In samenwerking met NNRD 11:05 Duurzaam / Circulaire economie, Innovatie / Onderzoek

Samen meer waarde creëren

nnrd

Wanneer je oude deuren, bijvoorbeeld van een flatgebouw, laat vervangen, dan kun je ze in stukken breken of door de shredder halen. Je kunt ook kijken of de deuren in een volgend bouwproject geplaatst kunnen worden of dat je er iemand anders blij mee kunt maken. „Een klusser die zijn huis verbouwt, maakt er weer iets moois van. Zo kun je met creatieve oplossingen een groot verschil maken in duurzaamheid”, zegt Foky van der Veen, directeur van NNRD in Drachten en Groningen en van Visser ATR in Harlingen.

Gewoon doen

„Over circulariteit moet je niet te veel praten, je moet het vooral doen. Vanuit onze niche beschikken wij over kennis en specialisme die wij graag delen met onze klanten. Wat hergebruikt kan worden, op wat voor manier dan ook, wordt weer een product waar anderen van kunnen genieten. Zo hebben we een marktplaats ingericht met goederen die op deze manier een tweede kans krijgen. Wat niet rechtstreeks hergebruikt kan worden, recyclen we op andere manieren.”

Geen belemmeringen

Foky is een vrouw op een directeurs positie in, wat we misschien wel, een mannenwereld kunnen noemen. „Ja, dat klopt. Wat mij betreft geen issue. Ik ben een dochter van een aannemer en heb een studie Technische Bedrijfskunde afgerond. In mijn werk heb ik nooit een plafond ervaren vanwege mijn gender. Wat ik wel belangrijk vind om te vermelden, is dat een meisje, jonge vrouw, haar studiekeuze, haar ambitie moet baseren op wat zij wil en zich niet moet laten belemmeren door zogenaamde barrières. Misschien kan ik daarvoor als een voorbeeld dienen.”

‘Het klinkt als een cliché, maar dat is wel wat we doen.’

Begin klein

„Laten we beginnen met preventie. Wat geen afval wordt, hoeft niet gerecycled te worden. Een voor de hand liggend voorbeeld is de hoeveelheid aan verpakkingsmaterialen die gebruikt worden.” NNRD voert regelmatig een afvalscan uit bij mkbbedrijven. „Hoe levert je cateraar aan? Wat gebeurt er met de koffiebekers? Waar gaat het restmateriaal heen? We scannen het hele bedrijfsproces.”

Foky geeft als tip om met een recyclingproject te beginnen die je eenvoudig kunt realiseren. Breid het daarna stapsgewijs uit. „Te veel en te groot willen kan leiden tot passiviteit. Dat moet je voorkomen.”

Ook bij grote bedrijven doet NNRD ‘nulmetingen’. „Dan zien we meer een accent op gedragsverandering, anders kijken naar afval. Deuren die hergebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld, of kozijnen die verzaagd en verlijmd kunnen worden tot nieuwe kozijnen.”

Niets doen is geen optie

„Duurzaam en verantwoord ondernemen is niet per definitie goedkoper. Dit is een misvatting. Nederland moet in 2050 klimaatneutraal en volledig circulair zijn. Wij willen voor onze klanten een gidsfunctie vervullen. Dit heeft iets idealistisch, tegelijkertijd is het pure noodzaak. Als je niet in circulaire ontwikkelingen investeert is je rol snel uitgespeeld. Voorbeelden zijn het hergebruik van kozijnen, kalksteen of betonpuin. We zetten deze om in een stoeptegel, kalkzandsteen of nieuwe kozijnen, daar worden wij enthousiast van. Bovendien is ‘niets doen’ geen optie meer. Gelukkig vinden we in veel bedrijven en instellingen partners in verduurzaming. ‘Samen’ is bij ons een kernbegrip.”

Je bent zo goed als de mensen om je heen

„Als mens ben je een onderdeel van een geheel. NNRD valt of staat bij de met betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel van elke werknemer. Dat geldt voor mij, de planning, de verkoop, de chauffeurs en ieder ander. Als je betrokken bent doe je de dingen niet omdat het moet, maar omdat het goed is om te doen. Een chauffeur die bij een bedrijf komt en de container staat nog niet klaar, rijdt niet door, maar gaat even informeren. ‘Is er iets aan de hand?’ We hebben vaste chauffeurs op de routes. Men kent elkaar, er is verbinding. Mijn motto is: je bent zo goed als de mensen om je heen. Dat geldt voor iedereen en bij elke taakuitvoering.”

‘Over circulariteit moet je niet te veel praten, je moet het vooral doen.’

Verbinding

NNRD werkt regionaal en is regionaal betrokken. „We doen veel aan sponsoring, maar ook nemen we het initiatief voor evenementen of zijn we deelnemer. We zoeken het contact voor verbinding, om ideeën uit te wisselen, om samen zinvolle dingen te doen. Het klinkt als een cliché, maar dat is wel wat we doen.”

www.nnrd.nl

(Visited 24 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten