In samenwerking met Hesco Bouw 09:56 Bouw

Hesco Bouw trots op werk in aardbevingsgebied

Hesco Bouw, gevestigd in Stadskanaal, richt zich bij bouwprojecten op mensen. Die insteek kan het bouwbedrijf optimaal inzetten bij het bouwen en herstellen van woningen in het aardbevingsgebied in Groningen. Zo worden momenteel in opdracht van NCG (Nationaal Coördinator Groningen) 23 drive in-woningen herbouwd aan de Stadhouderslaan in Appingedam.

Volgens Hesco Bouw is bouwen altijd mensenwerk omdat het niet alleen door en voor mensen wordt uitgevoerd, maar ook met mensen. ,,Communicatie en samenwerking zijn altijd belangrijk, maar in het aardbevingsgebied zo mogelijk nog belangrijker’’, zegt technisch ontwikkelaar Charlotte Mol. ,,Het gaat om bewoners die lang het gevoel hebben gehad dat er over ze, maar niet met ze gesproken werd. Wij vinden het daarom belangrijk om ze zoveel mogelijk te betrekken bij de realisatie van hun nieuwe woning.’’ Het gaat aan de Stadhouderslaan in Appingedam om drie huizenblokken, met koop- en huurwoningen. Alle bestaande woningen zijn gesloopt en worden vervangen door vergelijkbare woningen die uiteraard aardbevingsbestendig zijn. Senior werkvoorbereider Rick Osnabrugge: ,,We hebben van NCG de opdracht gekregen om het hele proces te verzorgen, van sloop tot gestoffeerd opleveren. Tijdens het bouwproces nemen bewoners alleen hun belangrijkste spullen mee naar een volledig gemeubileerde tijdelijke woning. Eigen meubels en andere spullen gaan naar de opslag. Alle partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling, sloop en bouw van de woningen worden aangestuurd door Hesco Bouw. Omdat er veel partijen bij het project betrokken zijn, is communicatie ook hier van groot belang. De eerste periode zijn er veel overlegmomenten geweest, maar inmiddels is iedereen op elkaar ingespeeld en zijn de afspraken duidelijk. We hebben bovendien geleerd van eerdere projecten, waardoor alles nu soepel en volgens planning verloopt.’

Hesco Bouw verzorgt in opdracht van NCG het hele proces, van sloop tot gestoffeerd opleveren.

Bewonerskeuze
Hesco Bouw kreeg het project via een aanbestedingsprocedure, waarna een paar kanshebbers overbleven. De plannen en bijbehorende werkwijze zijn vervolgens door de bouwbedrijven. gepresenteerd aan de bewoners, die mochten bepalen wie de opdracht kreeg. Het ontwerp en de werkwijze van Hesco Bouw, waarin communicatie en samenwerking centraal staan, gaven de doorslag. Uitvoerder Jan Oosting: ,,De huizen zijn geïnspireerd op de vorige woningen en het nieuwe ontwerp moest natuurlijk voldoen aan de eisen van de welstandscommissie. De basis van alle woningen is hetzelfde, dus meterkast, trap en technische ruimte zitten in elke woning op dezelfde plek. Om aan nieuwe bouwvoorschriften te voldoen en te voorkomen dat bewoners daardoor moeten inleveren op comfort, zijn de woningen een meter langer en een stuk hoger geworden. De huizen worden voorzien van vloerverwarming, triple glas, een warmtepomp en een aantal zonnepanelen. Bewoners hebben de mogelijkheid om extra panelen te laten plaatsen. De nieuwe woningen zijn dus niet alleen aardbevingsbestendig, maar ook zeer energiezuinig.

’‘Bouwen is mensenwerk, zeker in het aardbevingsgebied’

Gevarieerd geheel
De eigenaren van de koopwoningen hebben individuele gesprekken gehad met de architect en de technisch ontwikkelaar om hun wensen kenbaar te maken. Aan het eerste huizenblok van acht woningen is al goed te zien dat er onderlinge verschillen zijn, terwijl het blok toch een geheel is. Waar de één heeft gekozen voor een garage op de begane grond, kiest de ander ervoor hier een studio te realiseren voor een thuiswonend, volwassen kind. De gevels laten variatie in metselverband zien en ook de ramen zijn niet bij elke woning hetzelfde. Dit blok wordt naar verwachting voor de bouwvak opgeleverd en de andere twee rond dezelfde tijd volgend jaar.

Ondertussen is er veel contact met de bewoners. Charlotte Mol: ,,We merken dat het proces zijn tol eist. Mensen wonen twee jaar in een soort vakantiewoning en hebben niet al hun eigen spullen binnen handbereik, terwijl ze al een periode achter de rug hebben met zorgen vanwege schade aan hun woning en het wachten op een oplossing. Nu is het zaak om ze een veilig huis te bieden dat aan hun wensen voldoet. Voor vragen kunnen ze rechtstreeks bij mij terecht. Verder verspreiden we elke zes weken een nieuwsbrief en er zijn bijeenkomsten met een hapje en een drankje, waar alle betrokken partijen bij aanwezig zijn.’’Voor Hesco Bouw is dit het derde sloop-nieuwbouwproject in het aardbevingsgebied en dat heeft geleid tot waardevolle ervaring voor volgende klussen. Het bedrijf bereidt zich al voor op het volgende project. Charlotte Mol: ,,Dat is Hart van Opwierde, eveneens in Appingedam, maar dan gaan we in een bouwcombinatie opschalen want het gaat om 113 woningen.’’

hescobouw.nl

(Visited 35 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten