Marieke Klement en Willem-Jan Bakker bij Bakkerij Fleddérus in Hooghalen, waar magnesiumzout al wordt gebruikt als ingrediënt om gezonde
cheesecake te maken.
Het begon vier jaar geleden met experimenteren in een broodbakmachine. En nu kunnen we brood bakken en verrijken met magnesium, net als kaas, cheesecake en ook drop, pastasaus en ham, allemaal voorzien van een Veendams geheim.
In de industrie is Nedmag groot, in de landbouw,de energiesector, het milieu en meer. Het magnesiumzout dat in Veendam uit de grond wordt gehaald, kent tal van toepassingen, al heel lang. Maar er komen steeds nieuwe bij.Magnesiumzout kan helpen om de stikstofuitstoot in de landbouw te verlagen bijvoorbeeld. Én de goede eigenschappen vinden steeds meer hun weg in de voeding en gezondheidssector. Speciaal voor die toepassingen opende het bedrijf onlangs een nieuwe productielijn. Omdat de wereld ook overtuigd raakt van het voordeel van magnesiumzout.
Tel maar even mee. Veel mensen wereldwijd kampen met een tekort aan magnesium, terwijl het mineraal bijdraagt aan gezonde hart- en bloedvaten. Ook de spieren, botten en hersenen hebben magnesium nodig. Dat was al bekend, vandaar dat magnesiumsupplementen overal inde wereld gebruikt worden. Magnesium werd in2018 zelfs uitgeroepen tot supplement van het jaar. Maar wat nu als we dit mineraal toevoegen aan ons dagelijkse voeding? Dan eten we ons gezonder. Zeker als je je realiseert dat magnesium natrium (tafelzout) kan verlagen, waar we teveel van binnen krijgen.
De eerste experimenten om aan te tonen dat magnesiumzout een waardevolle en bruikbare voedingsstof is, vonden een paar jaar geleden nog maar plaats bij Nedmag. Voedingsspecialist Willem-Jan Bakker werd speciaal daarvoor aangetrokken. „Mijn opdracht was simpel: kijk eens wat je met magnesiumzout in voeding kunt. Dat was een hele uitdaging. Als eerste ben ik met twee broodbakmachines in de weer gegaan om te zien of ik gewoon tafelzout kon vervangen en in welke dosering.”
Drop, kaas, cheesecake, brood, pastasaus en ham
Eind vorig jaar, tijdens de Food Ingredients Europe beurs in Frankfurt, werd Pure Health &Earth geïntroduceerd. Want onder die naam produceert Nedmag magnesiumzout speciaal voor in de voedingssector. Marieke Klement van Nedmag: „Het zijn zoutkristallen die in alles lijken op het zout dat de industrie gewend is te gebruiken. En om die kristallen zo mooi en zuiver te krijgen, was die nieuwe productielijn op de winningslocatie in Tripscompagnie nodig.”
Grote klanten hebben zich al gemeld. Zo gaan de magnesium zoutkristallen onder meer naar Italië, als ingrediënt van pastasauzen en voor verwerking in hammen. En dan is er nog de opkomst van de Veendammer. Dat is een belegen kaas, gemaakt met boerenmelk door de familie Slob in Giessenburg. Bakker: „Daar is ook zout vervangen door magnesium. Dat maakt de kaas niet alleen gezonder, maar geeft hem ook een specifieke smaak die zeer gewaardeerd wordt. Ik stond er niet zo lang geleden mee op de beurs en mensen kwamen keer op keer langs om een blokje te proeven. Echt heerlijk is ie. De kaas blijft soepeler en romiger vanwege het magnesium. ”Voeding is beleving. Smaak is essentieel. Daarom test Pure Health & Earth zelf producten die verrijkt zijn met magnesium. Bakker: „Dit is iets nieuws. De voedingsindustrie moet dit begrijpen en omarmen en daar helpen wij natuurlijk graag bij. We willen zelf weten hoe het mineraal zich gedraagt in verschillende toepassingen, zodat we gericht advies kunnen geven.” Inmiddels verrees in Veendam een heus foodlab met apparatuur waar dagelijks wordt onderzocht welke effecten magnesium heeft op smaak, textuur, houdbaarheid en meer. Marieke Klement: „We bouwen hier aan het kenniscentrum magnesium.”
De hele wereld moet bezig met zoutreductie, waarschuwt de WHO. Magnesium kan in dat streven van grote waarde zijn. Daarom zetten zeer in Veendam fors op in. De medewerkers van Nedmag weten wat de voordelen zijn. Zij proeven al jaren af en toe nieuwe producten. Vooral de zoutarme, magnesiumrijke drop vindt gretig aftrek. Bakker: „Dat wordt weer een drogisterijproduct. Dit is de toekomst.”