In samenwerking met Ruiter Machinefabriek 15:07 Duurzaam / Circulaire economie, Techniek / Maak- en procesindustrie

Ruiter Machinefabriek: bananenschil als eye- opener voor circulariteit

Vakmensen die denken in beweging, verandering en nalatenschap. Bedenkers en makers van complexe machines. 150 Jaar historie met de focus op kansen van de circulaire economie. Erik Ruiter over de impact van een bananenschil en keuzes voor mens en milieu. Verrassingen in een machinefabriek waar de gemiddelde leeftijd net geen veertig jaar is.

Een traditionele machinefabriek? Aan de voorzijde met zicht op de Kolenbranderstraat staan we in de royale spreek-, ontmoet- en lesruimte met aan de wand een levensgrote foto van een eeuwenoude wijd vertakte boom. De sfeervolle rustige ruimte wordt gedeeld met anderen. Met Liander bijvoorbeeld, die er samenkomt met ondernemers van De Hemmen voor een praktische aanpak van netwerkcongestie. En onderwijsinstelling Firda die de ruimte gebruikt als leslokaal. „Onderwijs hoort bij ons, we hebben altijd stagiairs rondlopen en afgelopen jaar weer drie jongeren aangenomen die net van school kwamen. Deze ruimte is een ontmoetingsplek waar we de wereld om ons heen binnenhalen en laten kennismaken met de wereld van Ruiter. Onze gemiddelde leeftijd is amper veertig jaar, dat is best jong voor een bedrijf in de technische productie. Deze tijd draait om de transitie naar duurzaamheid. Anders kijken naar wie je bent, wat je doet, hoe je met elkaar kunt werken aan een betere wereld. Dat begint bij de kansen die jij biedt aan volgende generaties.”

Erik Ruiter is de zesde generatie Ruiter in de Sneker machinefabriek met 150 jaar historie. Het begint met de overname in 1874 van hoefsmid en smederij Wagenaar aan de Oosterdijk. Het bedrijf groeit en verandert mee met de tijd. Innovatie noemen we dat vandaag de dag. Van kachels en vuilniswagens schakelt het bedrijf over op het ontwikkelen en produceren van bakkerijmachines. Dat groeit uit tot complexe machines en transportsystemen voor de suikerverwerkende industrie en wasserijbranche. Het bedrijf verhuist van het centrum naar de Zernikestraat. Pareltjes van machines worden er bedacht en gemaakt, zoals de befaamde pepermunt steekmachines ‘voor een altijd gaaf gestoken product’. Ruiter: geworteld in Sneek, trouw sponsor van de Sneker Pan.

150 jaar vooruitgang
„Die complexiteit van de snelheid bij snoepgoed steken en het automatisch afleggen op de transportband vind ik fascinerend. Omdat onze machines van toen nog steeds draaien, hebben we nu de oplossing bedacht om de snelheid in steken en afleggen gelijktijdig te kunnen verdubbelen”, straalt Erik Ruiter, die in 2003 het bedrijf instapte met zijn achtergrond als technisch bedrijfskundige. „Innovatie en ontwikkeling zijn de leidraad. Wat is de vraag en de wens. Aanpassing in bestaand of helemaal nieuw: we zijn ketenpartner voor tal van bedrijven en onze producten gaan de hele wereld over.” State-of-art verpakkingsmachines voor ‘een gewaardeerde opdrachtgever’ met wereldwijde vestigingen in de verpakkingsindustrie, transportsystemen voor wereldspelers in consumentengoederen, machines voor de toonaangevende voedingsmiddelenindustrie of complexe producten voor de offshore. Veel RVS- werk, maar ook aluminium, staal, titanium en kunststof. Altijd maatwerk, tot in het kleinste detail. Het bedrijf investeert voortdurend in geautomatiseerde frees- en spaanbewerkingscentra, lasrobots en vision voor eindcontrole. „Zorg, aandacht en perfectie van het product begint met overleg en engineering in eigen huis. Veel van onze producten maken we in samenspraak met andere gespecialiseerde bedrijven. Wij zorgen voor regie, assemblage, testen, eindcontrole en het inbedrijfstellen.” Ruiter is een gezond familiebedrijf dat dit jaar z’n 150-ste verjaardag viert. Een indrukwekkende historie. „Met alle ups en downs die daarbij horen. Niets is vanzelfsprekend, we beseffen heel goed waar we vandaan komen. Je doet het nooit alleen. Mijn naam mag op de gevel staan, maar waar we nu staan is de verdienste van 35 vakmensen in engineering en uitvoering en van mijn compagnon George Hoogma.”

Sfeer en eigenaarschap
De manier waarop je met elkaar werkt, binnen en buiten je eigen bedrijf, is waar het voor Erik Ruiter over gaat. Binnen heerst rust en regelmaat. Het nieuwe complex aan de Kolenbranderstraat is sinds eind september 2022 operationeel. Het werd tijd, zegt Erik Ruiter, voor een nieuw onderkomen. Toegesneden op wat nu en straks nodig is. Licht, ruimte, toegankelijkheid, flexibiliteit. „We vinden het belangrijk dat iedereen op z’n plek is, met plezier kan werken. Sfeer is bepalend voor wat je samen aankunt. We zijn een open bedrijf, we weten wat we kunnen en hoe we willen werken: korte lijnen, overleg en eigenaarschap. En belangrijker, het gaat om wat je doorgeeft. Noem het maatschappelijk verantwoord ondernemen: wat laten we achter voor de volgende generaties?”

Een bananenschil als eye- opener
Het lidmaatschap van Vereniging Circulair Friesland is niet toevallig. „Een jaar of tien gelezen zapte ik bij toeval naar een tv- uitzending waar ik ademloos naar heb zitten kijken: de toegevoegde waarde van het ‘waardeloze’ afvalproduct bananenschil. Die start- up ontdekte dat afval voor kansen bood: ze leerden om er sap, pillen en leer voor tassen van te maken. Dat heeft me de ogen geopend. Toen dacht ik, daar ligt de toekomst, ook voor onze machinefabriek. Daarin kunnen wij bijdragen, want voor iedere omschakeling in processen van duurzaam geproduceerde producten en andere stappen naar circulariteit zijn machines nodig: onze machines. Omdat we weten hoe je die kunt maken. We zijn ervaren in het bedenken en maken van nieuwe dingen.” Het inzicht van de bananenschil bracht meer. Niet alleen een duurzamer onderkomen voor de mensen van Ruiter, een gezonde werkomgeving, een fabriek met zonnepanelen en 85 procent besparing op de energiehuishouding. „Het is het besef dat we anders met elkaar moeten omgaan en dat ook doen. Je verantwoordelijkheid pakken om bij te willen dragen. Samenwerken in een keten betekent vertrouwen, gunnen, inzicht geven, open staan voor verandering. Samen op reis. Leren delen. Dat is het meest complexe en tegelijk dat wat perspectief biedt naar onze toekomst. Dat is toegevoegde waarde. Deel je kennis, deel wat je hebt. Je krijgt er heel veel voor terug, er komt balans in wat je doet en vooral: de wereld wordt er beter van, de mens en het milieu.”

Op 9 maart doet Ruiter Machinefabriek mee met de Bedrijven Open Dag Súdwest Fryslan in het kader van het werkfestival. Het bedrijf combineert dat met haar 150-jarig bestaan. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen in het bedrijf.

ruitersneek.nl

(Visited 53 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten