In samenwerking met 2BE Lighted Lightworks 13:07 Bouw, Business to Business, Energietransitie, Innovatie / Onderzoek

Meer sfeer en beleving met goed licht

Verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer en beleving in een ruimte. En dat is waar 2BE Lighted Lightworks in Groningen in gespecialiseerd is. „Het belang van goed licht wordt nog wel eens onderschat”, zegt eigenaar Cor van Beelen. „Helaas is licht vaak een sluitpost op de begroting, terwijl het juist een belangrijke bijdrage levert aan de manier waarop we wonen, werken en de ruimte waarin we ons bevinden beleven.”

Een mooi compliment kreeg Van Beelen onlangs bij een particulier. „Hij had mij gevraagd om een lichtplan te maken voor de huiskamer. Nadat ik een en ander op papier had gezet en tot uitvoering mocht overgaan, zei hij na afloop:’ Het is voor het eerst gezellig in de huiskamer’. Dat zegt wel iets.”

Met minder licht meer zien

2BE Lighted Lightworks is zowel in de particuliere – als de zakelijke markt actief. Zo speelt licht in elke onderneming een belangrijke rol. Van Beelen: „Op veel plaatsen waar ik kom kan de klant met veel minder lichtpunten hetzelfde, of zelfs een beter resultaat behalen. Er zijn bijvoorbeeld veel winkels waar je van buitenaf amper kunt zien dat ze geopend zijn. Dan jeuken mijn handen. Wanneer je rekening houdt met de architectuur en de functie van de ruimte, dan kun je met weinig licht prachtige accenten zetten en zorgen dat je gezien wordt.”

„Uiteraard is het ook voor werknemers van belang om goed licht te hebben.” Volgens Van Beelen schort het daar nog wel eens aan. „Ik doel daarbij op de keuze voor de lichtkleur of de intensiteit. Ik kom nog te vaak op plekken waar licht flikkert. Dat zie je vaak niet, maar het is er wel en daar kunnen mensen ziek van worden. Dit probleem heeft meestal te maken met de aansturing van de elektronica. Zeker met de opkomst van LED verlichting is het verstandig om daar op te letten.”

‘Dankzij sensorentechniek staat het licht nooit overbodig aan’

Besparingen

In deze tijd van stijgende energieprijzen merkt Van Beelen dat de belangstelling voor licht dat minder stroom verbruikt sterk toeneemt. „Er is veel mogelijk”, legt hij uit. „Met goede LED-verlichting zijn significante besparingen te realiseren. Dat verdien je echt in een paar jaar terug. Ik durf zelfs te stellen dat besparingen tot 66 procent mogelijk zijn”.

In 2023 moeten bedrijven een plan hebben waarin staat hoe ze op het gebruik van energie voor licht en verwarming gaan besparen. Van Beelen zit nu al met diverse ondernemers om tafel om dit te bespreken. „De beste besparing is natuurlijk het licht uit te doen, maar dat werkt niet overal. Maar dankzij bijvoorbeeld sensorentechniek staat het licht nooit overbodig aan.”

Subtiel verlichten

Naast ondernemers en particulieren wordt 2BE Lighted Lightworks ook voor grote projecten gevraagd, zoals bijvoorbeeld het verlichten van de watertoren in Groningen. Deze watertoren wordt omgebouwd tot hotel en om het gebouw fraai te verlichten werd 2BE Lighted Lightworks ingeschakeld. „Dat begint met een plattegrond en de wensen van de eigenaar”, legt Van Beelen uit. „Het gebouw is 56 meter hoog en moet op een subtiele manier verlicht worden, waarbij de lichtvervuiling tot een minimum wordt beperkt. Daarbij maken we gebruik van speciale lenstechnieken, die alleen bepaalde vlakken verlichten. En de onderste 5 à 6 meter worden niet verlicht, om de eventueel ervaren overlast voor omwonenden weg te nemen.”

Van Beelen maakte bij de uitwerking van het plan, zowel binnen als buiten, gebruik van catalogi van Europese kwaliteitsmerken. „Dit zijn boeken van topniveau Europese merken, waar ik graag mee werk. Deze lampen vind je niet op internet. Bij dit project is elke lamp mijn gereedschap om de toren zo sfeervol mogelijk te verlichten. Het moet bovendien esthetisch verantwoord zijn, weerproof en hufterproof. We kijken daarbij naar alle mogelijke lichttechnieken die voorhanden zijn.”

Groter verhaal

Ook de computer speelt daarin een belangrijke rol. „Daarop kunnen we via een lichtberekeningsprogramma zien wat het effect van de plannen is. Kortom, het verlichten van een gebouw, of in dit geval de watertoren, lijkt eenvoudig, maar er zit altijd een groter verhaal achter.”

Geen project is wat dat betreft hetzelfde, de werkwijze wel. Na de intake (vrijblijvend) volgt het lichtadvies, het verlichtingsplan, het definitieve ontwerp en uiteindelijk de leveringsfase. „Of het nu gaat om een particuliere – of zakelijke opdracht, of voor de overheid, steeds is de opdracht weer anders. Dat maakt dit werk leuk om te doen”, besluit Van Beelen. „Licht maakt mensen blij en ik laat graag zien wat licht met je kan doen. Mijn verwachting is dat steeds meer opdrachtgevers overgaan op LED en daarmee is tegenwoordig veel meer mogelijk dan men denkt. 2BE Lighted Lightworks vertelt graag over de mogelijkheden.”

www.2belighted.nl

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten