In samenwerking met Wynsma Mechanisatie 13:00 Techniek / Maak- en procesindustrie, Agri & Food

Robotisering door mannen met melkwinning in het dna

Mechanisatie in de stal betekent steeds vaker robotisering. Wynsma Mechanisatie en ASP Noard zijn de Friese dealers van DeLaval. Mannen met melkwinning in het dna.

Frans Bos en Harmen Jan Wijnsma zijn eigenaren van Wynsma Mechanisatie in Leeuwarden, familiebedrijf in landbouwmechanisatie sinds 1963, DeLaval- dealer van het eerste uur. De eerste Friese melkrobot installeerden ze in 2004. Wynsma Mechanisatie bestrijkt de noordelijke helft van de Friese regio. ASP Noard van Sjoerd Koopmans en Pieter van der Meulen neemt de zuidelijke helft voor haar rekening.

„Als eigenaar van het bedrijf hebben we zelf het contact met de veehouder en we hebben een sterke serviceorganisatie”, zegt Frans Bos over Wynsma Mechanisatie en collega-dealer ASP Noard. „Ook na de installatie en opleveringen kijken we mee in de data van de veehouder om te kijken of ’t draait zoals het moet. De afgelopen jaren is de omzet sterk toegenomen, de vraag naar melkrobots is groot. Hoe fascinerend de mogelijkheden van onze automatisering en melkrobots ook zijn, het persoonlijke is onze drijfveer. De melkrobot voorziet de veehouder elke seconde van nieuwe data, samen met wereldwijde gegevens en Artificial Intelligence worden voorspellingen en analyses gemaakt die we als dealer omzetten in concrete acties voor de veehouder. Ondersteun de veehouder waar het kan, denk mee op het erf en in de stal, denk vanuit de koeien. Het begint met een plan voor de stal vanuit de looplijnen van de koe.” Wynsma Mechanisatie en ASP Noard zien dat ook ‘’grotere bedrijven’’ kiezen voor robot melken. Hierin hebben ze haar waarde al bewezen. De oorsprong van DeLaval gaat terug tot 1883. Inmiddels is het Zweedse bedrijf wereldwijd marktleider, met speciale aandacht voor Nederland. Frans Bos: „Onlangs hebben we aan Zweden nog mogen uitleggen, wat de kracht is van melkwinning in Friesland en hoe we hier omgaan met robotisering. Hoe we kennis delen met de veehouders, ze meenemen in innovaties, hoe je efficiency optimaliseert, hoe een melkrobot bijdraagt aan bedrijfsvoering en wat het doet met de tijd en de flexibiliteit van de veehouder. Steeds meer veehouders kiezen voor melkrobots van DeLaval, omdat ze vertrouwen hebben in de bewezen waarde van zowel het product als de dealerorganisaties.”

„De technologie van DeLaval sluit aan op het natuurlijk gedrag van de koe, die het liefst zicht heeft op en contact wil houden met de koppel. De melkrobots zijn uniek in hun voorbehandeling met water en lucht om de melkafgifte te stimuleren. De nieuwe melkrobot, de V300 heeft een 3d-camera, werkt met AI en is zelflerend. De eerste keer help je de koe naar de robot, daarna optimaliseert hij automatisch de beste aansluiting per speen. Zo snel mogelijk naar het beste rendement.”

wynsmamechanisatie.nl/

aspnoard.nl/

(Visited 9 times, 9 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten