In Harlingen wordt al 207 jaar maritiem onderwijs gegeven. Tegenwoordig vind je op de Maritieme Academie in Harlingen binnenvaart- en zeevaartonderwijs voor vmbo-leerlingen, mbo-studenten en volwassenen. Studenten Kaya (18) en Stijn (18) volgen momenteel een opleiding richting zeevaart aan het Nova College Scheepvaart in Harlingen. Zij vertellen in dit artikel over hun ervaringen en ideeën voor de toekomst.
Hoewel beide studenten niet hetzelfde startpunt hadden, Stijn zat op school in IJmuiden en Kaya in Harlingen, hebben ze wel beide een ingang gevonden via het maritieme vmbo. Kaya: “In groep 8 van de basisschool ging ik met mijn ouders naar een ontdekmiddag van de Maritieme Academie. We gingen varen op een echt schip, dat vond ik meteen heel leuk en wist ik dat ik voor vmbo Maritiem & Techniek ging kiezen. Ik wilde van jongs af aan al varen, het leek me heel mooi om kapitein te worden op een cruiseschip of te varen op een superjacht. Stijn: “Aan de vmbo-opleiding bij Maritiem College IJmuiden hield ik een goed gevoel over. Ik kreeg steeds meer interesse in zeevaart en besloot in Harlingen mijn mbo-vervolgopleiding te doen.” Een maritieme vmbo als vooropleiding is geen vereiste, je kunt je met ieder vmbo-diploma aanmelden, maar handig is het wel. “Maritiem vmbo en mbo sluiten goed op elkaar aan, je kunt dus gemakkelijk doorstromen.”
Tijdens de lessen worden de studenten voorbereid op hun stage, die in het derde en vierde jaar van de opleiding wordt gedaan. Kaya: “We varen een aantal keer op zee en oefenen in het simulatorcentrum. We werken aan de motoren in het motorenlokaal en oefenen bijvoorbeeld met het aanleggen van leidingen en separatoren. In het derde jaar van de opleiding ga ik 6 maanden stagelopen op een zeeschip en het liefst in het vierde jaar ook. Dan kan ik alles wat ik geleerd hebben over het nautische werkschip in de praktijk brengen.” Stijn weet dat hij graag op een cruiseschip wil stagelopen, maar is voornamelijk nog bezig met de theorie en wil dat eerst onder de knie te krijgen: “Hoe ga je om met verkeer op zee, wat is veilig varen en hoe kun je je gedrag op zee aanpassen zodat het werkbaar is voor iedereen, Dat zijn onderwerpen die ik belangrijk en interessant vind.”
Stijn heeft al op een schip gewerkt: “Tijdens het vmbo heb ik leren varen op opleidingsschip Prinses Máxima. Na mijn diploma kon ik als matroos zes weken vakantiewerk doen op een cementtanker. Dat kan omdat je in het vmbo een vaarbevoegdheid matroos haalt. Eenmaal aan boord gingen de basishandelingen als vanzelf, je hebt het tijdens de opleiding al geoefend.” De studenten hebben nog een aantal tips voor de bedrijven die een stageplaats aanbieden. Kaya: “Goede communicatie is heel belangrijk. Studenten willen graag vooraf weten wat ze moeten doen en waar ze aan toe zijn.” “Ook is het handig dat je al wat informatie krijgt voordat je aan boord stapt”, vult Stijn aan. “En laat de leerlingen zelfstandig, maar wel onder begeleiding praktijkervaring opdoen, daar leren we het meest van.”
Wat de toekomst brengt weet niemand, maar Kaya en Stijn hebben al wel een idee wat ze na de opleiding gaan doen. “Ik denk een avontuurlijke en afwisselende baan in de zeevaart en veel zeemijlen maken”, vertelt Kaya serieus. Maar dan komt toch die toekomstdroom weer in hem op: “Ik wil eigenlijk het liefst kapitein worden op een cruiseschip of superjacht. Zo’n grote van 150 meter met vijf verdiepingen en een supercell glijbaan. Maar dan moet ik eerst nog drie jaar naar het hbo en ik weet niet of ik daar zin in heb”, grapt hij. Stijn heeft een ander idee, hij wil loods worden. “Voor Registerloods moet ik als mbo Maritiem Officier eerst door een selectie heen, een hbo-bachelor diploma halen en dan via het Loodswezen een hbo-opleiding Master in Maritime Piloting doen. Ik ben dus voorlopig nog niet uitgestudeerd. Maar dat is het me helemaal waard!”
Zit je in groep 7/8 van de basisschool?
In klas 1 of 2 van het voortgezet onderwijs?
Of ben jij 15 jaar of ouder en geïnteresseerd in varen, schepen en techniek?
Kom dan naar de open dag van de opleiding Maritiem & Techniek!
Open Dag
25 januari 2025 10.00 – 15.00 uur