In samenwerking met admin 13:59 Maritiem

Leren en werken in de wereld van varen, water en techniek

We vervoeren grondstoffen, materialen, producten en mensen. Daar zijn mensen voor nodig. Om schepen en jachten te ontwerpen, bouwen en onderhouden. Te laden en te varen. Onderzoek doen op zee, de baas zijn in de machinekamer. Passie voor techniek en hart voor water en avontuur. Iets voor jou?

Lasser of scheepsbouwer worden, matroos, machinist of stuurman, specialist in maritiem recht en oceaantechnologie? Aan de slag in de binnenvaart, visserij of de zeevaart? Op een werf werken aan oogstrelende jachten, leren varen op container- of cruiseschepen? Waterstofinstallaties bedenken en bouwen? Bouwen aan megajachten of liever het onderhoud doen in de werkplaats van een jachthaven? Verantwoordelijk zijn voor lading en bemanning? Het water biedt kansen. Voor liefhebbers van varen, voor avonturiers met een doel, voor gedreven techneuten en geboren dienstverleners. Zie jij ook toekomst op of bij het water?

Mooi, want er is werk genoeg om heel lang van te genieten! Ontdek de vele mogelijkheden! Het noorden heeft veel maritieme opleidingen die alles te maken hebben met het werken op en aan het water, met varen en techniek. Op alle niveaus: vmbo- opleidingen vind je bij Maritieme Academie Harlingen, mbo op Firda en hbo- opleidingen op NHL Stenden. Vaak dicht bij huis: je kunt studeren in Harlingen, Leeuwaren, Sneek, Delfzijl, op Terschelling en op Urk. En in Makkum heeft superjachtbouwer Feadship De Vries een eigen BedrijfsopleidingsCentrum, waar je ambachten voor de jachtbouw kunt leren in de praktijk.

Transport over water groeit, kennis om duurzame jachten en schepen te bouwen wordt belangrijker, net als het ontdekken van schone technologie om te varen. Schepen worden belangrijker in voedselvoorziening en bij het opwekken van energie. Meer onderzoek is nodig naar de toenemende rol van technologie op zee en bij het varen. De veiligheid op zee en rivieren wordt steeds belangrijker. Waar water is, zijn mensen nodig. Leren varen of aan de slag bij een van de vele bedrijven aan de wal die verbonden zijn met het water: in de maritieme sector is altijd veel werk. Werk voor doeners en dienstverleners. Praktische mensen die niet benauwd voor iets nieuws, die handen uit de mouwen willen steken en problemen en vraagstukken willen oplossen. Vakmensen die hun kennis willen delen en nieuwsgierig zijn naar innovatieve technologie.

Lokaal of internationaal
Ambachtelijk vakmanschap kan vandaag de dag niet zonder de nieuwste technieken, technologie en inzicht. Veel opleidingen zijn vaak praktisch van aard, want werken op, aan en in het water is meer dan werken met je hoofd.

Het gaat om praktische vaardigheden en leren samenwerken. Maritieme opleidingen zijn er voor iedereen die iets wil bereiken in de binnenvaart, havenlogistiek, de internationale zeevaart, de wereldwijde baggersector, maritieme techniek, scheeps- en jachtbouw, visserij of maritieme technieken zoals ocean technology. Van lokaal aan de slag tot internationaal, je kunt het leren om de hoek. Ook in de wereld van water, scheepvaart en in het transport over water worden digitalisering en robotisering steeds belangrijker. Data, sensoren, gegevensverzameling en gegevensverwerking helpen om betere jachten en schepen te ontwerpen en te bouwen. Om minder brandstof te verbruiken, om efficienter te kunnen varen. Voortdurende vernieuwing is belangrijk in de maritieme sector. En dus voor iedere maritieme opleiding. Zo zijn simulatoren om te leren varen de gewoonste zaak van de wereld, maar ze worden steeds levensechter. Weersomstandigheden, havens, ondieptes, gegevensuitwisseling met andere schepen of met de machine en controlekamer: in de simulator kun je alles oefenen voor je aan boord stapt. Innovatie betekent ook waterstoftechnologie aan boord, augmented reality voor lassers en constructeurs, 3- D ontwerp en kunstmatige intelligentie bij ontwerp en engineering, virtual reality bij veiliger varen of de inzet van serious gaming voor verhoging van de stabiliteit van schepen. De maritieme wereld staat bol van de vernieuwing.

Vroeg beginnen
Sommige maritieme opleidingen zoals het vmbo in Harlingen beginnen al na de basisschool. Daarom is het mooi dat daar niet alleen naar school gaat, maar onder hetzelfde dak woont met andere leerlingen. Zoeken naar kamers is overbodig en je leert wat aan boord zo gewoon is: jezelf redden, samenwerken, ervaringen delen en thuis zijn in de wereld waar je werkt. De maritieme sector is een wereld vol perspectief en kansen. Op een goede baan en doorgroeimogelijkheden, op prachtige vriendschappen voor het leven. Maritieme bedrijven in alle soorten en maten hebben een grote vraag naar goed opgeleide vakmensen. Ben jij daar een van? Kijk voor meer informatie op de websites van de opleidingen in het noorden!

(Visited 24 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten