In samenwerking met ZorgZaak 11:39 Zorg, Life Sciences & Health

Het verschil maken in het leven van mensen

De missie van de ZorgZaak, het verschil maken in het leven van mensen, is letterlijk verankerd in de organisatie. „Het staat op de eerste heipaal van de eerste locatie”, zegt Fred de Jong, voorzitter van de cliëntenraad. „En die missie werkt door in alles wat we doen.”

De ZorgZaak heeft onder meer drie woonlocaties voor mensen met een zorgvraag. Van een tijdelijk verblijf om bijvoorbeeld aan te sterken en respijtzorg om mantelzorgers te ontlasten, tot dagbesteding en permanent verblijf. Het aanbod van woonlocaties Kloosterstaete in Hoogeveen, Huize De Eik in Slagharen en De ZorgVilla in Veenoord/Nieuw-Amsterdam verschilt, maar de huiselijke sfeer is overal te vinden. „Elke locatie heeft een eigen karakter”, vertelt interim bestuurder Nelly de Jong. „Huize De Eik is gevestigd in een oud klooster, Kloosterstaete in het centrum van Hoogeveen is heel nieuw en De ZorgVilla in Veenoord/Nieuw-Amsterdam heeft een landelijke sfeer. Overal wordt professionele zorg geboden aan mensen met een somatische en geestelijke zorgvraag.” Naast de zorg in de woonlocaties biedt de ZorgZaak huishoudelijke hulp en ambulante begeleiding aan jeugdigen en volwassenen.


Thuisgevoel
Aan de koffietafel vertelt bewoner Tinus van Veenen met veel plezier hoe hij de zorg in De ZorgVilla ervaart. Hij woont er nu bijna twee jaar, omdat hij na een ziekenhuisopname niet meer thuis kon wonen. „Mijn schoondochter kende De ZorgVilla en toen ik hier voor het eerst kwam, was ik meteen verkocht. Het is hier fantastisch. Het eten is bijvoorbeeld heel goed. Op maandag bekijken we het menu en kun je aangeven of er iets op staat wat je liever niet eet. Dan maken ze iets anders voor je. Ik zeg altijd: dit is geen bejaardentehuis, maar een echte zorgvilla. Het is niet thuis, maar het voelt wel als thuis.”


‘Zowel vrijwilligers als zorgmedewerkers ervaren autonomie’

Het enthousiasme van Van Veenen is een groot compliment voor de medewerkers van De ZorgVilla zoals Gerjanne Buist, teamleider verpleging en verzorging. „In een huiselijke sfeer bieden we veel gezelligheid en activiteiten”, vertelt ze. „Daarin worden we ondersteund door vrijwilligers uit de buurt. De één komt de ontbijttafel afruimen, de ander schenkt koffie of helpt in de tuin. Bij De ZorgZaak vinden we verbinding belangrijk en dat zie je terug in het contact met de omgeving. Buurtbewoners zijn betrokken bij onze activiteiten en komen hier graag.”


Tinus van Veenen denkt in dat kader hardop terug aan het ritje in de huifkar dat hij en andere bewoners onlangs maakten tijdens de campingweek. „Iemand uit de buurt kwam met een trekker en een huifkar, dat was prachtig. En we hebben sinds kort een jeu de boulesbaan, waar ook mensen uit de buurt gebruik van maken.” Wat in Drenthe bekendstaat als noaberschap, wordt bij De ZorgZaak buurtsamenzorg genoemd en het is van groot belang voor het gevoel van welzijn. Nelly de Jong: „In Kloosterstaete werd onlangs een barbecue gehouden, mede mogelijk gemaakt door ondernemers uit de buurt. Met elkaar kunnen we het verschil maken in de levens van anderen.”


Betrokken
Fred de Jong ziet als voorzitter van de cliëntenraad dat De ZorgZaak opvallend veel betrokken vrijwilligers heeft en dat het ziekteverzuim onder medewerkers, ondanks de werkdruk, laag is. „Iedereen die betrokken is bij de ZorgZaak ervaart autonomie. Zowel vrijwilligers als medewerkers wachten niet op een opdracht, maar nemen initiatief. Zorgmedewerkers zijn zo betrokken dat ze vaak creatieve oplossingen bedenken om cliënten het beste te kunnen bieden. Daar neem ik mijn pet voor af. Iedereen weet dat het personeelstekort nijpend is en daarom ben ik namens de ZorgZaak onlangs naar de demonstratie in Den Haag geweest. De loonsverhoging van 10 procent die zorgmedewerkers krijgen, is hard nodig en dik verdiend, maar helaas wel een sigaar uit eigen doos.”


Nelly de Jong prijst ook de collega’s die huishoudelijke hulp bieden en de ambulant begeleiders. „Het schoonmaken van een huis, ook bij zomerse temperaturen, is zwaar werk. Hetzelfde geldt voor ambulant begeleiders die hulpvragen krijgen over bijvoorbeeld autisme, hechtingsproblematiek, ontwikkelingsachterstand of opvoedingsproblematiek. Het verschil maken in het leven van mensen kan alleen met betrokken medewerkers die flexibel omgaan met verandering. Ook verbinding, met de buurt en zorgaanbieders zoals huisartsen, apotheken en thuiszorgorganisaties, is van groot belang. In ons werkgebied ervaren we bovendien veel ondersteuning van gemeenten, waar noaberschap ook nog gevoeld wordt.”


zorgzaak.nl

(Visited 125 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten