In samenwerking met Noorderpoort 11:39 Onderwijs

Lasscholen voorzien in behoefte bedrijfsleven

De vraag in de markt vertalen naar een passend maatwerkaanbod. Dat is wat Noorderpoort doet, zeker ook op het gebied van lasopleidingen. Zowel intern als op locatie worden lascursussen aangeboden. Steeds meer bedrijven beginnen die mogelijkheden voor hun medewerkers te ontdekken. „Je stopt niet met leren op je twintigste”, zegt Arne Beukema, relatiemanager Leven Lang Ontwikkelen op Noorderpoort.

Relatiemanager techniek Andrea Maring voegt daar aan toe:„ Gezien de ontwikkelingen in de markt is de zoektocht naar talent losgebarsten. Onze lascursussen bieden bij uitstek de mogelijkheid om op je eigen niveau in te stappen.”


Behoefte
Van oudsher biedt Noorderpoort lasonderwijs binnen het reguliere traject. De eerste lasschool ontstond 12 jaar geleden aan de Muntinglaan in Groningen. „De docent merkte destijds dat er meer behoefte was aan lascursussen, zowel bij studenten als bij werkgevers in de stad en regio”, geeft Beukema aan. „Dat was het begin van de avondschool, aanvankelijk alleen op woensdag, maar sinds corona ook op donderdag.”
Maring:„ En sinds een jaar bieden we ook avond lasonderwijs aan in Stadskanaal en Delfzijl, ook weer een gevolg van vragen uit de markt. De lascabines staan er voor het reguliere onderwijs, het is mooi dat deze nu ook gebruikt kunnen worden tijdens de avondcursussen. Zodoende hebben we momenteel een regionale dekking in het aanbod van lascursussen.”


Perspectief
De diversiteit aan cursusdeelnemers is groot, zowel werkenden, als schoolverlaters en zij-instromers nemen deel. Maring:„ Je kunt branchediploma NIL niveau 1 tot niveau 4 behalen. Daarmee bieden de cursussen ook perspectief om door te groeien. Elke cursus duurt 20 weken en wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen.”
„We krijgen ook cursisten die al lassen, maar nog geen diploma hebben”, geeft Beukema aan. „Via een proeflas bepalen we op welk niveau iemand kan instromen. Soms worden we positief verrast, maar andersom komt ook voor. Dan moet iemand de skills aangeleerd krijgen waardoor hij of zij goed en veilig kan lassen. Onze docenten vinden het prachtig om met mensen uit het werkveld samen te werken.”


Samenwerken
Noorderpoort werkt binnen de sectie techniek steeds meer samen met de MBO’s Alfa-college en Drenthe College, ook wel DNA genoemd (Drenthe College, Noorderpoort, Alfa-college). „Voor een bedrijf mag het niet uitmaken bij welke DNA partner de medewerkers de lascursus volgen. Als de mogelijkheid er maar is. Op het gebied van techniek opleidingen trekken we daarin samen op, ook met het oog op ontwikkeling en innovatie. We moeten bijblijven, zeker als opleiders. Naast vakopleider voor jongeren zijn we er ook voor om- en bijscholers en mensen die zich beter in hun vak willen ontwikkelen.”


Pittig
Dat kan docent Rob van Noordt beamen. Hij begeleidt op donderdagavond een groep van 10 cursisten. Zijn collega Klaas Heres verzorgt de cursus op woensdag, terwijl Alex Rahawarin in Delfzijl en Gerrit Bakkker in Stadskanaal actief zijn. De avond begint om 6 uur en eindigt om 9 uur, „en dat is best pittig na een hele dag werken”, maakt Rob duidelijk. „Meestal help ik de groep even op gang en dan gaan ze zelf aan de slag. De deelnemers zijn van verschillend niveau, maar dat is geen probleem. Sterker nog, ze leren ook nog van elkaar.”


Naast de avondschool geeft Rob overdag les aan studenten constructiebankwerken, waar het lassen een onderdeel van is. „Wat het grootste verschil is? De cursisten zijn hier om hun niveau te verhogen, die hoef je niet te motiveren. De studenten kiezen voor constructiebankwerken, waar het lassen bij inzit. Sommige jongeren vinden dat minder leuk, waar anderen juist vinden dat ze te weinig lasuren krijgen.”


Theorie
Naast de praktijk moeten de cursisten ook een theorie-examen afleggen. Rob:„ Ze nemen hun theorieboek mee naar huis en moeten er voor zorgen dat ze de stof onder de knie krijgen. Bij vragen kunnen ze natuurlijk altijd bij mij komen en als er een hoofdstuk echt moeilijk is, dan leg ik dat op de avond uit. Ja, al met al is het voor de cursist best een intensief traject.”

Zij-instromer
Bij de groep die we op deze bewuste donderdagavond treffen zit één zij-instromer, namelijk Miente Visser. Hij was in een ‘vorig leven’ kok, maar heeft nog geen dag spijt van zijn overstap. „Ik ben hier ook aan het bakken en braden, maar dan op een andere manier”, zegt hij met een glimlach. Miente werkt inmiddels tot volle tevredenheid bij Score in Tolbert.


Rob geniet intussen. „Ik vind het prachtig om over dit mooie vak te mogen vertellen en mensen op weg te helpen. Het doorgeven van kennis en uitleggen hoe de verschillende manieren van lassen werken is en blijft interessant. En ik zeg ook altijd hoever je met lassen kunt komen. De metaaltechniek is zo breed, dat weten veel mensen niet. Je kunt echt alle kanten op en een goede boterham verdienen.”
Meer weten over de lascursussen van Noorderpoort? Bekijk de informatie op

noorderpoort.nl

(Visited 155 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten