In samenwerking met Van Braak accountants 14:57 Business to Business

Ondernemers positief over regeerakkoord op hoofdlijnen

Als accountant komt Hennie van Braak van het gelijknamige accountantskantoor bij veel ondernemers over de vloer. Uiteraard komen daar allerlei onderwerpen aan de orde die het bedrijf betreffen, maar ook algemene zaken en ontwikkelingen worden besproken. Zoals het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe Kabinet. “Wat mij opvalt is dat bijna alle ondernemers daar positief over zijn”, zegt Hennie van Braak. “De vier partijen spreken de taal die op doorpakken lijkt, dat spreekt ondernemers aan.”

Doorpakken, dat is wat Hennie van Braak ook in de afgelopen 45 jaar heeft gedaan en zal blijven doen. Daarbij komt dat het doorpakken van Hennie van Braak in het DNA van Van Braak Accountants is terechtgekomen, een eigenschap die prima van pas komt, juist ook naar de toekomst. „Van Braak kun je bestempelen als familiebedrijf.

We zijn dus ook zelf bezig met bedrijfsopvolging en alles wat daarbij komt kijken. Wij geven veel advies over bedrijfsopvolging en kijken dan vooral naar de financiële en fiscale zaken. Maar, en dat heb ik nu natuurlijk voor het eerst meegemaakt, is dat je naast de financiële en fiscale zaken ook aandacht moet hebben voor de emotionele kant van de zaak. Ik ervaar het echt als een afgesloten hoofdstuk, je bent niet meer de eigenaar en draagt je levenswerk over. Dat heeft me meer geraakt dan ik op voorhand had verwacht en dat is meteen een goede leerschool richting toekomst. Het is altijd van belang om rekening te houden met de emotionele kant van de zaak.”


‘De bedrijfsopvolgingsregeling gaat strenger worden en ook minder aantrekkelijk’


Overdracht
Uiteraard moeten zaken ook goed geregeld worden, iets wat volgens Van Braak ondernemers niet altijd voor elkaar hebben. “De bedrijfsopvolgingsregeling gaat strenger worden en ook minder aantrekkelijk. We zien nu al dat veel ondernemers nog dit jaar hun zaak aan hun kind of kinderen willen overdragen. Wij blijven het belang van een zorgvuldige overdracht onderstrepen. Wanneer je bijvoorbeeld de zaak overdraagt en die gaat vervolgens binnen vijf jaar failliet, dan moet je alsnog schenkbelasting betalen.”


“Daarnaast adviseren wij ondernemers altijd om hun testament en levenstestament goed op orde te hebben. Wie mag namens jou over belangrijke zaken beslissen wanneer je dat zelf niet kunt. In de waan van alledag ben je meestal niet met dit soort vragen bezig, maar wij lopen er regelmatig tegenaan. Wanneer het vermogen van een BV bijvoorbeeld niet bestemd is voor het bedrijf, dan betaal je 33 procent inkomstenbelasting en 20 procent erfbelasting. Dan heb je het dus over ruim 50 procent en dat kan voor een behoorlijke dreun in de financiële huishouding zorgen. Zorg er daarom voor dat je de belastingheffing zo ver mogelijk vooruit schuift en minder financiële middelen voorhanden hebt, dan hoef je ook minder belasting te betalen. Dit moet je regelen in een zogenoemde huwelijkse voorwaarden paragraaf. Bij een overlijden van de ondernemer betaal je veel belasting, maar als de aandelen van die BV aan de vrouw van die ondernemer zijn overgedragen, dan betaal je geen inkomstenbelasting, dat stel je dan uit tot de vrouw komt te overlijden.”


Zorgwekkend
Het aantal faillissementen is het eerste kwartaal van 2024 met maar liefst 44 procent toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. “Zorgwekkend”, noemt Van Braak de cijfers. Of de betaling van de NOW-gelden daarmee te maken heeft, durft hij niet te zeggen. “Feit is wel dat er nog 10 miljard euro aan NOW-gelden terugbetaald moet worden en dat is heel veel. Het kan niet anders dan dat dit zo links en rechts wordt afgeboekt en/of kwijt gescholden. Dat is niet eerlijk tegenover bedrijven die wel netjes hebben betaald, maar als je niet kunt betalen, dan houdt het op een gegeven moment ook op. Het kan ook nog tot meer faillissementen gaan leiden.”


En dat terwijl het ondernemersklimaat in Nederland op dit moment toch al niet al te positief is. “Ondernemend Nederland heeft vooral last van een trage besluitvorming. Neem de opkoopregeling van varkens, dat duurt zo verschrikkelijk lang en is zo stroperig. Dat kan en moet veel sneller, want ondernemers blijven daardoor veel te lang in onzekerheid.” Wat dat betreft snapt Van Braak het positieve sentiment ten aanzien van het nieuwe Kabinet.

www.vanbraakaccountants.nl

(Visited 96 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten