In samenwerking met Frisia Zout 13:46 Techniek / Maak- en procesindustrie

Kansen om te groeien bij Frisia Zout

Frisia Zout is de modernste zoutfabriek van Europa. De processen zijn dynamisch, de werkzaamheden divers. Medewerkers werken er in ploegendienst als operator of heftruckchauffeur, in dagdienst bij de technische dienst of op kantoor. Iedereen krijgt er de mogelijkheid om zijn kennis en vakmanschap te vergroten. Opleidingsfunctionaris Reina Wieling: „Als je wilt groeien, geven wij je die kans.”

De Waddenzee oogt rustig op een van de eerste winterse dagen van dit seizoen. Maar aan de andere kant van de zeedijk, in de gebouwen van Frisia Zout in Harlingen, draait alles op volle toeren. Zout van 150 miljoen jaar oud wordt ongeveer 3 kilometer verderop uit de aarde gewonnen, op een diepte van zo’n 3 kilometer, en in de gebouwen van Frisia verwerkt tot zout voor onder andere de voedingsindustrie en chemische industrie. Een groeiende tak is waterontharding. Hiervoor worden speciale zoutblokken geproduceerd. Een relatief klein deel van de liefst 1,2 miljoen ton zout dat jaarlijks de Harlinger fabriek verlaat, wordt gebruikt als strooizout. Wel alleen in geval van nood; het zout is eigenlijk te hoogwaardig hiervoor.


Interessant proces
Zo hoogwaardig als het eindproduct is, zo duurzaam is Frisia Zout als bedrijf. In het saline gebouw wordt in grote ketels het zout ingedampt. Dit wordt gedaan met restwarmte van de Reststoffen Energie Centrale van Omrin, die vlakbij gevestigd is. Bij Frisia Zout werken ongeveer 135 medewerkers, waarvan Jeremy Ertem er één is. Hij komt uit de small business en retail management, maar haalde daar weinig voldoening uit. „Ik heb lang nagedacht over wat ik wilde in mijn werk. De techniek sprak me aan. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Frisia, op de afdeling likstenen & tabletten (LT). Daarna groeide ik door tot machineoperator.”


Dat vond hij leuk, maar zijn enthousiasme werd pas écht groot toen hij eens meedraaide in de saline. „De complexiteit van het proces”, noemt hij als grote aantrekkingskracht. „Ik houd wel van uitdaging.” De juiste papieren had hij echter nog niet op zak. Binnen Frisia Zout is dat geen probleem, vertelt opleidingsfunctionaris Reina Wieling. „Wanneer mensen hier komen werken, krijgen ze instructies en toolboxen. Deze gaan we in de toekomst als e-learning aanbieden.Ook op andere manieren willen we gebruikmaken van het ‘moderne leren’. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met een 3D-scan, waardoor je in de toekomst virtueel door de installatiedelen kunt lopen. Zoals in Google Streetview.”
Alle medewerkers worden dus goed ingewerkt. Zij die willen kunnen daarna ook verder leren en zo doorgroeien. Zoals Jeremy dus, die via Technicom een 2-jarige mbo-3 opleiding tot procesoperator volgt. Grotendeels online, maar wel 12 uur in de week naast zijn fulltime baan bij Frisia Zout, waarbij hij ploegendiensten draait. „Je moet wel echt gemotiveerd zijn, en dat ben ik.”

Kneepjes van het vak
De opleiding Procesoperator is algemeen en met het diploma op zak kun je in allerlei fabrieken terecht. De functie van procesoperator vervullen bij Frisia Zout is echter een vak apart. Daarom krijgt Jeremy ook een interne opleiding om heel procesgericht de kneepjes van het vak te leren. Daarbij wordt hij begeleid – nu nog door de productieleider, straks door Reina. „Als procesoperator houd je je bezig met het winnen van zout onder de Waddenzee, tot aan bijvoorbeeld het reinigen en indampen van pekel. Je hebt te maken met chemische processen. Dat vind ik erg interessant.” De interne opleiding duurt ongeveer een jaar. „Als ik de opleiding heb gehaald, kan ik eerste operator worden. Die kans krijg ik nu al.”


Ook voor ander werk bij Frisia kunnen medewerkers een interne opleiding volgen. Zoals voor de Technische Dienst en voor het laboratorium waar kwaliteitsonderzoeken plaatsvinden. Reina, die zelf ongeveer 20 jaar geleden bij Frisia Zout begon als operator en via allerlei andere interne functies is doorgegroeid naar opleidingsfunctionaris, juicht bijscholing van harte toe. „Wij zijn erg blij met onze medewerkers en willen ook graag dat zij met plezier hun werk blijven doen. Door ze iets extra’s te bieden, zoals de mogelijkheid om opleidingen te volgen en zo door te groeien binnen het bedrijf, blijft werken bij Frisia Zout voor iedereen interessant.”

Helpen omscholen
Voor Frisia Zout is het opleiden van medewerkers ook om een andere reden waardevol geworden. Reina: „De tijd dat mensen tientallen jaren bij dezelfde baas blijven, is voorbij. Het verloop is nu groter en daarmee gaat ook kennis het bedrijf uit. Dat maakt opleidingen belangrijker. Aan de andere kant zie je ook vaker mensen zoals Jeremy, die ergens voor zijn opgeleid maar uiteindelijk toch de techniek in willen. Die zijn bij ons van harte welkom. We hebben altijd behoefte aan nieuwe medewerkers. Het maakt niet uit, al kom je uit een compleet andere branche. We denken graag mee over hoe we iemand kunnen helpen groeien. Als je wilt groeien, geven wij je die kans.”
Jeremy is blij met de kans die hij krijgt. Hij vindt het werk dat hij onder begeleiding van de productieleiding doet nu al leuk. „Je hebt heel veel afwisseling. Het ene moment doe je in het tankenpark iets wat je nog nooit hebt gedaan, dan word je opgeroepen om een storing op te lossen en het volgende moment ben je bezig bij de zoutwinningsput. Soms met mooi weer zoals nu, andere keren wanneer het stormt en regent. Het is heel dynamisch. Het stukje vrijheid dat je hier hebt, vind ik ook prettig.”
Minstens zo belangrijk: de sfeer binnen Frisia Zout bevalt Jeremy goed. Hij vindt het „een open bedrijf met oog voor de medewerkers”. Reina heeft dit ook altijd de charme van Frisia gevonden. „Het gaat hier niet puur om productie draaien, er is ook aandacht en belangstelling voor de mensen áchter de productie. Het is een mooi bedrijf.”

frisiazoutharlingen.nl

(Visited 125 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten