In samenwerking met Bakery Sweets Center (BSC) 15:17 Werk, Agri & Food

In 10 weken klaar voor een baan in de bakkerij

Brood is een basisbehoefte. Met twee tot drie eetmomenten per dag doet de bakkerijsector het goed. In tijden van voor- en tegenspoed. Er is één probleem: de branche heeft meer enthousiaste vaklui nodig. Met de verkorte basiscursus Broodbakker hoopt de branche op veel zij-instromers.

Van oudsher bevinden zich in het Noorden veel brood-, banket- en koekproducenten. De bakkerijsector floreert. Wie een baan heeft in de bakkerij, weet waarom. Hier werk je met eerlijke, lekkere producten. Wie wil dat nu niet? De branche is volop in ontwikkeling. Lokaal, duurzaam en waar mogelijk plantaardig zijn enkele trends. Maar deze sector heeft net als veel andere branches te kampen met uitdagingen rond opvolging, vacatures en instroom vanuit de opleidingen. Terwijl er zó veel verschillende functies zijn. Van winkelmedewerker in het weekend tot operator in ploegendienst. Van inpakker en chauffeur tot patissier. Voor het noordelijk netwerk Bakery Sweets Center (BSC) tijd om niet langer te tobben, maar om actie te ondernemen.

Carrièreswitch: voormalig bouwvakker Mark vond zijn draai als procesoperator bij Bakkerij Kamstra in Wolvega. Foto: Anne van der Woude

Breed gedragen

De ondernemingen binnen Bakery Sweets Center variëren van kleinschalige bakkerijen tot bedrijven waar 3.000 broden per uur uit de oven komen. Ook grondstoffenleveranciers, zoetwarenbedrijven en kennispartners sluiten zich aan. Gemeente Leeuwarden en Provincie Fryslân steunen dit initiatief. Ook zij zien in dat het behoud van een sterke bakkerijsector in het Noorden van groot belang is. Onder meer voor de werkgelegenheid. Om deze reden sluit Fryslân Werkt! zich aan. Met een kaartenbak van zo’n 30.000 werkzoekenden in deze provincie, zien zij volop kansen voor instroom in deze warme branche.

‘Ontdek welke functie in de bakkerij het beste bij jou past’

De vraag vanuit het bedrijfsleven en Fryslân Werkt! werd geformuleerd: Hoe kunnen we werknemers en potentiële kandidaten in korte tijd de basiskennis van het broodbakken bijbrengen? Friesland College startte in 2021 de pilot ‘Broodbakker – de basis’, waarin cursisten binnen tien weken de basics van het bakkersvak opdoen. Door een stageplaats bij een van de aan BSC gelieerde bedrijven, maken zij kennis met de bakkerij.

Kiros kon na de basiscursus aan de slag bij Van der Kloet Brood en Banket in Franeker.
Foto: Clara Bloemhof

Ontdekken

Zo kwam Kiros Tesfalem, een Eritrese banketbakker, terecht bij Van der Kloet Brood & Banket in Franeker. En vond voormalig bouwvakker Mark van der Werf zijn plek als procesoperator bij Bakkerij Kamstra in Wolvega. ,,In zo’n korte periode leer je niet alleen alles over grondstoffen en de verschillende soorten brood die er zijn. Je ontdekt waar jouw kracht ligt, welke functie het beste bij jou past”, vertelt bakkerijdocent Jurjen Albertsma. ,,De een staat het liefst met de handen in het deeg, waar een ander misschien meer gevoel heeft voor techniek en liever in een industriële bakkerij aan de slag gaat.” Maar waar je ook terecht komt: die grondstoffenkennis is o zo handig. Ook aan de lijn moet je onderscheid kunnen maken tussen een goed en minder goed deeg. En weten hoe je problemen fixt, bijvoorbeeld door meer gist toe te voegen.

Volgende lichting

De resultaten van de pilot zijn zo veelbelovend (iedere cursist heeft inmiddels een baan gevonden in de bakkerij), dat ook aan het Alfa College in Hoogeveen de eerste lichting erop zit. Zowel Friesland College als Alfa College staan in de startblokken voor de volgende groep. Voor locatie Leeuwarden is het mogelijk om als werkzoekende de cursus vergoed te krijgen via Fryslân Werkt!.

Alfa College in Hoogeveen leverde medio april een nieuwe groep vakspecialisten af. Foto: Clara Bloemhof

Zij-instromers en switchers

Speciaal voor dit project is een coördinator zij- instroom aangesteld. Dirk Westerhof licht toe: “Zij-instroom is een heel breed begrip. Als je momenteel op zoek bent naar werk en je hebt geen achtergrond in de bakkerij, dan ben je een

zij-instromer. Maar ook als je ‘in between jobs’ bent of werkzaam bent in een compleet andere sector en overweegt om een carrièreswitch te maken, is het mogelijk om met deze cursus in te stromen. Juist door de combinatie te maken van les- en stagedagen, bieden we je een grotere kans op een baan in de bakkerij.”

Interesse in een baan in deze warme sector? Kijk op www.fryslanwerkt.nl of www.bakerysweetscenter.nl. Bedrijven die werknemers willen aanmelden voor de 10-weekse cursus Broodbakker – de basis, kunnen zich melden bij Dirk Westerhof, dirk.westerhof@leeuwarden.nl.

www.bakerysweetscenter.nl

Bakery Sweets Center

In dit samenwerkingsverband trekken ondernemers, onderwijs en overheid samen op. Om issues als personeelstekorten, maar ook bijvoorbeeld voedselverspilling aan te pakken. En pro-actief op te lossen. Door gewoon te doen. Bedrijven die zich committeren aan dit initiatief bevinden zich in de noordelijke provincies. www.bakerysweetscenter.nl

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten