In samenwerking met GDBC 12:53 Innovatie / Onderzoek, Business to Business, Onderwijs

Hoog tijd dat we alle digitale initiatieven wat samen gaan harken

Bas Baalmans

De digitalisering in de maatschappij gaat onverminderd door en lijkt met de komst van AI een nieuwe fase in te gaan. Het bijblijven in al die digitale ontwikkelingen is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van Noord-Nederland. Mede om die reden ontstonden in de afgelopen jaren diverse initiatieven om bedrijven, organisaties en burgers hierin mee te nemen. Een voorbeeld is het Groningen Digital Business Centre, kortweg GDBC, een kenniscentrum op het gebied van digitaal ondernemen en data-analyse van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Het GDBC bundelt wetenschap en praktijk en deelt deze kennis met het bedrijfsleven in Noord-Nederland.

Volgens Bas Baalmans, managing director van het GDBC, heeft het in de afgelopen zeven jaar tot talloze samenwerkingen tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven geleid. Niet alleen op WO-niveau, maar ook het HBO en MBO zijn hierbij aangesloten. „Afhankelijk van de vraag vanuit het bedrijfsleven, kijken we waar een vraag het beste past. De ene keer is dat de RUG, een volgende keer de Hanzehogeschool of Noorderpoort. Doel is het alleen tijd dat een bedrijf of organisatie zo goed mogelijk wordt bediend en er geen nee wordt verkocht of naar een andere deur wordt verwezen. Die kennisinstellingen zijn voor de gemiddelde MKB-er toch al veelal veelkoppige monsters haha.”

Samenwerking

Toch schuurt er iets, zo vindt Baalmans. Hij vindt namelijk dat het tijd wordt voor meer samenwerking op digitaal gebied in Noord-Nederland. „Nog meer samenwerking doel ik dan op. Niet noodzakelijk, want dat gebeurt al volop, maar vooral het organisatorisch bundelen van de krachten. Er zijn veel initiatieven om ondernemers, burgers en organisaties mee te nemen in de digitale ontwikkelingen, maar ik denk dat het tijd wordt om al die digitale initiatieven bij elkaar te brengen, beginnen te harken zeg maar. Om de volgende stap te kunnen zetten.”

Volgens Baalmans is samenwerking cruciaal voor de verdere ontwikkeling en ontsluiting van een digitaal Noord-Nederland. „Langzamerhand zie je die beweging wel ontstaan. Zo komen onderwijs, ondernemers en overheid steeds meer bij elkaar. Zoals bijvoorbeeld in de Universiteit van het Noorden, een kennis- en innovatienetwerk van de Noordelijke onderwijs- en kennisinstellingen.” Daarnaast noemt hij Samenwerking Noord, een vereniging die publieke en private organisaties en kenniswerkers rondom IT en digitalisering de gelegenheid biedt om gezamenlijke kennisdeling bij te dragen aan de samenwerking. „Het zijn voorbeelden van samenwerkingen die Noord-Nederland breed actief zijn en initiatieven die in onze regio ontstaan proberen te bundelen en bije te brengen.”

Digitale hubs

Een ander voorbeeld is volgens Baalmans het ontstaan van digitale hubs, zoals Ruby in Winschoten. Het GDBC is hier via de Werkplaats Online Ondernemen (WOO) bij betrokken. Ruby is een digitale broedplaats, waarin onderwijs, bedrijfsleven en overheid samenwerken om bedrijven en inwoners te helpen met digitale vaardigheden, met als doel de regionale economie te versterken. „Zo heb je een vergelijkbare Hub in Hoogeveen, een innovatiecluster in Drenthe en mijn verwachting is dat er in het Nieuwe Compagnie in Stad en Groningen nieuwe ontwikkelingen in Noorderruimte gaan ontstaan in de nabije toekomst.”

„We moeten die agenda’s maar weer los laten en laten we als één regio beginnen met een gezamenlijke aanpak”, gaat Baalmans verder. „Juist in Noord-Nederland moet het kunnen: meer samenwerking ook nodig. De bevolkingsdichtheid is hier lager en de afstanden groter, samenwerking biedt de kans om krachten te bundelen en expertise efficiënter in te zetten.”

Eén loket

Ook het GDBC kan daar een prominente rol in gaan spelen. „We hebben veel bereikt, delen kennis en studenten hebben veelvuldig contact met het bedrijfsleven. Dat is positief, maar het kan altijd beter. Veel ondernemers weten nog niet dat ze met hun digitale vraag bij het GDBC terecht kunnen. En mochten wij ze eventueel niet kunnen helpen, dan weten we wie dat wel kan. Daarom zou het goed zijn om naar een één loketfunctie toe te werken. Dat iedereen weet waar hij met een digitale vraag terecht kan en vandaaruit naar de juiste partij wordt doorverwezen. Dat geldt voor zowel ex- als intern overigens. Hier in de Faculteit Economie en Bedrijfskunde bijvoorbeeld is recent het thema Digital & AI opgetuigd om interdisciplinair werken tussen de vakgroepen te stimuleren. Tammo Bijmolt heeft toen als directeur GDBC direct gesteld dat we het GDBC en dit thema samen laten gaan om ook hier verspilling en dubbelingen tegen te gaan.”

Artificial Intelligence, kortweg AI, zal in alle lagen van het bedrijfsleven en de maatschappij een rol gaan spelen. Baalmans: „En dat gaat veel sneller dan we vooraf hadden verwacht. Dat AI leeft blijkt uit de opleidingen, cursussen en evenementen, die allemaal massaal worden bezocht. AI kan een rol gaan spelen bij het oplossen van het tekort aan personeel en het kan helpen processen efficiënter te maken. AI gaat geen mensen vervangen, maar wel mensen die geen AI toepassen. Ook daarom zijn de genoemde digitale ontmoetingsplaatsen zoals straks Niemeyer van belang om alle lagen van de bevolking in die digitale ontwikkelingen mee te nemen. Daar ligt overigens niet alleen een taak voor deze samenwerkingsverbanden op het gebied van digitalisering, maar voor iedereen die het belang van digitale vaardigheden inziet. Het bevordert namelijk niet alleen economische groei, maar ook persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke participatie en dat is in het belang van ons allemaal.”

www.rug.nl/gdbc

(Visited 28 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten