten in oplossingen, resultaat en tevredenheid. ,,Je kunt nog zoveel goede ideeen hebben, als je het niet weet te brengen, gebeurt er niets. Omdat we het weten over te brengen, resultaat boeken, zijn we gegroeid en wordt onze aanpak gewaardeerd. We zijn experts geworden in omgevingsmanagement, bouwbegeleiding en bewonerscommunicatie. We proberen balans aan te brengen tussen mannelijke en vrouwelijke energie bij bouwprojecten.
De female touch, dat is onze kracht in de bouwwereld. Ons werkveld is uitgebreid naar heel Noord- Nederland. We hebben al zo’n 6.500 bewoners begeleid. Na een aantal grote opdrachten voor woningbouwcorporaties, volgde een opdracht voor Heijmans in Loppersum, waar 67 woningen gedwongen werd gesloopt en nieuwgebouwd. Als onderdeel van dat team wonnen we voor de eerste keer een tender, dat vond ik geweldig. De komende jaren werken we onder meer samen in het consortium met Van Wijnen, W2N Groningen en Sealteq in het programma Duurzaam Herstel in opdracht van het Instituut Mijnbouwschade. Het is een volgend niveau van samenwerking, als partner in de bouwkolom. Van Wijnen nodigde ons uit mee te schrijven aan de aanbesteding. Die winnen was echt supergaaf! We zijn consortium partner en zitten met de verschillende partners op locatie in het hart van het Groningense aardbevingsgebied.”
Het hart van een bouwvrouw
Waarom doe je wat je doet op deze manier? Helena Spits: ,,Mijn drijfveer is de immense bouwopgave die we met elkaar hebben. Dat is niet alleen een technische en ruimtelijke opgave. Het is vooral een kwestie van mensen enthousiasmeren voor de bouw. Kijk naar ons team: behalve mijzelf, bijna allemaal vrouwen die niet uit de bouw komen. Toch hebben ze hun plek gevonden, kunnen ze hun talent, visie, denkwijze en werkervaring kwijt in het werken met en voor de bouw. Die enorme opgave is een kwestie van het anders durven doen, het anders zien, andere mensen betrekken bij die bouwprocessen. Kijk welk talent en welke kwaliteiten je waar nodig hebt, betrek andere mensen bij de bouw. Met Bouwzorg vormen we het cement tussen alle stakeholders, zijn we energieke aanjagers en verbinders. Faalkosten helpen beperken, mensen betrekken bij de bouw en betrokken houden. Mensen gelukkig laten wonen en werken, betekent ook scherp kijken naar alle mogelijkheden die deze grote bouwopgave biedt. Hoe belangrijk en leuk die sector is. Ja, inderdaad, ik hou van de bouw.”