In samenwerking met Sabiad 11:21 Zorg, Life Sciences & Health

Medische ontwikkeling die veel leed kan voorkomen

Sabiad uit Heerenveen werkt aan medische ontwikkeling die veel leed kan voorkomen. ‘We verwachten over zes maanden op mensen te kunnen testen’. Het medische bedrijf Sabiad uit Heerenveen is bezig met een medische innovatie die zowel op maatschappelijk als persoonlijk gebied veel leed en kosten kan besparen. „We weten uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om snel een juiste diagnose te kunnen stellen”, vertelt medeoprichter en eigenaar Saskia van den Dool.

Van den Dool (55) heeft 30 jaar ervaring binnen de medische industrie en heeft bij verschillende internationale bedrijven leidinggevende functies vervuld. Samen met haar partner Ton van den Hoven heeft ze het bedrijf Sabiad opgericht. Het bedrijf uit Heerenveen werkt aan het antilichaam 1D9. Dit antilichaam, uitgevonden door professor Jan Maarten van Dijl, is in staat om een bedreigende infectie met Staphylococcus aureus zichtbaar te maken. En dat is baanbrekend. Deze bacterie kan veel leed veroorzaken, met name bij heup- en knie-implantaten.


Lastig te behandelen
De symptomen van een bacteriële infectie zijn nagenoeg gelijk aan de symptomen van het natuurlijkafweersysteem. En daar ligt het probleem. „In beide gevallen wordt de huid rood of de knie wordt dik en branderig. Infectie en ontsteking zijn lastig te onderscheiden en daardoor wordt infectie soms te laat vastgesteld en dus de behandeling niet tijdig gestart”, aldus Van den Dool. Doordat het antilichaam de bacterie kan detecteren wordt het makkelijker om de infectie te onderscheiden van het natuurlijkafweersysteem van ons lichaam. Iets dat tot op heden nog niet via beeldvorming mogelijk was.

In Nederland worden jaarlijks ruim 80.000 protheses voor een knie of heup geplaatst en bij bijna 2 procent van deze operaties komt het voor dat er een infectie ontstaat. „De bacterie is lastig te behandelen. En wanneer je te laat bent met het detecteren van de infectie kan dat verregaande gevolgen hebben”, vertelt Van den Dool. „Bij patiënten moet in het ergste geval het implantaat vervangen worden. Het been moet vervolgens soms zonder knie- of heupgewricht drie maanden behandeld worden met antibiotica om het schoon te krijgen. Die mensen liggen soms wel vier tot zes weken in het ziekenhuis en de ziekenhuiskosten kunnen oplopen tot 45.000 euro. Bovendien levert het sociale schade op bij de patiënten.”


Oog van de naald
Een deel van de motivatie van Saskia en Ton om Sabiad te beginnen komt vanuit een heftige persoonlijke ervaring. Ton heeft namelijk zelf te kampen gehad met een bacteriële infectie. „Hij is toen door het oog van de naald gekropen, dat was echt een strijd op leven en dood. Het was een kleine verwonding die is uitgegroeid tot een bijna-doodervaring door een bacteriële infectie. Het resulteerde in twee weken op de intensive care, twaalf weken in het ziekenhuis en een revalidatie van een jaar. Dat is heel ingrijpend geweest op ons leven, en heeft de manier waarop we hiernaar kijken veranderd. We weten nu hoe belangrijk het is om snel een juiste diagnose te kunnen stellen.”

Van den Dool verwacht dat er in de toekomst alleen maar meer gevallen van de bacteriële infectie zullen voorkomen: „Het probleem groeit. We worden steeds ouder en ook obesitas speelt een rol. We zien ook steeds meer jonge mensen met implantaten en die implantaten gaan niet voor eeuwig mee. Het antilichaam bindt zich aan de infectie zodat we het kunnen detecteren, maar het doel is om in de komende jaren met hetzelfde antilichaam de infectie ook te kunnen behandelen. We verwachten dat we de eerste klinische testen op mensen binnen nu en 6 maanden kunnen uitvoeren.”


Financiële hulp
Sabiad werkt nauw samen met het UMCG tijdens het ontwikkelen van het antilichaam. „Het UMCG voert alle klinische studies uit, die worden gedaan met professor Paul Jutte. Hij is weer onderdeel van het Ninja-infectienetwerk waarbij Noord-Nederlandse ziekenhuizen zijn aangesloten.” De technische ontwikkeling van een antilichaam kost heel veel geld. Denk aan 2 tot 3 miljoen. Sabiad krijgt hierbij financiële ondersteuning van verschillende subsidies en regionale investeerders. Daarnaast heeft Sabiad ook een lening afgesloten bij de overheid.

„Er gebeuren zoveel mooie dingen rondom onderzoek in de ziekenhuizen. Maar daarvan wordt een ontzettend klein gedeelte beschikbaar gesteld voor patiënten en dat is ontzettend jammer. Ik denk dat wij echt kunnen bijdragen aan innovaties die gezondheidzorg voor de patiënten beter maken”, besluit Van den Dool.

sabiad.eu

(Visited 300 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten