In samenwerking met Hulst Innovatie 18:48 Agri & Food, Energietransitie, Innovatie / Onderzoek

‘Investeren in een windmolen wordt steeds aantrekkelijker’

windmolens op maat

Hulst Innovatie, met vestigingen in Westeremden en Appingedam, is gespecialiseerd in de productie van kabel-leg-apparatuur ten behoeve van de windindustrie. Daarnaast maakt het bedrijf voor een breed scala aan bedrijven maatwerk machines. De wens van de klant is altijd het uitgangspunt.

„We krijgen vaak de vraag of we iets kunnen maken en die uitdaging gaan we graag aan. Noem het out of the box denken”, zegt Tjark Hulst. Die aanpak past uitstekend bij een ander belangrijk bedrijfsonderdeel: de levering van windmolens in met name de agrarische sector. Daar komt meer bij kijken dan je op voorhand zou denken. „Wij nemen de klant het hele proces uit handen”, geeft Tjark aan. Windmolens hebben al langere tijd zijn interesse, waarbij vooral de zelfvoorzienendheid een rol speelt. „De ontwikkelingen rondom duurzaamheid gaan snel en ook agrariërs moeten zoveel mogelijk in hun eigen stroombehoefte gaan voorzien. ’s Winters kan dat het beste met windmolens, omdat er dan meer wind staat. Met weining zonuren zijn molens dan efficiënter. ‘s Zomers kunnen zonnepanelen het tekort aan windenergie eventueel opvangen.”

Kwaliteit

Hulst Innovatie werkt onder de naam Windmolens op Maat, samen met de Deense leverancier Solid Wind Power en het Duitse Braun Antaris. Kwaliteit staat voorop. „We leveren de beste molens met een hoge opbrengst en een betrouwbaarheid van meer dan 99 procent.” Windmolens op Maat verzorgt het hele proces van verkoop, vergunningen en het plaatsen. „Alleen voor de vergunningaanvragen heb ik al twee mensen aan het werk. De daadwerkelijke opbouw duurt zo’n vier weken, dat heeft vooral met het uitharden van de fundering te maken.”

‘Elke windmolen kan een kleine productielocatie van stroom worden’

De molens die Windmolens op Maat plaatst zijn niet voor elke boer geschikt. „Klopt, je moet ongeveer 60.000 kilowattuur per jaar gebruiken, dan zijn deze molens ten opzichte van de geldende stroomtarieven het meest efficiënt. Met deze oplossing heb je een windmolen in acht à negen jaar terugverdiend.”

Keuze

Windmolens op Maat zoekt klanten die geen stroom aan het net terug willen leveren, omdat dit tot nu toe te weinig oplevert. „Dat heeft met de kostprijs van groene stroom te maken, die nu nog hoger is dan grijze stroom. Wanneer wij, de burger, bereid zijn, om iets meer voor groene stroom te betalen, wordt plaatsing van deze molens bij veel meer agrariërs en ook het bedrijfsleven interessant. De vraag is of we die keuze durven te maken.” Sterker nog, Tjark is er van overtuigd dat deze windmolens kunnen helpen de toenemende congestie op het hoofdstroomnet te beperken. „Elke windmolen kan een kleine productielocatie van stroom worden. Voor de boer, maar ook voor omliggende dorpen. Daarmee ontlast je het hoofdstroomnet, maar tot nu toe is er nog geen belangstelling getoond voor deze oplossing.” Desondanks bevinden we ons op een kantelpunt. De prijs van grijze stroom stijgt en van groen blijft redelijk op niveau. „Daardoor wordt investeren in een windmolen alleen maar aantrekkelijker.” Dat merken ze nu al bij Windmolens op Maat, waar de aanvraag voor 50 windmolens in de pijplijn zitten.”

www.windmolensopmaat.nl

(Visited 73 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten