In samenwerking met Leva wonen 15:09 Bouw, Duurzaam / Circulaire economie, Innovatie / Onderzoek

Ideaal voor de starter: de ecologische woning die met je meegroeit

Een huis dat met je meegroeit in alle fasen van je leven. Als starter. Als stel, als gezin. Hoe mooi kan het zijn? Het is meer dan dat, vertellen Siebe Baints en Feitze Talsma. Hun leva® meegroeiwoning is ecologisch gebouwd en heeft daardoor een heel gezond leefklimaat, is heel energiezuinig en verplaatsbaar. Passie en vakkennis van bouwers van het Friese platteland.

Ze staan met hun poten in de klei en in het zand, ze kennen als bewoner en als bouwer de vragen uit hun omgeving. “Kun jij nu niets doen om ons te helpen aan een betaalbare woning?” Toen ze elkaar ontmoeten, wisten ze niets van elkaars bestaan, maar dat veranderde snel.

„We moesten tijdens een workshop (De workshop was een bijeenkomst over hoe je een Business Model Canvas moet maken en hoe ze dit in Silicon Valley Amerika doen om een succesvol bedrijf op te zetten) een oplossing aandragen voor een actueel maatschappelijk probleem”, vertelt Feitze Talsma van Bouwbedrijf Hiemstra uit Tzummarum, een meer dan zestig jaar bestaand traditioneel bouwbedrijf. „Ik dacht, hier kan ik wat mee”, vult Siebe Baints aan, van Bouwbedrijf ECOhûs Fryslan in Wons.


Amper anderhalf jaar later is dat eerste idee concreet geworden. „Kijk, dit is onze leva® meegroeiwoning.” De modulaire woningen zijn het resultaat van denken, proberen, rekenen, tekenen, engineeren en bouwen. Tastbaar op het scherm, want ecologisch bouwen begint met 3D-ontwerp en engineering, zodat ieder detail inzichtelijk is en aanpasbaar. Maatwerk. Digitaal ontwerp voor hypermoderne productie in een geconditioneerde omgeving. „Onze bouwers zijn vakmensen die niet alleen hun vak verstaan, maar ook het proces van gedigitaliseerd ontwerp en geautomatiseerde productie.”


Klaar voor transport naar jouw locatie
Het volgende beeld laat zien waar het om gaat: de basis van levensbestendig wonen, de kant-en-klare leva® meegroeiwoning. Daar staat ‘ie, de leva® enda, de hoofdmodule van het concept. Een woning van 14 meter lang en 4.5 meter breed. Geladen op een trailer, klaar voor transport. Een compleet huis dat voldoet aan alle wettelijke vereisten voor permanente bewoning. Gebouwd in hout en duurzame, herbruikbare materialen. Een huis met een gezond binnenklimaat, door het gebruik van natuurlijke grondstoffen of bouwmaterialen en zeer energiezuinig. Te plaatsen op iedere denkbare locatie. De woningen worden emissie-arm en CO2 neutraal gebouwd. Voor de woning kan een energieprestatie-garantie afgegeven worden wat de leencapaciteit verhoogd voor een starter.


Groter huis? Module bestellen!
„Regelmatig zeggen mensen tegen me, er is genoeg grond hier, daar kan toch een huis voor m’n kinderen op?”, stipt Feitze Talsma aan. „Zo zijn er veel mensen. Ze willen dolgraag hun kinderen helpen de start te maken, ze hebben ook de mogelijkheden. Wat Siebe en ik gedaan hebben, is die vragen te vertalen in een mogelijke oplossing. Een voor starters betaalbaar huis, dat kan meegroeien in andere fases van hun leven en dat verplaatsbaar is. Maar wel zo ontworpen en gebouwd, dat het een volwaardige nieuwbouwwoning is die aan alle wettelijke vereisten voldoet en waarde houdt voor nu en in de toekomst.”


Siebe Baints: „En toch zo licht in constructie, dat je bijna geen fundering nodig bent. Die zit namelijk in de gelamineerde houten ringbalken waarop het geheel gebouwd is. Dat scheelt enorm in kosten, in materialen en in werk. En de woning is compleet: de technische installatie is zo ontworpen dat rekening is gehouden met uitbreiding met een volgende module als je een ruimere woning wilt. Omdat die geen nieuwe installatie vergt, kun je die dus veel goedkoper maken.”


Denken in delen
Even terug naar die vraag die jullie vaak horen: Kunnen jullie daar niet bouwen? „De beperking zit niet in wat wij kunnen maken of wat mogelijk is met leva®. De beperking zit in wet- en regelgeving”, stellen ze samen vast. „Als we de woningmarkt in beweging willen krijgen, moet daar nog veel aan veranderen. Wat ook zou kunnen is dat je als gemeente toestaat dat een vrije kavel flexibeler ingevuld mag worden, zodat je er ook (tijdelijk) een meegroeiwoning mag plaatsen. Verandering in denken geldt ook eigendom van grond. Bij de jongere generaties telt bezit heel anders, die zijn ook daarin flexibeler. Als je daar in meedenkt: de grond is een dure eerste stap. Zou je daar ook maar voor een gedeelte eigenaar van kunnen worden, of gefaseerd, zodat ook dat met je meegroeit?”, vraagt Feitze Talsma zich af.


„Het principe van de nieuwbouwwoning die met je mee kan groeien, hebben we hier. Een compleet concept, waarmee we mensen ontzorgen. Een huis met alles erop en eraan en dan op transport naar jouw locatie. Je eigen meubels erin en je bent klaar! Uit te breiden naar wens en behoefte, maar ook weer kleiner te maken. Verplaatsbaar, want stel dat je de eerste jaren bij je ouders op het erf woont in je leva® woning, maar later een eigen kavel (deels) kunt kopen of huren? Dan neem je gewoon je huis mee. En van de andere kant: als je je thuis voelt in jouw omgeving, dan is het toch heel fijn als je op die plek kunt blijven omdat je daar je huis kunt uitbreiden? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld de leva® blomma: de uitbreiding op de leva® enda. In plaats van te verhuizen naar een groter huis in een andere omgeving?”, vult Siebe Baints aan. Feitze Talsma vult het denken in vanuit een andere invalshoek: „Je kunt leva® ook inzetten als mantelzorg-woning, doorstroomwoning, levensloop bestendige en vakantiewoning.”


Sfeerproeven in jouw nieuwe woning
Gezond leven in een gezond huis. Gebouwd vanuit de gedachte dat jouw huis met jouw leven meebeweegt. Ruimte biedt die jij nodig hebt in iedere fase van je bestaan. Slim bedacht, goed gebouwd. Natuurlijke materialen, ontworpen vanuit hergebruik, lage footprint. Feitze Talsma en Siebe Baints hebben het al gebouwd. Een leva® woning bekijken? Maak dan een vrijblijvende afspraak om onze showroomwoning te bekijken in Tzummarum. Bel 085 04 79 372 of ga naar levawonen.nl voor meer beelden, informatie én onze contactgegevens.


levawonen.nl
Een huis dat met je meegroeit in alle fasen van je leven. Als starter. Als stel, als gezin. Hoe mooi kan het zijn? Het is meer dan dat, vertellen Siebe Baints en Feitze Talsma. Hun leva® meegroeiwoning is ecologisch gebouwd en heeft daardoor een heel gezond leefklimaat, is heel energiezuinig en verplaatsbaar. Passie en vakkennis van bouwers van het Friese platteland. Ideaal voor de starter: de ecologische woning die met je meegroeit

(Visited 402 times, 5 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten